tóth gabi
Elérkezett a tökfaragás és tökből való sütés-főzés időszaka. Nem mindegy azonban, melyik művelethez milyen tököt használunk. Az egészségünk múlik rajta!
Vannak tökfajták, amik igazi csemegének számítanak, más fajták viszont csak dísznek vagy töklámpásnak használhatók. A halloween és a sütőtökrémleves időszakának közeledtével összegyűjtöttük, mit érdemes tudni az itthoni tökkínálatról és mi történik akkor, ha véletlenül rossz fajtába eszünk bele.
Több európai ország is jelezte korábban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak, hogy évről-évre növekszik náluk a tökfélék miatti ételmérgezések száma. Ennek egyik oka, hogy a boltban nem mindig egyértelmű, melyik tök ehető, és melyik nem. Éppen ezért nagyon oda kell figyelni vásárlás közben mit veszünk vacsorára és mit csak dísznek.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ebben az időszakban arra hívja fel a vásárlók figyelmét, hogy a tökfélék közül nem mindegyik ehető. Sőt, a dekorációs célra szánt dísztökök mérgező vegyületeket tartalmaznak. Az ilyen tökfajták fogyasztása már kis mennyiségben is kellemetlen tüneteket okoz, ugyanis egy toxikus vegyületet, úgynevezett kukurbitacinokat tartalmaznak.
Egy falat mérgező vegyületet tartalmazó tök elfogyasztása is gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést és rosszabb esetben kiszáradást okozhat. Ráadásul, mivel ez az anyag ellenáll a hőnek, mindegy, hogy nyersen eszünk egy dísztökből, vagy megsütjük előtte.
A dísztökök arról ismerhetők fel, hogy élénk, változatos a színük, furcsa, szokatlan az alakjuk és általában kisebbek az ehető társaiknál, a héjuk pedig kemény. A Jack O’ Latern tök vagy más néven a halloween-tök, amit az amerikai filmekben kifaragva és most már a hazai polcokon is láthatunk szerencsére egy ehető tökfajta.
A kanadai sütőtök, sonkatök vagy orangetök az egyik legismertebb ennivaló, pontosabban sütnivaló tökfajta Magyarországon. 2-3 kilogrammos, körte alakú és a legtöbb bolt kínálatában megtalálható. Kapni még bébitököt is, ami nagyon hasonlít a kanadai sütőtökhöz, de kevesebb fűszert igényel. Fontos tudni, hogy egyik zöldség héja sem ehető! Aki szerencsés, találkozhat ezeken kívül banántökkel, ami egy 5-6 kilós tökfajta, nagyon édes és miközben sül, az illata is banánra emlékeztet. Sütéshez kiváló még a hokkaidó, vagy japán tök, a kiszombori sütőtök és persze a nagydobosi sütőtök, amit egy időben még a New York-i tőzsdén is jegyeztek.
Régen csak a disznók ették
Kertészpecsenyének hívták régen a sült tököt, ami hosszú évtizedek alatt vándorolt a disznók vályújából az étkezőasztalokra, ma pedig már rengeteg fajtáját lehet kapni, és ínyencségnek számít.