Évek óta véres terror a nyugat-európai karácsonyi vásárokon

POLITIK
Létrehozva: 2021.06.29.

Fagyi kisokos: miből készül egy jó minőségű hűsítő finomság?

Erről ismerni fel a jó minőségű jégkrémet és ebben különbözik a fagylalttól, illetve ilyen fajtáival lehet találkozni a boltok polcain és erre érdemes figyelni jégrém vásárlásakor!

A jégkrém és fagylalt története összeolvad. Fagylaltot valószínűleg először a kínaiak készítettek, mintegy ötezer évvel ezelőtt hóból, tejből és gyümölcsökből. Az első, ízesített jégkását pedig az arabok készíthették, majd ez a frissítő különlegesség átkerült a spanyol konyhaművészetbe is. Magyar földre olasz közvetítéssel került először a fagylalt, az 1900-as évek elején pedig már minden szakácskönyvben szerepelt fagylalt recept.

Mi a különbség a fagylalt és a jégkrém között?
Fotó: Pixabay

Mi a különbség a fagylalt és a jégkrém között?

A fagyi nem jégkrém és jégrém sem fagylalt. Az első, és nagyon markáns különbség köztük az, hogy a fagylalt vendéglátóipari termék, ami jellemzően a fogyasztás helyszínén készül. Ezzel szemben a jégkrém előrecsomagolt, szilárd vagy pépes szerkezetű készítmény, amit homogénezéssel készítenek és fagyasztott állapotban (legalább -18°C-on) tárolnak, árusítanak.

Milyen jégrémfajtákat kapni?

Az összetevők alapján 7 jégkrém csoportot különböztetünk meg. A boltokban lehet kapni jégkrémet, tejjégkrémet, tejes jégkrémet, gyümölcsjégkrémet, szorbét (sorbet), tejes gyümölcsjégkrémet és vizes jégkrémet. A tejjégkrémek a legjobb, a vizes jégkrémek a legkevésbé minőségi készítmények. A kereskedelemben kapható jégkrémek többsége egyébként a jégkrém csoportba sorolható.

Erre figyeljünk jégkrém vásárláskor
Fotó: Pixabay.com

Mire figyeljünk jégkrém vásárláskor?

A deformálódott, jégkristályos darabok már egyszer valószínűleg felolvadtak és újrafagyasztották őket. Az ilyen termékeket kerüljük. Fontos továbbá, hogy sérült csomagolású jégkrémet ne vegyünk meg. A vásárlás során ne csak a termék árát nézzük meg, hanem az összetételt is. Abban az esetben, ha a jégkrém nevében az ízű szót találjuk, az azt jelenti, hogy a jégkrém ízesítése kizárólag aromával történt- hívja fel a figyelmet a Nébih. Ez alól a szabály alól csak a puncs és a vanília képez kivételt. A csokoládés és a csokoládé ízű jégkrémek közti különbség az, hogy a csokoládés jégkrém legalább 2% kakaót tartalmaz és nem tartalmazhat kakaó és csokoládé ízű aromát vagy barna színt erősítő színezéket, míg a csokoládé ízű jégkrém csak csokoládé ízű aromát tartalmaz.

Miből készül egy jó minőségű fagylalt?

Alapvetően két fajta fagylalt létezik: tej és víz alapú. A tej alapú tejből vagy tejporból, cukorból, tojásból, különféle ízesítőkből (csokoládé, vanília, gyümölcsök vagy mesterséges ízesítőanyagok) és természetes vagy mesterséges adalékanyagokból készül. A víz alapú -például a felfújt albán- fagylalt pedig nagyrészt víz, cukor, aroma és ételfesték, a gyümölcs helyett pedig gyümölcsaroma kerül bele.

Mire figyeljünk fagylalt vásárlásnál?

Az ideális fagylaltárusító helyen

  • a fagylaltpult a vásárlói oldalról zárt;
  • a fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény;
  • a fagylalt láthatóan nem olvadt, nem folyik;
  • a fagylaltba helyezett díszítés ehető, tiszta;
  • a tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva, nem ér a hűtőtartomány fölé;
  • a tároló és kiszolgáló eszközök tiszták;
  • a leöblített kanalat nem a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetéssel víztelenítik.
  • Ezeken kívül ha a pultban van és látható a hőmérő, érdemes rápillantani. Az a jó fagyi hűtő, ahol a hőmérséklet nem emelkedik -8 °C fölé.

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek