Létrehozva: 2022.09.24.

Magasabb a gázszámlád, mint amivel számoltál? Ez lehet az oka!

Sokan panaszkodnak az interneten arról, hogy a gázfogyasztásuk csak egy részét vagy egy részét sem kapják rezsicsökkentett áron, pedig bőven átlagfogyasztók. Mi ennek az oka és mi a megoldás? Utánajártunk!

Szerző MZ/X

"Nagyon nézzétek meg a számlát, mert nekünk a 15 köbméter felét világpiaci áron számlázták ki! " "A teljes havi gázfogyasztásomat világpiaci áron számolták el, nem értem, hogy miért!” 

Olvashatók az egymás alatt sorakozó panaszok az interneten. Szerencsére a megoldás egyszerű és a többletbefizetést is jóváírják!

Sokan kaptak magasabb összegű számlát

Augusztus eleje óta rezsiárakat kalkulál az ország. Többen kénytelenek spórolni, hogy beleférjenek az átlag fogyasztási keretbe és ne kelljen piaci áron gázt vagy áramot fizetniük. Ezért is lepődhettek meg néhányan, akik minimális gázfogyasztás mellett is húzós gázszámlát kaptak mostanában. Ennek természetesen nem az az oka, hogy túllépték volna a kedvezményes mennyiséget, hanem egy adminisztratív kérdés, amivel sokan évek óta nem foglalkoztak.

Fotó: Pixabay.com

Mi áll a magas számlák hátterében?

Többek szerint az, hogy különböző szolgáltatók, mint a Tigáz vagy a Dégáz rossz adatokat továbbított a számlakibocsájtó MVM-nek. De az is könnyen előfordulhat, hogy a szolgáltatóval való szerződéskötéskor fennálló körülmények megváltoztak, de azt nem jelentettük még le. Az alacsony fogyasztás melletti magas gázszámlák hátterében ugyanis a gáz felhasználási profilunk áll.

Bonyolultan hangzik, de nem az

A gázszolgáltatónak minden felhasználó nyilatkozott korábban arról, hogy mire használja a gázt: csak fűtésre, csak főzésre, vagy például vegyesen. Ez alapján és a havi gázfogyasztásunk alapján pedig kialakult egy ún. fogyasztási jelleggörbe. Ez utóbbit használja most arra az MVM, hogy kiszámolja, melyik hónapban, mennyi kedvezményes árú gázt számol el nekünk. Mivel sokan hivatalosan csak fűtésre használják a gázt, így fordulhatott elő az, hogy a nyáron elfogyasztott kis mennyiséget is piaci áron számlázták ki.

Symbol,Photo,Heating,Cost,,Heating,Thermostat,And,Calculator
Fotó: Shutterstock

Mit mond erről az MVM?

Az energiaszolgáltató gázfogyasztással kapcsolatos tájékoztatójában részletesen kitérnek erre a kérdésre. Ebben az olvasható, hogy nem átalánydíjas fizetési mód választása esetén a rezsicsökkentett áron számlázandó mennyiség meghatározása idő- és fogyasztásarányosan, a fogyasztási jelleggörbe alapján történik. A fogyasztási jelleggörbe azt jelenti, hogy a szolgáltató az ügyfelek átlagos fogyasztási adatai alapján nem havonta egyenletesen osztja el a kedvezményes, egy évre járó mennyiséget, hanem alkalmazkodik a felhasználás ritmusához, ami nyáron alacsonyabb, télen magasabb gázfelhasználást jelent. Így nyáron alacsonyabb, télen magasabb kedvezményes mennyiségű gázt írnak jóvá. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki vegyes profilú felhasználónak minősül, vagyis aki a gázt vegyesen használja fűtésre, főzéshez és vízmelegítéshez, annál máshogy osztja el a szolgáltató a kedvezményes gáz mennyiségét, mint aki csak fűtésre.

Fotó: MVM

Hogyan lehet profilt váltani?

A gázfelhasználási jelleget súlyozási kulcsnak hívják és az elosztó társaság tartja nyilván. A saját súlyozási kulcsunkat az elosztó társasággal megkötött szerződésében találhatjuk meg. Ha az nem áll rendelkezésre, akkor az elosztó társaság vagy az MVM NEXT ügyfélszolgálatán szükséges érdeklődni telefonon vagy személyesen. Aki nem tudja, hogy melyik elosztó társasághoz tartozik annak elég megnéznie a gázszámláját, mert azon fel van tüntetve. Miután kiderítettük vegyes vagy csak fűtéses gázfelhasználónak minősülünk-e, dönthetünk úgy, hogy profilt váltunk. Ezt ugyanúgy az elosztó társaság ügyfélszolgálatán tehetjük meg telefonon vagy személyesen.

Szerző MZ/X

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 1.: a Szűz hallgasson a megérzéseire, a Bak kapcsolódjon ki

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!