Létrehozva: 2022.03.11.

Tényleg egészségesebb a gluténmentes pékáru mint a sima?

A legtöbben az egészségügyi érintettség miatt választják a mentes élelmiszereket, sokan azonban azok jó híre miatt, a tudatos táplálkozás jogcímén.

Szerző MZ/X

Egyre többen keresik a gluténmentes termékeket és nem csak azok, akik rá vannak kényszerülve az ilyen típusú élelmiszerek fogyasztására. A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ) legújabb terméktesztjén azt vizsgálta, valóban érdemes-e az egészséges embereknek ilyen pékárut választania és hogy mire érdemes figyelni a vásárlásukkor.

Mi is az a glutén?

A glutén egy fehérje, ami sok gabonafélében, és az azokból készült termékekben (például lisztek) megtalálható. Amit minden gluténérzékenynek betéve kell tudnia, hogy egyedül a rizs, a kukorica és a köles minősül gluténmentes gabonafélének.

A gluténmentes élelmiszerben is van glutén

A törvény értelmében a gluténmentes kijelentés csak abban az esetben használható, ha az legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. Ez rendkívül csekély mennyiség. Az alacsony gluténtartalmú élelmiszerek ellenben már legfeljebb 100 mg/kg glutént tartalmazhatnak, így ezeket a gluténérzékenyek nem fogyaszthatják.

Fotó: Keller Matyas - kemafoto.hu

Egészségesek a gluténmentes termékek?

A FÉBÉSZ szerint önmagában nem feltétlenül, mivel a gluténmentes termékek szénhidráttartalma igen magas, ráadásul a termékek megfelelő állagát gyakran több zsiradék hozzáadásával érik el. Így a gluténmentes diéta jellemzően magasabb kalória-, és alacsonyabb rostbevitellel jár. Arról nem is beszélve, hogy számos késztermék cukortartalma sem éppen alacsony és tele van adalékanyagokkal.

A legtöbben keményítő is van

A szövetség a termékek vizsgálata során azt tapasztalta, hogy szinte minden termék tartalmaz valamilyen keményítőt. Ez azért problémás, mert a keményítő gyakorlatilag színtiszta szénhidrát ami megterheli a megterheli a hasnyálmirigyet és könnyen elhízást okozhat. Így, aki teheti válasszon inkább teljes gabonából őrölt lisztből készített termékeket.

Fotó: Keller Matyas - kemafoto.hu

Kerüljük a pálmaolajat is!

A pálmaolaj telített és félig telített zsírsavakból áll, igen gyorsan képes megemelni a vér koleszterinszintjét, elhízást és érrendszeri megbetegedéseket okozhat. Ráadásul borzasztó környezetkárosító hatása is van a kitermelésének, ezért lehetőleg olyan pékárut vegyünk, amiben nincs pálmaolaj.

Melyiket érdemes megvenni?

Ha rá vagyunk kényszerülve, vagy ha a fent leírtakkal ellentétben mégiscsak gluténmentest fogyasztanánk egészségesként, ezek közül érdemes választani. A FÉBÉSZ szerint ezek a legjobb gluténmentes pékáruk:

  • Golden Granet napraforgómagos-snidlinges zsemle;
  • Tibidabo gluténmentes kakaós csiga;
  • Szafi free bagett.
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek