tóth gabi
Erről ismerni fel a jó minőségű jégkrémet és ebben különbözik a fagylalttól, illetve ilyen fajtáival lehet találkozni a boltok polcain és erre érdemes figyelni jégrém vásárlásakor!
A jégkrém és fagylalt története összeolvad. Fagylaltot valószínűleg először a kínaiak készítettek, mintegy ötezer évvel ezelőtt hóból, tejből és gyümölcsökből. Az első, ízesített jégkását pedig az arabok készíthették, majd ez a frissítő különlegesség átkerült a spanyol konyhaművészetbe is. Magyar földre olasz közvetítéssel került először a fagylalt, az 1900-as évek elején pedig már minden szakácskönyvben szerepelt fagylalt recept.
A fagyi nem jégkrém és jégrém sem fagylalt. Az első, és nagyon markáns különbség köztük az, hogy a fagylalt vendéglátóipari termék, ami jellemzően a fogyasztás helyszínén készül. Ezzel szemben a jégkrém előrecsomagolt, szilárd vagy pépes szerkezetű készítmény, amit homogénezéssel készítenek és fagyasztott állapotban (legalább -18°C-on) tárolnak, árusítanak.
Az összetevők alapján 7 jégkrém csoportot különböztetünk meg. A boltokban lehet kapni jégkrémet, tejjégkrémet, tejes jégkrémet, gyümölcsjégkrémet, szorbét (sorbet), tejes gyümölcsjégkrémet és vizes jégkrémet. A tejjégkrémek a legjobb, a vizes jégkrémek a legkevésbé minőségi készítmények. A kereskedelemben kapható jégkrémek többsége egyébként a jégkrém csoportba sorolható.
A deformálódott, jégkristályos darabok már egyszer valószínűleg felolvadtak és újrafagyasztották őket. Az ilyen termékeket kerüljük. Fontos továbbá, hogy sérült csomagolású jégkrémet ne vegyünk meg. A vásárlás során ne csak a termék árát nézzük meg, hanem az összetételt is. Abban az esetben, ha a jégkrém nevében az ízű szót találjuk, az azt jelenti, hogy a jégkrém ízesítése kizárólag aromával történt- hívja fel a figyelmet a Nébih. Ez alól a szabály alól csak a puncs és a vanília képez kivételt. A csokoládés és a csokoládé ízű jégkrémek közti különbség az, hogy a csokoládés jégkrém legalább 2% kakaót tartalmaz és nem tartalmazhat kakaó és csokoládé ízű aromát vagy barna színt erősítő színezéket, míg a csokoládé ízű jégkrém csak csokoládé ízű aromát tartalmaz.
Alapvetően két fajta fagylalt létezik: tej és víz alapú. A tej alapú tejből vagy tejporból, cukorból, tojásból, különféle ízesítőkből (csokoládé, vanília, gyümölcsök vagy mesterséges ízesítőanyagok) és természetes vagy mesterséges adalékanyagokból készül. A víz alapú -például a felfújt albán- fagylalt pedig nagyrészt víz, cukor, aroma és ételfesték, a gyümölcs helyett pedig gyümölcsaroma kerül bele.
Az ideális fagylaltárusító helyen
Ezeken kívül ha a pultban van és látható a hőmérő, érdemes rápillantani. Az a jó fagyi hűtő, ahol a hőmérséklet nem emelkedik -8 °C fölé.