
Elérkezett a tökfaragás és tökből való sütés-főzés időszaka. Nem mindegy azonban, melyik művelethez milyen tököt használunk. Az egészségünk múlik rajta!
Vannak tökfajták, amik igazi csemegének számítanak, más fajták viszont csak dísznek vagy töklámpásnak használhatók. A halloween és a sütőtökrémleves időszakának közeledtével összegyűjtöttük, mit érdemes tudni az itthoni tökkínálatról és mi történik akkor, ha véletlenül rossz fajtába eszünk bele.

Fotó: pixabay.com
Sok mérgezés történik Európa-szerte
Több európai ország is jelezte korábban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak, hogy évről-évre növekszik náluk a tökfélék miatti ételmérgezések száma. Ennek egyik oka, hogy a boltban nem mindig egyértelmű, melyik tök ehető, és melyik nem. Éppen ezért nagyon oda kell figyelni vásárlás közben mit veszünk vacsorára és mit csak dísznek.
Könnyű összekeverni a dísztököt az ehetővel
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ebben az időszakban arra hívja fel a vásárlók figyelmét, hogy a tökfélék közül nem mindegyik ehető. Sőt, a dekorációs célra szánt dísztökök mérgező vegyületeket tartalmaznak. Az ilyen tökfajták fogyasztása már kis mennyiségben is kellemetlen tüneteket okoz, ugyanis egy toxikus vegyületet, úgynevezett kukurbitacinokat tartalmaznak.

Fotó: Pixabay.com
Mi történik, ha rossz tökből eszünk?
Egy falat mérgező vegyületet tartalmazó tök elfogyasztása is gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést és rosszabb esetben kiszáradást okozhat. Ráadásul, mivel ez az anyag ellenáll a hőnek, mindegy, hogy nyersen eszünk egy dísztökből, vagy megsütjük előtte.
Ezek az itthon elérhető dísztökfajták
A dísztökök arról ismerhetők fel, hogy élénk, változatos a színük, furcsa, szokatlan az alakjuk és általában kisebbek az ehető társaiknál, a héjuk pedig kemény. A Jack O’ Latern tök vagy más néven a halloween-tök, amit az amerikai filmekben kifaragva és most már a hazai polcokon is láthatunk szerencsére egy ehető tökfajta.

Fotó: Pixabay.com
Ezek a tökfajták az ehetők
A kanadai sütőtök, sonkatök vagy orangetök az egyik legismertebb ennivaló, pontosabban sütnivaló tökfajta Magyarországon. 2-3 kilogrammos, körte alakú és a legtöbb bolt kínálatában megtalálható. Kapni még bébitököt is, ami nagyon hasonlít a kanadai sütőtökhöz, de kevesebb fűszert igényel. Fontos tudni, hogy egyik zöldség héja sem ehető! Aki szerencsés, találkozhat ezeken kívül banántökkel, ami egy 5-6 kilós tökfajta, nagyon édes és miközben sül, az illata is banánra emlékeztet. Sütéshez kiváló még a hokkaidó, vagy japán tök, a kiszombori sütőtök és persze a nagydobosi sütőtök, amit egy időben még a New York-i tőzsdén is jegyeztek.
Régen csak a disznók ették
Kertészpecsenyének hívták régen a sült tököt, ami hosszú évtizedek alatt vándorolt a disznók vályújából az étkezőasztalokra, ma pedig már rengeteg fajtáját lehet kapni, és ínyencségnek számít.

