RETRO RÁDIÓ

Tényleg egészségesebb a gluténmentes pékáru mint a sima?

Tényleg egészségesebb a gluténmentes pékáru mint a sima?
MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2022. 03. 11. 11:20

A legtöbben az egészségügyi érintettség miatt választják a mentes élelmiszereket, sokan azonban azok jó híre miatt, a tudatos táplálkozás jogcímén.

Egyre többen keresik a gluténmentes termékeket és nem csak azok, akik rá vannak kényszerülve az ilyen típusú élelmiszerek fogyasztására. A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ) legújabb terméktesztjén azt vizsgálta, valóban érdemes-e az egészséges embereknek ilyen pékárut választania és hogy mire érdemes figyelni a vásárlásukkor.

Mi is az a glutén?

A glutén egy fehérje, ami sok gabonafélében, és az azokból készült termékekben (például lisztek) megtalálható. Amit minden gluténérzékenynek betéve kell tudnia, hogy egyedül a rizs, a kukorica és a köles minősül gluténmentes gabonafélének.

A gluténmentes élelmiszerben is van glutén

A törvény értelmében a gluténmentes kijelentés csak abban az esetben használható, ha az legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. Ez rendkívül csekély mennyiség. Az alacsony gluténtartalmú élelmiszerek ellenben már legfeljebb 100 mg/kg glutént tartalmazhatnak, így ezeket a gluténérzékenyek nem fogyaszthatják.

Fotó: Keller Matyas - kemafoto.hu

Egészségesek a gluténmentes termékek?

A FÉBÉSZ szerint önmagában nem feltétlenül, mivel a gluténmentes termékek szénhidráttartalma igen magas, ráadásul a termékek megfelelő állagát gyakran több zsiradék hozzáadásával érik el. Így a gluténmentes diéta jellemzően magasabb kalória-, és alacsonyabb rostbevitellel jár. Arról nem is beszélve, hogy számos késztermék cukortartalma sem éppen alacsony és tele van adalékanyagokkal.

A legtöbben keményítő is van

A szövetség a termékek vizsgálata során azt tapasztalta, hogy szinte minden termék tartalmaz valamilyen keményítőt. Ez azért problémás, mert a keményítő gyakorlatilag színtiszta szénhidrát ami megterheli a megterheli a hasnyálmirigyet és könnyen elhízást okozhat. Így, aki teheti válasszon inkább teljes gabonából őrölt lisztből készített termékeket.

Fotó: Keller Matyas - kemafoto.hu

Kerüljük a pálmaolajat is!

A pálmaolaj telített és félig telített zsírsavakból áll, igen gyorsan képes megemelni a vér koleszterinszintjét, elhízást és érrendszeri megbetegedéseket okozhat. Ráadásul borzasztó környezetkárosító hatása is van a kitermelésének, ezért lehetőleg olyan pékárut vegyünk, amiben nincs pálmaolaj.

Melyiket érdemes megvenni?

Ha rá vagyunk kényszerülve, vagy ha a fent leírtakkal ellentétben mégiscsak gluténmentest fogyasztanánk egészségesként, ezek közül érdemes választani. A FÉBÉSZ szerint ezek a legjobb gluténmentes pékáruk:

  • Golden Granet napraforgómagos-snidlinges zsemle;
  • Tibidabo gluténmentes kakaós csiga;
  • Szafi free bagett.
Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.