Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.03.28.

Egy a lényeg, kezet mosni, kezet mosni, kezet mosni!

A vírus elleni védekezésben nagy segítséget jelent a gyakori és alapos kézmosás, illetve a kézfertőtlenítők használata, de nem mindegy mikor, melyiket, meddig és hogyan használjuk.

A nemzetközi és a magyar egészségügyi szakemberek szerint két dolog van, amit mindenki megtehet a koronavírus-járvány megfékezése érdekében: ha lehet otthon marad és gyakran mos kezet.

Az új koronavírust a legkönnyebben úgy lehet elkapni, ha közvetlen belélegezzük a mások által levegőbe juttatott vírust tartalmazó cseppecskéket. A második leggyakoribb módja a megfertőződésnek, ha saját magunkat fertőzzük meg úgy, hogy a szánkhoz, orrunkhoz, szemünkhöz érünk a vírust hordozó kezünkkel. Ez ellen gyakori kézmosással, kézfertőtlenítéssel lehet a leghatékonyabban védekezni.

Fotó: Pixabíay.com

A kézfertőtlenítő-szerekről

Kétféle kézfertőtlenítőt lehet kapni a boltokban, már ha épp lehet: alkoholosat és nem alkoholosat. A koronavírus elleni küzdelemben egyértelműen az alkoholos fajta segít. Egészen pontosan az olyan készítmények, amikben van propanol vagy etanol is, és az alkohol százaléka eléri a 60%-ot, de nem haladja meg a 95-öt (efölött éppúgy nem használ, mintha nem is lenne benne semennyi).

Az ilyen készítmények akkor hatásosak, ha eleget viszünk fel belőle a kézre, vagyis a címkén feltüntetett mennyiséget használjunk és az alkohol elpárolgásáig dörzsöljük a fertőtlenítendő felületen.Azt is fontos tudni, hogy ahová nem jut a szerből, ott ugyanúgy fellelhető marad a vírus.

Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

Otthon elkészíthető kézfertőtlenítők

Mivel folyamatos a készlethiány az üzletekben kézfertőtlenítőkből, sokan keresik a házi helyettesítő praktikákat. Az otthon elkészíthető készítmények receptjei közül a Ripost az Egészségügyi Világszervezet, vagyis a WHO által közzétettet ajánlja. Eszerint egy liter fertőtlenítőszerhez szükség van pontosan 830 ml 95%-os alkoholra (etanol), 45 ml hidrogén-peroxidra (elhagyható), 15 ml glicerinre (gazdaboltokban beszerezhető) és 110 ml forralt vízre.

A szappanokról

Az egyik leggyakrabban használt kozmetikai termék a szappan. Tömbszappan már évszázadok óta létezik, a folyékony verzió pedig az elmúlt években lett népszerű. A folyékony szappanokat úgy árulják, mint antibakteriális készítményeket, holott a hagyományos szappan is tökéletesen alkalmas ugyanerre. Sőt, a tudósok már azt is kimutatták, hogy a sima tömbszappanos kézmosás még az olyan súlyos fertőzések idején is hatásos védelem, mint az Ebola vagy a COVID-19.

A New York Times elvégzett egy kísérletet is, amiben a tömbszappant baktériumokkal fertőzték meg, és ezekkel kellett kezet mosnia a résztvevőknek. A fertőző szappanos kézmosás után egyikőjük kezén sem volt kimutatható egy baktérium sem. Ebből is látszik, hogy a tömbszappan vásárlásával ugyanolyan jól, ökológiai szempontból pedig jobban járunk, mint a folyékony társáéval.

Fotó: Shutterstock

Melyik a jobb a koronavírus ellen, a szappan vagy a kézfertőtlenítő?

A szappanos kézmosás, feltéve ha alapos, vagyis legalább 20 másodperig tart. Ha ugyanis piszkos a kezünk, a fertőtlenítőszer semmit sem ér, mivel a koszt nem távolítja el, amiben vígan megbújhat a vírus. Ahogy korábban is írtuk, a kézfertőtlenítő ott hat, ahol a bőrrel közvetlenül érintkezik.

Éppen ezért a lehető legjobban akkor járunk el, ha alaposan kezet mosunk szappannal, száraza töröljük a kezünket, majd le is fertőtlenítjük. Szappan tekintetében mindegy, hogy simát, házit, antibakteriálisat, olcsót, drágát, illatosat vagy menteset használunk-e. Kézfertőtlenítőből viszont a 60%-os alkoholtartalom a minimum.

A szakértők tehát azt tanácsolják, hogy ha a szappanos víz nem elérhető, csak akkor használjunk kézfertőtlenítőt.

Mindkét megoldás csak egy fertőzött tárgy megfogásáig használ

Legyen szó akár kézmosásról, akár fertőtlenítésről, mindkét megoldás csak visszamenőleg használ. Védeni nem véd egyik sem semmitől. Vagyis ha hazaérve megfogjuk a kilincset, alaposan megmossuk a kezünket, majd újra megfogjuk ugyanazt a kilincset, kezdhetjük az egészet elölről, mivel lehet, hogy az adott kilincsen ott van a vírus. Ugyancsak nem jelent védelmet a fertőtlenítés sem, csak a már kezünkön lévő baktériumokat és vírusokat pusztítja el.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

vg.hu

Alba Aréna: megnyílt Magyarország legújabb sportarénája – fotók

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!