
Így tárold a tűzifát, ha olcsón akarsz meleget!
A fának időre van szüksége a száradáshoz, amit a helyes tárolással némileg meg lehet gyorsítani. Minél szárazabb a fa, annál hatékonyabban ég!
Tűzifa használata esetén az egyik legfontosabb dolog, hogy odafigyeljünk a nedvességtartalomra. Az ideális tűzifa nedvességtartalma 20% alatt van. Efölött jóval kisebb fűtőértéke. De honnan tudhatjuk, hogy megfelelően kiszáradt-e már és hogyan gyorsíthatunk a száradás folyamatán?
Miért baj, ha nedves a fa?
Minél nedvesebb a fa, annál kisebb a fűtőértéke, mivel a fában található nedvességnek az égés során el kell párolognia. Mivel a víz elpárologtatásához jelentős mennyiségű energia szükséges, ezért minél nagyobb a tűzifa víztartalma, annál több energia vész kárba. A nedves fa 50%-os víztartalommal csak fele annyi fűtőértékkel rendelkezik, mint egy jól kiszárított 10-20%-os fa. Nedves fát eltüzelni ráadásul nem csak gazdaságtalan, hanem környezetkárosító is-hívják fel a figyelmet a szakemberek. Emellett az égéstérben a tökéletlen égés miatti gázok bekormolják a kéményt és az égésteret is.

Mekkora a fűtőértéke a nedves fának?
| Víztartalom | 10% | 20% | 40% | 50% |
| Fűtőérték | 5 kWh/kg | 4 kWh/kg | 3 kWh/kg | 2 kWh/kg |
Mennyi idő alatt szárad ki a fa?
Minimum 1-2 év kell ahhoz, hogy megfelelően kiszáradjon egy fa miután kivágták. A száradási idő nagyban függ a tárolás módjától.

Hol és hogyan szárítsuk a fát?
- Hasított állapotban szárítsuk.
- Úgy pakoljuk a hasábokat egymásra, hogy a lehető legnagyobb felületen érintkezzenek a levegővel. Minél több (meleg) levegő éri a fát, annál gyorsabban szárad.
- Tartsuk a fát jól szellőző és esőtől védett helyen, de semmiképpen ne fóliázzuk, mert befülled, és korhadni kezd.
- Ha fal mellé rakjuk, hagyjunk legalább 5-10 cm helyet, a levegő szabad áramlásához.
- Pincében csak száraz fát szabad tárolni, mert párolog, és az egész pince levegőjét nedvessé téve befülled és elkorhad.
- A farakás alá mindenképp tegyünk valamit, hogy létrejöjjön egy legalább 15 cm magas légáteresztő réteg, ami megakadályozza, hogy a fa felszívja a föld nedvességtartalmát.
- A téli tüzelésre vásárolt famennyiséget szigorúan tilos abban a helyiségben tárolni, ahol a kazán vagy kandalló van!
Ezért szárad lassan a tűzifa
A frissen kivágott fa 40-60% víztartalommal rendelkezik. A száradás kezdetben gyorsan zajlik, 30%-os nedvességtartalom alatt viszont már nagyon lassan. Ennek az az oka, hogy a fában a vízszállító sejtek apró csövecskéket alkotnak, melyek elszállítják a vízet a gyökerektől a lombokig. Első lépésben ezek a csövecskék száradnak ki viszonylag gyorsan. Ezután azonban a sejtek víztartalmának kell távoznia, ami jóval lassabb folyamat-olvasható a fakupac.hu-n.
Honnan tudnom, hogy elég száraz-e a fa?
Nem létezik tökéletes házi praktika egy fa nedvességtartalmának megállapítására, de ha az alábbiak teljesülnek, szinte biztos, hogy alkalmas a tüzelőnk arra, hogy fűtsünk vele:
- A száraz fa könnyű, akár 40%-kal könnyebb, mint egy frissen vágott.
- A kéreg könnyen lejön a fáról.
- A hasábok végein repedések vannak.
- Két hasábot összeütve magas hangot ad ki.
- A száraz fa azonnal lángra lobban.
