RETRO RÁDIÓ

Hogyan válasszunk sárgadinnyét?

Hogyan válasszunk sárgadinnyét?
Létrehozva2020. 08. 23. 13:30

Még javában tart a dinnyeszezon, így még kapható a nyár egyik nagy slágere, a sárgadinnye. Összegyűjtöttünk néhány tippet azoknak, akik kevésbé szerencsés kézzel szoktak választani belőle.

Június végétől szeptember elejéig kapható ez a gyümölcs. A sárgadinnye fajtától függően igen változatos megjelenésű, ezért a héja színéből alapvetően nem lehet az érettséget megállapítani. A színnek a fajtára jellemzően kell alakulnia, azonban ezt csak a hozzáértő állapíthatja meg – olvasható a Nébih oldalán, az eteltcsakokosan.hu-n. Hűvös helyen akár 5-6 napig is eltarthatjuk, de mindenképp csomagoljuk be, hogy ne vegye át más élelmiszerek illatát. Csak fogyasztás előtt mossuk meg!

Milyen élettani hatásai vannak?

A szénhidrát és zsírtartalma alacsony, és kiváló forrása az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C-vitaminoknak. Tartalmaz még vasat, kalciumot és foszfort. Minél érettebb egy sárgadinnye, annál több antioxidáns van benne. Helyreállítja a bőr egészségét. Csökkenti a szürkehályog kialakulásának esélyét. Védhet a tüdőt és szájüreget érintő rákbetegségek ellen.

Ásványi káliumtartalma révén fenntartja a megfelelő vérnyomást, karbantartja a szívet. Gyorsítja a betegségek utáni felépülést, enyhíti az izomgörcsök tüneteit.

Melyik a jó sárgadinnye?

Sárgadinnye vásárlásakor leginkább a szaglásunkra kell hagyatkoznunk, ugyanis a méret nem jelzi az érettséget: az a dinnye termőhelyére, illetve édességére utal(hat). Jobb körülmények között ugyanis nagyobbra nő az adott fajtájú dinnye, illetve a sárgadinnyére is érvényes az a szabály, hogy minél nagyobb, annál ízletesebb.

Amikor a dinnyék között válogatunk, óvatosan forgassuk, emelgessük őket, mivel sérülékeny gyümölcsök.

Választás előtt mindenképpen szagoljuk meg a dinnye kocsánnyal szembeni véget. A kellemes aroma kívülről is érezhető. Az illat nélküli dinnyét régen, illetve éretlenül szedték le – ne válasszuk. A túlságosan erős, savanykásba hajló illat a túlérettség jele- hívja fel a figyelmet a Nébih. Azt sem árt tudni, hogy a méretéhez képest nehéz dinnye frissen szedett. Kerüljük a sérült, megnyomódott, vizenyősen foltosodott héjú dinnyét.

A kiválasztás másik jó módszere, ha a dinnyét kissé megnyomjuk ott, ahol az inda levált róla, mivel ez a legkényesebb felülete. Amennyiben a héja puha, akkor már belül poshadt, ha kemény, akkor ezen a ponton szagoljuk meg. Amennyiben az inda rajta van a dinnyén, ez egyértelmű jele annak, hogy éretlenül szakították le.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.