
A legtöbben az egészségügyi érintettség miatt választják a mentes élelmiszereket, sokan azonban azok jó híre miatt, a tudatos táplálkozás jogcímén.
Egyre többen keresik a gluténmentes termékeket és nem csak azok, akik rá vannak kényszerülve az ilyen típusú élelmiszerek fogyasztására. A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ) legújabb terméktesztjén azt vizsgálta, valóban érdemes-e az egészséges embereknek ilyen pékárut választania és hogy mire érdemes figyelni a vásárlásukkor.

Mi is az a glutén?
A glutén egy fehérje, ami sok gabonafélében, és az azokból készült termékekben (például lisztek) megtalálható. Amit minden gluténérzékenynek betéve kell tudnia, hogy egyedül a rizs, a kukorica és a köles minősül gluténmentes gabonafélének.
A gluténmentes élelmiszerben is van glutén
A törvény értelmében a gluténmentes kijelentés csak abban az esetben használható, ha az legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. Ez rendkívül csekély mennyiség. Az alacsony gluténtartalmú élelmiszerek ellenben már legfeljebb 100 mg/kg glutént tartalmazhatnak, így ezeket a gluténérzékenyek nem fogyaszthatják.

Egészségesek a gluténmentes termékek?
A FÉBÉSZ szerint önmagában nem feltétlenül, mivel a gluténmentes termékek szénhidráttartalma igen magas, ráadásul a termékek megfelelő állagát gyakran több zsiradék hozzáadásával érik el. Így a gluténmentes diéta jellemzően magasabb kalória-, és alacsonyabb rostbevitellel jár. Arról nem is beszélve, hogy számos késztermék cukortartalma sem éppen alacsony és tele van adalékanyagokkal.
A legtöbben keményítő is van
A szövetség a termékek vizsgálata során azt tapasztalta, hogy szinte minden termék tartalmaz valamilyen keményítőt. Ez azért problémás, mert a keményítő gyakorlatilag színtiszta szénhidrát ami megterheli a megterheli a hasnyálmirigyet és könnyen elhízást okozhat. Így, aki teheti válasszon inkább teljes gabonából őrölt lisztből készített termékeket.

Kerüljük a pálmaolajat is!
A pálmaolaj telített és félig telített zsírsavakból áll, igen gyorsan képes megemelni a vér koleszterinszintjét, elhízást és érrendszeri megbetegedéseket okozhat. Ráadásul borzasztó környezetkárosító hatása is van a kitermelésének, ezért lehetőleg olyan pékárut vegyünk, amiben nincs pálmaolaj.
Melyiket érdemes megvenni?
Ha rá vagyunk kényszerülve, vagy ha a fent leírtakkal ellentétben mégiscsak gluténmentest fogyasztanánk egészségesként, ezek közül érdemes választani. A FÉBÉSZ szerint ezek a legjobb gluténmentes pékáruk:
- Golden Granet napraforgómagos-snidlinges zsemle;
- Tibidabo gluténmentes kakaós csiga;
- Szafi free bagett.

