tóth gabi
Most kiderül, hogy megéri-e kicsit többet venni az étolajból, a cukorból és a lisztből, vagy felesleges, mert hamar megromlanak.
Jelenleg még tart, de hamarosan véget ér az élelmiszerekre vonatkozó árstop. Vagyis május 1-től bizonyos termékek akár 20-30 százalékkal is drágulhatnak. Érdemes ezekből még most egy-két darabbal többet venni, vagy nem jó ötlet?
Semmi sem áll el örökké -kivéve néhány dolgot-, ezért extrém mennyiségeket felvásárolni az árstoppos termékekből felesleges. Arról nem is beszélve, hogy ha mindenki óriási mennyiségben kezdi el felvásárolni az árukat, akkor másnak nem fog jutni, ami pánikvásárlásához és ilyen módon ideiglenes áruhiányhoz vezet majd. Ahogy a wc papír, az élesztő és a benzin esetében is történt. Az pedig, hogy egy-két dobozzal vehetünk-e többet, részben a lejárati időktől függ.
Ha mélyhűtőben tároljuk, akkor a csirkehús 3-4 hónapig tartható el. A sertéshússal már más a helyzet, az akár egy évig is eláll.
Pár hónapig hivatalosan, a Nébih pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a lejárati idő után még akár 9 hónappal is érdemes lehet kibontani majd megkóstolni egy ilyen tejet, mivel jó eséllyel még akkor is fogyasztható lesz.
A cukor helyes tárolás mellett korlátlan ideig megőrzi a minőségét.
Főként a tárolástól függ, de akár 16 hónapig is eltartható a napraforgóolaj. A Nébih tájékoztatója szerint a lejárati idő után pedig még 2 hónapig felhasználható. Viszont arra figyelni kell, hogy melegben és közvetlen napfényben sokkal gyorsabban romlik az olaj, ezért száraz, sötét helyen kell tárolni.
A teljes kiőrlésű liszt szavatossági ideje 4-6 hónap, a fehér liszt eltarthatósági ideje pedig 6-8 hónap. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal szerint pedig a minőségmegőrzési idő lejárta után még további 9 hónapig elfogyasztható a bontalan csomagolásban lévő liszt, persze csak miután átesett az érzékszervi vizsgálaton. Azt sem árt tudni, hogy a lisztet le is lehet fagyasztani, amivel akár több év is lehet az „élettartama”.