Létrehozva: 2021.03.22.

Van értelme biciklivel felszállni egy buszra?

Októberig hétvégente ingyenes a bicikli szállítás a BKV-járatokon. A Budapesti Közlekedési Központ meghosszabbítja a hétvégi díjmentes kerékpárszállítást.

Hétvégenként továbbra sem kell külön a kerékpárszállításért fizetni azoknak, akik rendelkeznek az utazásukhoz szükséges jeggyel vagy bérlettel. A szolgáltatás célja, hogy a fővárosban közlekedőket – a Budapest Restart programmal összhangban – az egyéni gépjárműhasználat helyett az utazási módok kombinálására ösztönözze-írja a BKK. Összegyűjtöttük, mely járműveken és milyen feltételek mellett lehet bringával együtt tömegközlekedni.

Van értelme biciklivel felszállni egy buszra?

Ha a nap során valakinek több helyszínre is el kell jutnia, vagy hosszabb távot tenne meg kerékpárral, a szolgáltatás igénybevételével lerövidítheti és kényelmesebbé teheti utazását a közlekedési központ szerint. Jól jöhet még a kerékpárszállítás igénybevétele rossz idő, defekt, meredekebb emelkedők vagy akár Budapest környéki biciklis kirándulások esetén is.

Hol és hogyan lehet biciklit szállítani?

A szállítandó kerékpár mérete nem haladhatja meg a 180x130x70 centimétert és csak a biciklit ábrázoló piktogrammal megjelölt járművek, kocsik alkalmasak a szállításra. Egy utas csak egy kerékpárt vihet magával. Villamoson nem szállíthatók olyan kerékpárok, amelyek kialakításuk miatt nem rögzíthetők a tépőzárral (pl. fekvőkerékpár), speciális kialakítású (cargo, tandem, motoros stb.) kerékpárt pedig nem lehet szállítani. Ezen kívül nem árt tudni, hogy a járművezető megtilthatja, hogy felszálljunk a kerékpárral zsúfoltság vagy az utasok akadályoztatása esetén.

Hol és hogyan lehet biciklit szállítani?
Fotó: mti

Milyen járműveken lehet kerékpárt szállítani?

A villamoskocsik harmadán lehet már kerékpárokat szállítani. Elsősorban a budai fonódó hálózaton – a 17-es, a 41-es, az 56-os, 56A, az 59-es 59A, 59B és a 61-es villamosvonalon –, a pesti oldalon pedig az 1-es, a 12-es, 14-es, valamint a 28-as vonalán. Utazhatunk kerékpárral továbbá a HÉV szerelvényeken, a HÉV pótlón, a fogaskerekűn, a D14 hajón, valamint a 77-es trolibuszon. A buszjáratok közül járműtípustól függően a 65-165-ös és a 212-es járatokra szállhatunk fel biciklivel.

A HÉV-szerelvények középső kocsijának egyik végén van olyan szabad terület, ahol egyszerre 4 kerékpárt lehet biztonságosan elhelyezni és szállítani. A HÉV-megállók peronján felfestett kerékpáros piktogram jelzi, hogy melyik ajtón lehet kerékpárral felszállni. Fontos, hogy a HÉV-en is csak a kijelölt helyen szabad kerékpárt szállítani, máshol akkor sem, ha a kijelölt részre nem fér több bicikli.

Az autóbuszokon az Ikarus 200-as típusú járművek hátsó ajtajánál, az Ikarus 400-as és az MAN típusú kocsikon pedig a középső ajtónál, a babakocsik tárolására kijelölt területen szállítható kerékpár, egy járművön egyszerre legfeljebb kettő.

Villamosokon a két Tatra kocsiból összeállított szerelvények közbenső, vezetőállás nélküli végén lehet kocsinként egy-egy kerékpárt szállítani. A kerékpárokat rögzíteni kell, erre a célra a járművek utasterében ipari tépőzárakat szereltek fel. A fogaskerekű vasúton (60-as villamoson) a vonat hegy felőli kocsijának hátsó ajtajánál kialakított területen összesen legfeljebb tizenhat kerékpárt lehet szállítani.

Van, ahol nem lehet biciklivel tömegközlekedni, a fogaskerekű nem tartozik ide.
Fotó: MTI

Vannak kivételek

Kivételt képez a hétvégi díjmentesség alól a H7-es HÉV, ahol a Kvassay híd felújítási munkái miatt jelenleg nehezebb körülmények között lehet utazni, ezért a BKK nem szeretné többletforgalommal terhelni a vonalat.

Hétköznap fizetni kell mindezért

Hétköznapokon a kerékpárszállítás továbbra is díjköteles: a biciklit vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével vagy kerékpárbérlettel lehet szállítani, és a személyszállításért is fizetni kell.

Aki rendszeresen használja a közösségi közlekedés kerékpárszállítási szolgáltatását, annak havi 540 Ft-ért érdemes kerékpárbérletet váltani. A kerékpárbérletet annak is meg kell vennie, aki egyébként térítésmentesen utazhat a BKK járatain.

A HÉV-en középen kell kerékpárral felszállni.
Fotó: Sulyok László

Kis méretű biciklit mindig ingyenes szállítani

A BKK Üzletszabályzata lehetővé teszi, hogy kisméretű, legfeljebb 41 centiméter (16”, azaz hüvelyk, inch vagy coll) külső kerékátmérőjű kerékpár, valamint a roller, továbbá mérethatár nélkül az összecsukott kerékpár kézipoggyászként díjtalanul szállítható valamennyi járművön, ha az utasok ruházatát, a jármű berendezéseit nem rongálja meg, illetve nem szennyezi be.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Napokra van a teljes ukrán összeomlás?

borsonline.hu

Kinyitotta a ruhásszekrény ajtaját Ördög Nóra a hotelszobában: amit ott látott, az agyába égett örökre

hirtv.hu

Vezércikk - Magyar Péter válaszokat ígér, de csak kérdéseket szül + videó

life.hu

Ásó, kapa, nagyharang - Teszteld, mennyire emlékszel a régi idők esküvőire!

magyarnemzet.hu

Ámuldoznak a magyar vasútállomások állapotán a román utazók + videó

origo.hu

Meglepő dolgot tett a súlyos beteg Károly király

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Nem hiszed el, hogy néz ki manapság a Váratlan utazás főszereplője – galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!