RETRO RÁDIÓ

Így tárold a tűzifát, ha olcsón akarsz meleget!

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2022. 08. 29. 07:10
Frissítve2022. 08. 29. 07:47

A fának időre van szüksége a száradáshoz, amit a helyes tárolással némileg meg lehet gyorsítani. Minél szárazabb a fa, annál hatékonyabban ég!

Tűzifa használata esetén az egyik legfontosabb dolog, hogy odafigyeljünk a nedvességtartalomra. Az ideális tűzifa nedvességtartalma 20% alatt van. Efölött jóval kisebb fűtőértéke. De honnan tudhatjuk, hogy megfelelően kiszáradt-e már és hogyan gyorsíthatunk a száradás folyamatán?

Miért baj, ha nedves a fa?

Minél nedvesebb a fa, annál kisebb a fűtőértéke, mivel a fában található nedvességnek az égés során el kell párolognia. Mivel a víz elpárologtatásához jelentős mennyiségű energia szükséges, ezért minél nagyobb a tűzifa víztartalma, annál több energia vész kárba. A nedves fa 50%-os víztartalommal csak fele annyi fűtőértékkel rendelkezik, mint egy jól kiszárított 10-20%-os fa. Nedves fát eltüzelni ráadásul nem csak gazdaságtalan, hanem környezetkárosító is-hívják fel a figyelmet a szakemberek. Emellett az égéstérben a tökéletlen égés miatti gázok bekormolják a kéményt és az égésteret is.

Varga Balázs;
Fotó: Rosta Tibor

Mekkora a fűtőértéke a nedves fának?

Víztartalom

10%

20%

40%

50%

Fűtőérték

5 kWh/kg

4 kWh/kg

3 kWh/kg

2 kWh/kg

Mennyi idő alatt szárad ki a fa?

Minimum 1-2 év kell ahhoz, hogy megfelelően kiszáradjon egy fa miután kivágták. A száradási idő nagyban függ a tárolás módjától.

© Unger Tamás
Fotó: Vas Népe

Hol és hogyan szárítsuk a fát?

  • Hasított állapotban szárítsuk.
  • Úgy pakoljuk a hasábokat egymásra, hogy a lehető legnagyobb felületen érintkezzenek a levegővel. Minél több (meleg) levegő éri a fát, annál gyorsabban szárad.
  • Tartsuk a fát jól szellőző és esőtől védett helyen, de semmiképpen ne fóliázzuk, mert befülled, és korhadni kezd.
  • Ha fal mellé rakjuk, hagyjunk legalább 5-10 cm helyet, a levegő szabad áramlásához.
  • Pincében csak száraz fát szabad tárolni, mert párolog, és az egész pince levegőjét nedvessé téve befülled és elkorhad.
  • A farakás alá mindenképp tegyünk valamit, hogy létrejöjjön egy legalább 15 cm magas légáteresztő réteg, ami megakadályozza, hogy a fa felszívja a föld nedvességtartalmát.
  • A téli tüzelésre vásárolt famennyiséget szigorúan tilos abban a helyiségben tárolni, ahol a kazán vagy kandalló van!
     

Ezért szárad lassan a tűzifa

A frissen kivágott fa 40-60% víztartalommal rendelkezik. A száradás kezdetben gyorsan zajlik, 30%-os nedvességtartalom alatt viszont már nagyon lassan. Ennek az az oka, hogy a fában a vízszállító sejtek apró csövecskéket alkotnak, melyek elszállítják a vízet a gyökerektől a lombokig. Első lépésben ezek a csövecskék száradnak ki viszonylag gyorsan. Ezután azonban a sejtek víztartalmának kell távoznia, ami jóval lassabb folyamat-olvasható a fakupac.hu-n.

Honnan tudnom, hogy elég száraz-e a fa?

Nem létezik tökéletes házi praktika egy fa nedvességtartalmának megállapítására, de ha az alábbiak teljesülnek, szinte biztos, hogy alkalmas a tüzelőnk arra, hogy fűtsünk vele:

  • A száraz fa könnyű, akár 40%-kal könnyebb, mint egy frissen vágott.
  • A kéreg könnyen lejön a fáról.
  • A hasábok végein repedések vannak.
  • Két hasábot összeütve magas hangot ad ki.
  • A száraz fa azonnal lángra lobban.
Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.