tóth gabi
A fának időre van szüksége a száradáshoz, amit a helyes tárolással némileg meg lehet gyorsítani. Minél szárazabb a fa, annál hatékonyabban ég!
Tűzifa használata esetén az egyik legfontosabb dolog, hogy odafigyeljünk a nedvességtartalomra. Az ideális tűzifa nedvességtartalma 20% alatt van. Efölött jóval kisebb fűtőértéke. De honnan tudhatjuk, hogy megfelelően kiszáradt-e már és hogyan gyorsíthatunk a száradás folyamatán?
Minél nedvesebb a fa, annál kisebb a fűtőértéke, mivel a fában található nedvességnek az égés során el kell párolognia. Mivel a víz elpárologtatásához jelentős mennyiségű energia szükséges, ezért minél nagyobb a tűzifa víztartalma, annál több energia vész kárba. A nedves fa 50%-os víztartalommal csak fele annyi fűtőértékkel rendelkezik, mint egy jól kiszárított 10-20%-os fa. Nedves fát eltüzelni ráadásul nem csak gazdaságtalan, hanem környezetkárosító is-hívják fel a figyelmet a szakemberek. Emellett az égéstérben a tökéletlen égés miatti gázok bekormolják a kéményt és az égésteret is.
Víztartalom | 10% | 20% | 40% | 50% |
Fűtőérték | 5 kWh/kg | 4 kWh/kg | 3 kWh/kg | 2 kWh/kg |
Minimum 1-2 év kell ahhoz, hogy megfelelően kiszáradjon egy fa miután kivágták. A száradási idő nagyban függ a tárolás módjától.
Ezért szárad lassan a tűzifa
A frissen kivágott fa 40-60% víztartalommal rendelkezik. A száradás kezdetben gyorsan zajlik, 30%-os nedvességtartalom alatt viszont már nagyon lassan. Ennek az az oka, hogy a fában a vízszállító sejtek apró csövecskéket alkotnak, melyek elszállítják a vízet a gyökerektől a lombokig. Első lépésben ezek a csövecskék száradnak ki viszonylag gyorsan. Ezután azonban a sejtek víztartalmának kell távoznia, ami jóval lassabb folyamat-olvasható a fakupac.hu-n.
Nem létezik tökéletes házi praktika egy fa nedvességtartalmának megállapítására, de ha az alábbiak teljesülnek, szinte biztos, hogy alkalmas a tüzelőnk arra, hogy fűtsünk vele: