tóth gabi
Még tart a kajszibarack szezon. Sok fajtát kapni és a következők miatt érdemes napi 1-2 szemet megenni.
Hazánkban közel 5300 hektáron terem ez az igazán sokoldalúan felhasználható gyümölcs. Idén közel 26.000 tonna kajszit szüretelnek.
Először is, mert ennek a gyümölcsnek magas az A- és C-vitamin-tartalma, valamint tartalmaz B1- illetve B2-vitamint is. A szervezet napi A-vitamin szükséglete már 2-3 szem elfogyasztásával fedezhető, ami azért fontos, mert az A-vitamin késleltetheti az időskori látásromlást, hozzájárulhat a rákos megbetegedések megelőzéséhez, kedvezően hathat a zsír anyagcserére és serkentheti a máj méregtelenítő működését. Az ásványi anyagok közül érdemes kiemelni a sárgabarack mangán-, magnézium-, vas- és folsav tartalmát, amik mind hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a jó közérzethez. Káliumban is rendkívül gazdag, az emberi szervezet napi káliumigényét egy sárgabarack bőven fedezi. Emellett gazdag antioxidánsokban, amelyek a súlyos krónikus betegségek megelőzésében játszhatnak alapvető szerepet.
Valter Attila, az Európai Friss Csapat program egyik sportoló nagykövete egy Bács-Kiskun megyei kajszitermelőt látogatott meg, hogy megismerkedjen a kajszibarackkal, és minél több érdekességet megtudjon a termesztésével kapcsolatban.
Kujáni Lászlóné Olga kajszibarack- és meggytermelő tisztázta a kérdést: a kajszi, a kajszibarack és a sárgabarack valójában ugyanaz a gyümölcs.
A szedésnél az a fontos, hogy a gyümölcs ép maradjon, ezért nem rázzuk a fáról a barackot. A tárolás során fontos, hogy a barackszemeket kocsánnyal lefelé állítsuk a ládában, mert így párolog el a szén-dioxid, és áll el tovább a gyümölcs - teszi hozzá a termelő.
Akinek nincs otthon a kertjében kajszi, ne szomorkodjon, hisz a „Szedd magad” földeken mindig szívesen látnak új kuncsaftokat. Kecskeméten terem későn érő sárgabarack is, kajszi-ügyben ott érdemes még érdeklődni.