2 éve

A járvány miatt válságban a gumiabroncs ipar, nem fogynak a nyári gumik

A koronavírus-járvány minden iparágban okozott gondokat, hol kisebbet, hol nagyobbat. Az abroncs ipar az utóbbi kategóriába esett. Bár sokan választják az autózást a tömegközlekedés helyett, hogy csökkentésék a másokkal történő érintkezést, rengetegen maradtak otthon, ezért az autók használata így is csökkent. És ha már nem használjuk annyit az autónkat, a nyári gumi csere vagy a műszaki vizsga sem tűnik annyira fontosnak. A szervizek egy része ugyan működött a járvány alatt is, de a kerékcsere jóval időigényesebb volt a megfelelő higiéniás szabályok betartása miatt. (x)

Szerző RIPOST

Emellett az abroncsgyárak is csökkentették a termelést, vagy teljesen bezártak. A Michelin és Continental teljesen felfüggesztette a termelést az európai üzemekben, és több más gyártó is így tett. Szóval sem a termelés, sem a kereslet nem volt a közelében sem az előző évek eredményeinek. A személyautók abroncsaiból 26%-kal, a teherautók és a mezőgazdasági gépek gumiabroncsaiból pedig 15%-kal kevesebb fogyott a 2019-es évhez képest. Természetesen a nyári abroncsok termelése nem márciusban kezdődött, így erre a szezonra már rendelkezése áll a megfelelő készlet az igények kielégítésére.

Az szigorítások enyhítése növelheti a nyári gumik forgalmát

Ahogy javul az idő, és csökkennek a korlátozások is, lassan újra indul minden. A nyári gumik cseréje is elengedhetetlen lesz, így várható, hogy a szervizekben is megindul az élet, és az autógumival foglalkozó webshopok forgalma is fellendül. Sokan döntenek úgy, hogy nem a szervizen keresztül, hanem magunk szerzik be az új szetteket az autókra. A legtöbb webáruház, mint például a nyarigumit.hu is a budget kategóriás abroncsoktól a prémium kategóriáig áru gumikat, így könnyebben megtalálhatjuk a legmegfelelőbbet az autónk számára.

De nem csak a szervizek, hanem a gyárak is újraindulnak. A Bridgestone már áprilisban megkezdte a termelést, a Michelin és a Continental nem kapkodta el a döntést, és bár a logisztikai részleg zavartalanul működött, a gyártás elindítása még váratott magára. A vállalat számos munka-egészségügyi óvintézkedést hozott az üzemekben, és szigorúan betartják az egészségügyi hatóságok útmutatásait és ajánlásait a járvánnyal kapcsolatban. Így, ha az első negyedév veszteséges is volt, a következő időszakban helyre állhat az ipar.

Aki nem halogatta a gumicserét elvégezte otthon

A szervizek forgalma nem csak azért csökkent, mert sokan inkább kivárták a járvány elvonulását, hanem mert rengetegen döntöttek úgy, hogy a cserét elvégzik otthon. Persze ezt nem tudta mindenki megtenni, de ahogy a kenyérsütés is reneszánszát éli, úgy a csináld magad mozgalom is új erőre kapott, és amit eddig szerelővel vagy szakemberrel végeztettünk, azt inkább megcsináljuk magunk. Az internet erre bőségesen ad teret, hiszen az ilyen jellegű posztok és videók is megszaporodtak.

Az abroncsforgalmazó weboldalak forgalma ugyan csökkent, de ez a visszaesés közel sem volt olyan vészes, mint a bolti forgalom hanyatlása. Aki rendelkezett online értékesítéssel, könnyebb átvészelte a járvány időszakát. A korlátozások és a visszaesések ellenére is legjobban a prémium kategóriás abroncsok fogytak, mint a Michelin vagy a Continental, de a közép és felső közép kategóriás márkák közül is volt népszerű márka, például a Goodyear, a Falken és a Dunlop. A helyezet rendeződése talán a nyári gumik piacát is fellendíti, és a következő negyedév már sokkal jobb lesz az abroncsipar számára is. (x)

Szerző RIPOST

Ez is érdekelhet

origo.hu

Őrült hangulat a Puskás Arénában

origo.hu

Megverték Opitz Barbit egy budapesti plázában

borsonline.hu

Kandász Andrea férje is megjárta a Mount Everest-poklot, ezt üzente Suhajda feleségének

ripost.hu

Gyermeke sírására riadt az éjszaka Molnár Guszti exfelesége, kórházba kellett vinni

mandiner.hu

Ez lehet Putyin nagy terve Zelenszkij szerint

origo.hu

Mérgező élelmiszereket hív vissza a Lidl, ne egye meg azokat!

astronet.hu

Júniusi angyalhoroszkóp 2023: mit üzen neked az őrangyalod?

ripost.hu

Szandi gyászol: „Amikor megkaptam a hírt, hosszú percekig sírtam”

ripost.hu

Itt az újabb sztárszakítás? Pedig a TV2 sztárja már a családalapítást tervezte

mandiner.hu

Itt a Mandiner elképesztő nyári előfizetési akciója!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

150 ezer forint adót utal vissza a NAV, ha kéred – ez kell hozzá

MANI

Idősek és idős rokonaikat féltők, figyelem: így lehet felkészülni az otthoni balesetekre

MANI

Fúrt kutak: íme minden tudnivaló, eloszlatjuk a zűrzavart

MANI

Ennyit drágult idén Horvátország

MANI

Újabb településen lehet falusi csokot igényelni - így már 2679 helyen vehető igénybe a támogatás!

MANI

Ennek a hírnek minden magyar örülni fog: visszatér a Pilóta keksz

MANI

Ellenőrizd a Gmailed most: a Google több ezer fiókot töröl

MANI

Hogyan költs kevesebbet vásárlásra? (x)