Létrehozva: 2022.03.22.
Módosítva: 2022.03.22.

EU-n belül is kell a kisállatútlevél?

Az állatorvosi rendelőkben megnövekedett a kisállat útlevek iránti igény, de valójában kell ez ahhoz, hogy magunkkal vihessünk külföldre a kedvencünket?

Szerző MZ/X

Pontosan mik is a feltételei annak, hogy kis kedvenceink velük utazhassanak, akár már országba is. Kell hozzá ez a bizonyos útlevél? Mik az érvényben lévő szabályok ha az EU-n belül, illetve kívül utaznánk? Íme a válaszok!

Fotó: Shutterstock

Szabályok az EU-ban

Az erről szóló rendelet hatálya alapvetően a kutyákra, macskákra és görényekre terjed ki, területileg pedig az Európai Unió egyes tagállamai közötti mozgatásra. A rendelet különbséget tesz a kereskedelmi célú és a sima utazások között- írja a D.A.S. jogvédelmi biztosító. Előbbire sokkal szigorúbb feltételek vonatkoznak. Nem kereskedelmi utazás például, ha két kutyát és két cicát elviszünk magunkkal nyaralni, viszont ha külföldön élő ismerősnek viszünk ajándékba kiscicát, az már kereskedelmi célú utazásnak minősül. A nálunk lévő állatok száma nem lehet több 5-nél, kivéve, ha kiállításra vagy versenyre megyünk, de ezt persze igazolni is kell. Ezen kívül pedig a tulajdonosnak is jelen kell lennie, különben a szigorúbb szabályoknak kell megfelelni.

Mi kell az EU-s utazáshoz?

A kis kedvencünkben kell legyen chip, (transzponder), illetve az állatnak érvényes veszettség elleni oltással kell rendelkeznie. Az oltás beadása és az immunitás kialakulása között 21 nap telik el. Ezen 21 napon belül a veszettség elleni védőoltás nem minősül érvényesnek, kivéve, ha a második, harmadik, stb. oltásról beszélünk. Szükség van egy európai kisállatútlevélre. Az útlevél tartalmazza az állat leírását és fent említett adatait, valamint a tulajdonos és az útlevelet kiállító állatorvos elérhetőségét. Végül pedig szükség van az állat oltási könyvére.

A fentieken túl, egyes tagállamok esetén a házikedvencünknek egy speciális, galandféreg elleni kezelésen is át kell esnie az országban történő belépés előtt legfeljebb 120, legalább 24 órával korábban. A kezelés tényét is dokumentálni kell.

Fotó: Phil Nijhuis

Honnan szerezhető be az útlevél?

Kutya, macska és vadászgörény számára bármely, engedéllyel rendelkező állatorvostól. Elég egyszer kiváltani, amíg az állat él, addig érvényes lesz ez az okmány. Ennek feltétele az érvényes veszettség elleni védőoltás.

Szabályok EU-n kívüli utazás esetén

Az úgynevezett harmadik országokba való utazáshoz szükség van a chipre, érvényes veszettség elleni oltásra, bizonyos országok esetén galandféreg elleni kezelésre, útlevélre vagy állategészségügyi bizonyítványra. Utóbbira a „Nem listás” országokból való hazautazás estén van szükség. Ha ilyen helyről hoznánk haza kutyust vagy cicust, veszettségre vonatkozó titervizsgálatot is kell végeztetni. Az Európai Unióba történő behozatal a vérvételtől számított 3 hónap leteltét követően engedélyezett. Egy nyaralás esetén azonban a 3 hónapos várakozási időtől el lehet tekinteni akkor, hogyha a kisállat vérvizsgálatára már az Európai Unió területén belül sor került és az kedvező eredménnyel zárul.

 

Szerző MZ/X

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megalázta Szoboszlai csapatát a sportvilág 17 éves szupertehetsége

origo.hu

Háborús üzenetet küldött Oroszország Amerikának

metropol.hu

Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

magyarnemzet.hu

Ritkán látható dühkitörés borzolta a kedélyeket a sznúker-vb-n + videó

origo.hu

G.w.M hatalmas titkot árult el születendő kisfiáról

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!