Létrehozva: 2021.12.22.

Melyik a legjobb bolti gesztenyepüré?

Sokan készítenek karácsonykor valamilyen gesztenyés ételt, ilyenkor jól fogy a gesztenyepüré az üzletekben. Vajon melyik a legjobb közülük?

Tizenhárom különböző gyorsfagyasztott gesztenyekészítmény laboratóriumi vizsgálatát végezte el a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ), hogy kiderüljön, a bennünk fellelhető héjtartalom mértéke megfelel-e az előírásoknak. Emellett, más különböző szempontok alapján rangsorolták is a termékeket.

Miből készül a gesztenyepüré?

Melyik a jobb, a püré vagy a massza?

A Magyar Élelmiszerkönyv határozza meg, hogy mi minősülhet gesztenyekészítménynek. Eszerint a főtt, héjtalanított, áttöréssel egyneműsített gesztenyéből előállított termékek azok. Ezen belül is különbséget tehetünk gyorsfagyasztott gesztenyemassza és gyorsfagyasztott gesztenyepüré között. A gyorsfagyasztott gesztenyemassza a gesztenyén kívül semmilyen egyéb anyagot nem tartalmazhat. Ezzel szemben a gesztenyepüré esetén a gesztenyemasszát cukorral és egyéb meghatározott ízesítőanyagokkal elegyítik.

A hatóság is letesztelte a gesztenyepüréket

A Nébih társoldala, a Szupermenta is letesztelte a gesztenyemasszákat. Az ő tesztjükön -amiben volt laboratóriumi vizsgálat és kedveltségi teszt is- a Fine Life gyorsfagyasztott gesztenyepüré végzett az élen. A második legjobb a Finest Bakery püréje, a harmadik legjobb pedig a Spar sajátmárkás gesztenyepüréje lett.

Mi van még a gesztenyepürében?

A szelídgesztenyén kívül kizárólag a következő anyagok találhatók meg a gesztenyekészítményekben:

  • aromák;
  • cukor (csak a gesztenyepüréhez);
  • édesítőszer (csak a gesztenyepüré édesítőszerrel nevű termékekben);
  • ízesítő anyagok (pl. vanília, szeszesital).
  • Amennyiben egyéb összetevőket is tartalmaz az élelmiszer, nem nevezhető gesztenyepürének vagy gesztenyemasszának. Ezért találkozhatunk például gesztenyés desszerttel a boltok polcain, amik a fenti összetevőkön túl például burgonyapelyhet vagy, rizsliszt tartalmaznak.

    Melyik a legjobb bolti gesztenyepüré?

    A FÉBÉSZ a teszt készítése során az alábbi szempontok szerint értékelte a 13 terméket: minden készítmény 10 pontról indult. Jutalmazták a magas gesztenyetartalmat, a bio alapanyag jelenlétét és a héjtartalom alacsony mértékét, valamint a termék kedvező árát. A legtöbb gesztenyepüré 72%-os gesztenyetartalommal rendelkezett, azonban az ízesített változatok között találtak ennél magasabb gesztenyetartalommal bíró termékeket is. Ezeket egy pluszponttal jutalmazták. A héjtartalom laboratóriumi vizsgálatán minden termék sikeresen vizsgázott, plusz pontot azok a termékek kaptak, amikben a kevesebb héjmaradékot találták. Egy pont járt akkor is, ha a termék alapanyagát képező gesztenye bio minősítéssel rendelkezett.

    Mindezek alapján a legmagasabb pontszámot a The Nice Nuts bio gesztenyepüré, a Gelato Italiano gesztenyemassza, valamint a Maroni gesztenyemassza érte el. A három dobogós helyezett versenyét ár-érték alapján döntötték el, ami plusz egy pontot jelentett. Így a győztes a Gelato Italiano gyorsfagyasztott natúr gesztenyemassza lett, ami 250 grammos kiszerelésben, 779 Ft-os áron érhető el, ráadásul a termék héjtartalma is igen alacsonynak bizonyult.

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek