Létrehozva: 2022.09.27.

4 dolog, amitől meg akarod védeni a kocsidat (x)

Sok olyan külső tényező amortizálhatja az autót, amire először nem is gondolnánk. Az alábbi négy pontban lesz pár, ami magától értetődő, mégis érdemes kicsit körüljárni, miként kerülhetők el, és akad majd talán egy-egy, ami nem mindenkinél szerepelt a lehetséges kockázati tényezők között. Nézzük először a nyilvánvalóbbakat!

Szerző Ripost

Lopás

Ez talán az egyik legfontosabb. Nyilván nem kell sokat fejtegetni, hogy milyen rosszul érint bennünket, amikor valamit, amiért megdolgoztunk, a miénk, valaki elvesz tőlünk. A lopás megelőzésének érdekében zárjuk az autónkat, megpróbálunk biztonságos helyen, esetleg őrzött parkolóban megállni az autóval. Ezeken kívül is akad még egy-két bevethető fegyver az illetéktelen kezek ellen. Ma már elérhetőek különböző intelligens gépjárművédő rendszerek, amik komplexen, több ponton is védik az autót, értesítik a tulajdonost, sőt nyomkövetőt is tartalmaznak. Bármilyen autóba beépíthetők. Ez már messze túl mutat az egyszerű kormányzáron, ami egyébként szintén jó kezdés.

 


 

Jégeső

Az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek indokolják, hogy ha lehet, védett helyre, garázsba parkoljunk az autóval vagy legalább használjunk valamilyen védőeszközt a védelemre. Az utóbbi években egyre gyakrabban találkozunk olyan jégesővel, amikor méretes jégdarabok záporoznak az égből. Ezek az autó több részén is károkat okozhatnak, a jég miatt letörő ágakról, kidőlő fákról nem is beszélve. Kaphatók olyan autóponyvák, amik tökéletesen és szorosan illeszkednek a gépjárműhöz, az anyagnak és a kialakításnak köszönhetően pedig képesek megvédeni az autót nemcsak a jégesőtől, de a hótól, a túlzottan erős napfénytől, az esőtől. Ezek általában már 20-30 000 Ft körül elérhetők. Ha tehát nincs lehetőségünk arra, hogy garázsba álljunk, akkor érdemes elgondolkodni egy ilyen beszerzésen.

 

Rozsda

Az autó rozsdásodása beindulhat egy rosszul szellőző garázsban vagy egy felcsapódott kő következtében kialakuló karcolás tájékán, esetleg a kipufogó környékén. Kaphatók különböző rozsda elleni szerek, de fontos az autó rendszeres ellenőrzése, tisztítása is. Az ajtók környékén is érdemes figyelni. Nagyon fontos, hogy már egy kis kiterjedésű rozsdásodás esetén kezeljük a problémát, mert ott a további nedvesedés könnyen ront a helyzeten. Rozsdásodás szempontjából még az alváz van kitéve veszélynek, ezt érdemes időnként kezelni.

 

Nyest

És akkor jöjjön most egy olyan aranyos kis állat, amiről talán nem gondoltad volna, hogy bármi keresnivalója is lenne az autód környezetében. Ez a nyest. A nyest az emlősök osztályának ragadozók rendjébe, a menyétfélék családjába tartozó faj. Hosszú, nyúlánk teste és barnás bundája van, ami a nyaka körül fehér foltokban játszik. Okos, ügyes és játékos állat, amit lehet, hogy eddig csak a nyaralók padlásairól ismertél. Nagyjából 60-70 cm hosszú, a súlya pedig 1-2 kg. Fő tápláléka pocok, de szívesen fogyaszt egérféléket, kisebb madarakat is. Jelenlétét a házunk környékén nem biztos, hogy hallani fogjuk, bár a padláson szeret szaladgálni. Párzási időszakban jellegzetes hangot ad ki. De hogy jön ő az autó közelébe? Nos úgy, hogy védi és megjelöli a területét, amibe beletartozhat a gépjármű is. Ennek kábeleit, tartályait előszeretettel rágcsálja meg. Ha pedig nem a területjelölés a fő fókusz, akkor a fészeképítés. Ezt könnyen megteszik a gumik lágy, még melegen is tartó, rágható részeiből.
 

De mit lehet tenni ellenük?

Magyarországon a nyest védett állat, ezért mérgezéssel ne próbálkozz! Mérget kitenni mindig kockázatos, mert akár más állatoknak is árthatunk vele, nem is beszélve a háziállatainkról, kutyákról, macskákról. Ha lehet, akkor a bosszantó kártevőket, rágcsálókat is mindig érdemesebb először vegyszermentesen megpróbálni eltávolítani. Arról nem is beszélve, hogy ha olyan helyen pusztul el a nyest, amihez nem férsz hozzá és ott kezd bomlani, az nagyon kellemetlen és veszélyes következményekkel járhat.

Be lehet szerezni különböző nyestcsapdákat, amikkel eredményesen befoghatók a kis betolakodók, főleg, ha megfelelő benne a csali. A csali lehet tojás, azt nagyon szereti a nyest, de a különböző gyümölcsökkel, esetleg egy kis füstölt kolbásszal sem lehet mellélőni. Ezután már csak arra kell figyelni, hogy a megfelelő távolságban és helyen legyen szabadon engedve az állat.

(X)

Ultrahangos riasztó, porozás a megoldás

Szuper, számunkra csendes és abszolút környezetbarát megoldás lehet az ultrahangos riasztó, amit a nyestek mellett a különböző rágcsálók sem komálnak, így egy füst alatt a patkányoktól és egerektől is védhetjük a garázsban álló autót vagy a pincét, padlást.

Ha szakemberre bíznád a dolgot, akkor jöhet az úgynevezett porozás, ami nem mérget takar, hanem egy olyan szert, ami a nyest számára kellemetlen ízű és szagú, sőt még a bundájára is rá tud tapadni. Ez az autó megfelelő részeire szórható egy speciális eszközzel, bár leginkább a száraz helyek kezelhetők vele, hiszen a nedvesség a pornak nem tesz jót.


 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

magyarnemzet.hu

Ronnie O’Sullivan kínos helyzetbe hozta az ellenfelét a sznúker-vb-n

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!