5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

Melyik a legjobb bolti gesztenyepüré?

Gesztenye 01
MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2021. 12. 22. 11:20

Sokan készítenek karácsonykor valamilyen gesztenyés ételt, ilyenkor jól fogy a gesztenyepüré az üzletekben. Vajon melyik a legjobb közülük?

Tizenhárom különböző gyorsfagyasztott gesztenyekészítmény laboratóriumi vizsgálatát végezte el a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ), hogy kiderüljön, a bennünk fellelhető héjtartalom mértéke megfelel-e az előírásoknak. Emellett, más különböző szempontok alapján rangsorolták is a termékeket.

Miből készül a gesztenyepüré?

Melyik a jobb, a püré vagy a massza?

A Magyar Élelmiszerkönyv határozza meg, hogy mi minősülhet gesztenyekészítménynek. Eszerint a főtt, héjtalanított, áttöréssel egyneműsített gesztenyéből előállított termékek azok. Ezen belül is különbséget tehetünk gyorsfagyasztott gesztenyemassza és gyorsfagyasztott gesztenyepüré között. A gyorsfagyasztott gesztenyemassza a gesztenyén kívül semmilyen egyéb anyagot nem tartalmazhat. Ezzel szemben a gesztenyepüré esetén a gesztenyemasszát cukorral és egyéb meghatározott ízesítőanyagokkal elegyítik.

A hatóság is letesztelte a gesztenyepüréket

A Nébih társoldala, a Szupermenta is letesztelte a gesztenyemasszákat. Az ő tesztjükön -amiben volt laboratóriumi vizsgálat és kedveltségi teszt is- a Fine Life gyorsfagyasztott gesztenyepüré végzett az élen. A második legjobb a Finest Bakery püréje, a harmadik legjobb pedig a Spar sajátmárkás gesztenyepüréje lett.

Mi van még a gesztenyepürében?

A szelídgesztenyén kívül kizárólag a következő anyagok találhatók meg a gesztenyekészítményekben:

  • aromák;
  • cukor (csak a gesztenyepüréhez);
  • édesítőszer (csak a gesztenyepüré édesítőszerrel nevű termékekben);
  • ízesítő anyagok (pl. vanília, szeszesital).
  • Amennyiben egyéb összetevőket is tartalmaz az élelmiszer, nem nevezhető gesztenyepürének vagy gesztenyemasszának. Ezért találkozhatunk például gesztenyés desszerttel a boltok polcain, amik a fenti összetevőkön túl például burgonyapelyhet vagy, rizsliszt tartalmaznak.

    Melyik a legjobb bolti gesztenyepüré?

    A FÉBÉSZ a teszt készítése során az alábbi szempontok szerint értékelte a 13 terméket: minden készítmény 10 pontról indult. Jutalmazták a magas gesztenyetartalmat, a bio alapanyag jelenlétét és a héjtartalom alacsony mértékét, valamint a termék kedvező árát. A legtöbb gesztenyepüré 72%-os gesztenyetartalommal rendelkezett, azonban az ízesített változatok között találtak ennél magasabb gesztenyetartalommal bíró termékeket is. Ezeket egy pluszponttal jutalmazták. A héjtartalom laboratóriumi vizsgálatán minden termék sikeresen vizsgázott, plusz pontot azok a termékek kaptak, amikben a kevesebb héjmaradékot találták. Egy pont járt akkor is, ha a termék alapanyagát képező gesztenye bio minősítéssel rendelkezett.

    Mindezek alapján a legmagasabb pontszámot a The Nice Nuts bio gesztenyepüré, a Gelato Italiano gesztenyemassza, valamint a Maroni gesztenyemassza érte el. A három dobogós helyezett versenyét ár-érték alapján döntötték el, ami plusz egy pontot jelentett. Így a győztes a Gelato Italiano gyorsfagyasztott natúr gesztenyemassza lett, ami 250 grammos kiszerelésben, 779 Ft-os áron érhető el, ráadásul a termék héjtartalma is igen alacsonynak bizonyult.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.