Létrehozva: 2022.08.29.
Módosítva: 2022.08.29.

Így tárold a tűzifát, ha olcsón akarsz meleget!

A fának időre van szüksége a száradáshoz, amit a helyes tárolással némileg meg lehet gyorsítani. Minél szárazabb a fa, annál hatékonyabban ég!

Tűzifa használata esetén az egyik legfontosabb dolog, hogy odafigyeljünk a nedvességtartalomra. Az ideális tűzifa nedvességtartalma 20% alatt van. Efölött jóval kisebb fűtőértéke. De honnan tudhatjuk, hogy megfelelően kiszáradt-e már és hogyan gyorsíthatunk a száradás folyamatán?

Miért baj, ha nedves a fa?

Minél nedvesebb a fa, annál kisebb a fűtőértéke, mivel a fában található nedvességnek az égés során el kell párolognia. Mivel a víz elpárologtatásához jelentős mennyiségű energia szükséges, ezért minél nagyobb a tűzifa víztartalma, annál több energia vész kárba. A nedves fa 50%-os víztartalommal csak fele annyi fűtőértékkel rendelkezik, mint egy jól kiszárított 10-20%-os fa. Nedves fát eltüzelni ráadásul nem csak gazdaságtalan, hanem környezetkárosító is-hívják fel a figyelmet a szakemberek. Emellett az égéstérben a tökéletlen égés miatti gázok bekormolják a kéményt és az égésteret is.

Varga Balázs;
Fotó: Rosta Tibor

Mekkora a fűtőértéke a nedves fának?

Víztartalom

10%

20%

40%

50%

Fűtőérték

5 kWh/kg

4 kWh/kg

3 kWh/kg

2 kWh/kg

Mennyi idő alatt szárad ki a fa?

Minimum 1-2 év kell ahhoz, hogy megfelelően kiszáradjon egy fa miután kivágták. A száradási idő nagyban függ a tárolás módjától.

© Unger Tamás
Fotó: Vas Népe

Hol és hogyan szárítsuk a fát?

  • Hasított állapotban szárítsuk.
  • Úgy pakoljuk a hasábokat egymásra, hogy a lehető legnagyobb felületen érintkezzenek a levegővel. Minél több (meleg) levegő éri a fát, annál gyorsabban szárad.
  • Tartsuk a fát jól szellőző és esőtől védett helyen, de semmiképpen ne fóliázzuk, mert befülled, és korhadni kezd.
  • Ha fal mellé rakjuk, hagyjunk legalább 5-10 cm helyet, a levegő szabad áramlásához.
  • Pincében csak száraz fát szabad tárolni, mert párolog, és az egész pince levegőjét nedvessé téve befülled és elkorhad.
  • A farakás alá mindenképp tegyünk valamit, hogy létrejöjjön egy legalább 15 cm magas légáteresztő réteg, ami megakadályozza, hogy a fa felszívja a föld nedvességtartalmát.
  • A téli tüzelésre vásárolt famennyiséget szigorúan tilos abban a helyiségben tárolni, ahol a kazán vagy kandalló van!
     

Ezért szárad lassan a tűzifa

A frissen kivágott fa 40-60% víztartalommal rendelkezik. A száradás kezdetben gyorsan zajlik, 30%-os nedvességtartalom alatt viszont már nagyon lassan. Ennek az az oka, hogy a fában a vízszállító sejtek apró csövecskéket alkotnak, melyek elszállítják a vízet a gyökerektől a lombokig. Első lépésben ezek a csövecskék száradnak ki viszonylag gyorsan. Ezután azonban a sejtek víztartalmának kell távoznia, ami jóval lassabb folyamat-olvasható a fakupac.hu-n.

Honnan tudnom, hogy elég száraz-e a fa?

Nem létezik tökéletes házi praktika egy fa nedvességtartalmának megállapítására, de ha az alábbiak teljesülnek, szinte biztos, hogy alkalmas a tüzelőnk arra, hogy fűtsünk vele:

  • A száraz fa könnyű, akár 40%-kal könnyebb, mint egy frissen vágott.
  • A kéreg könnyen lejön a fáról.
  • A hasábok végein repedések vannak.
  • Két hasábot összeütve magas hangot ad ki.
  • A száraz fa azonnal lángra lobban.
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek