Létrehozva: 2022.03.16.

Ezért kell tavasszal alaposan lemosni a kocsit

Nem csak esztétikai okból kell lemosni a kocsit a tél végén és az sem mindegy, hogy hogyan állunk neki ennek a műveletnek. Íme néhány jó tanács.

Télen az utakat különböző hó és jégmentesítő anyagokkal kezelik, hogy minél biztonságosabban lehessen közlekedni rajtuk. Ezek hátránya, hogy erősen korrodálják a különböző fém felületeket, így az autó kasztniját is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a jobb idő beköszöntével alaposan lemossuk a kocsit, amit a következőképp érdemes megtenni.

Fotó: Szabolcs László / Ripost

Mindegy hol, a hogyan a lényeg

Van, aki a gépi mosót vagy az önkiszolgáló mosókat szereti, van aki a kézi vagy otthoni mosásra esküszik. Bármelyik módot is válasszuk egy biztos, alapos leöblítéssel és koszfellazítással kell kezdeni. A legjobb a gőzborotva, ha az nincs, akkor erős vízsugárra lesz szükség. Az első lazítási kör után már felvihetők különféle oldószerek, például a felnikre-áll az ORFK Balesetmegelőzési Bizottságának tájékoztatójában.

Az sem mindegy mivel oldjuk a sarat

Olyan tisztítószert vegyünk, amiknek kell egy kis idő a hatás kifejtésére és ezt az időt várjuk is meg, miután felvittük a szert. Ezután lehet újra öblíteni, mert a sok víz jót tesz a kocsinak. Arra érdemes figyelni, hogy az ajtókeretekbe, csomagtérfedél keretekbe alulról ne nyomjunk nagynyomású vízsugarat, mert -főképp az idősebb autóknál- nem biztos, hogy az öregedő tömítések kibírják a szokatlan irányból érkező erős vízsugarat.

Fotó: Szabolcs László / Ripost

A kocsi alját is le kell mosni

Amennyire lehet a kerékjárati dobokat is ki kell mosni és bőven jusson figyelem a kocsi aljára is. Vannak olyan gépi mosók, amiknél kérhető alvázmosás. Ennek a másodlagos hatása, hogy utána biztosan kiderül korrodált-e a padlólemez: ha a víz bejut az utastérbe, akkor az. A vízsugárral azokat a jellegzetes helyeket is érdemes megtisztítani, ahol összegyűlik a kosz, ugyanis ezek hiába száradnak ki, az ott lévő kosz megtartja a síkosságmentesítő anyagot is, ami ha nedvességet kap, akkor ismét korrodálhat.

Jöhet a sampon

Ha kész a sároldás, a kocsi alja és a koszgyűjtő, rejtett zugok, lehet samponozni jó minőségű kefével vagy szivaccsal. A rossz minőségű mosóeszközök ugyanis jó eséllyel megkarcolják a fényezést. Akkor álljunk neki a mosásnak, ha a keféből szép fehér hab kezd csurdogálni.

Majd az öblítés

A samponozás után jöhet újra az öblítés nagynyomású mosóval vagy a bő vízzel. A jó autósampon foltmentes száradást biztosít, az önkiszolgáló mosóban pedig van külön öblítőprogram, aminél a vízbe szintén foltosodásgátló adalékot kevernek.

Fotó: Szabolcs László / Ripost

Extra védelmet is felvihetünk

Ha megszáradt a kocsi még felvihetők különféle karosszériavédő anyagok, waxok, viaszok, műanyagápolók. Az így kezelt felületekről később könnyebb lemosni a koszt, a rovarokat vagy épp a madárpiszkot.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megérkezett az új Moszkvics csúcsmodell, le fog esni az álla, ha meglátja

origo.hu

Oroszország háborús üzenetet küldött Izraelnek és Iránnak

mindmegette.hu

Nem is hinnéd, milyen gyakran kell felmosni, vécét pucolni vagy kimosni az ágyneműt!

vg.hu

Magyar autópályák: csak most terjed el az a szokás, amit a KRESZ is előír, de Nyugat-Európában már több évtizede működik

ripost.hu

Négy csillagjegy, akikre bármikor számíthatsz

mandiner.hu

Béketárgyalás vádjában bűnösnek találtatott

origo.hu

Sejtelmesen üzent Stana Alexandra

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a 4 vármegyére lesújt

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

Most kaptuk: rendőr áll a főúton, tömegkarambol történt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!