Létrehozva: 2018.07.22.

Milyen halat ehetünk a strandon?

Miért nem lehet a Balatonnál balatoni keszeget enni, miért nincs a Tiszánál tiszai pontyból készült halászlé? Honnan származnak a strandokon a tányérokra kerülõ halak? Utánajártunk.

A vízparton szívesen eszik halat, aki nem rajong a csalamádés hamburgerért, a palacsintáért vagy a lángosért.

A legtöbben a hekkre esküsznek, mert nincs halszaga és nem szálkás, de sokan keszeg, fogas vagy ponty pártiak. Azt viszont kevesen tudják, hogy honnan is származik pontosan az, amit megesznek.

Szigorúak a magyar szabályok

Kézenfekvőnek tűnhet, hogy a gőzölgő ebéd a karnyújtásnyira lévő folyóból vagy tóból való, de a legtöbb esetben ez nem így van. A törvények ugyanis tiltják az ipari halászatot a hazai vizeken -például a Balatonban és a Tiszán is –, és csak a horgászatot engedélyezik. A horgászok viszont nem adhatják el azt, amit kifognak.

Milyen ehető halak élnek a vizeinkben?

A Balatonban ponty, csuka, kárász, keszeg, fogas, garda, afrikai harcsa, busa, sügér és süllő is úszkál.

A Tiszában szintén élnek süllők, no meg persze kecsegék, sügérek, menyhalak, csukák, harcsák, amurok, domolykók, küszök, kárászok, márnák és pontyok is.

A Duna hazai szakaszán ki lehet fogni a kecsegén, pontyon és csukán kívül lesőharcsákat, rózsás márnákat, dévérkeszegeket, kárászokat, szivárványos ökléket, csapó sügéreket és fogasokat is.

A Velencei tóban élnek pontyok, harcsák, süllők, csukák, amúrok, busák, sügérek, angolnák, dévérkeszegek, bodorkák, ezüstkárászok és compók is.

Ezek közül melyikkel találkozhatunk a strandokon?

A strandok büféiben, éttermekben jellemzően keszeggel, ponttyal, harcsával, fogassal, süllővel és sügérrel találkozhatunk sütve, rántva vagy leves formájában.

Honnan származnak az éttermek halai?

A jogszerűen működő éttermek és büfék kínálata halgazdaságból, vagy külföldről származik. A nagyon népszerű hekk például Argentínából vagy Kazahsztánból érkezik. A keszeget sok vendéglátós Romániából és Kazahsztánból veszi, ugyanis itthon szinte beszerezhetetlen, tenyészteni pedig nagyon nehéz, mert az ikráit megeszi a kárász. A fogas és süllő Ukrajnából jön, a ponty és a harcsa pedig a hal- és tógazdaságokból.

Aki nem horgászik, hol juthat valóban hazai halhoz?

A legtöbb szupermarket árul magyarországi halat, de csak gazdaságból származót, fagyasztva. Jellemzően a Hortobágyi Halgazdaság termékei kaphatók, ami Európa legnagyobb édesvízi halgazdasága és amelyik bio minősítéssel is rendelkezik. De a mélyhűtőkben megtalálhatók még a Halker Kft. és a Győri Előre Halászati Termelőszövetkezetek termékei is.

A másik lehetőség, ha a piacokon vagy a halgazdaságokban saját boltjaiban vesszünk halat:

 

 

Ezeken a helyeken lehet magyar halat venni

Település

Bolt

Haltípus

Akasztó

Akasztói Horgászpark és Halászcsárda

akasztói szikiponty, lapátorrú tok, lénai tok, vágótok, amur, busa, csuka, süllő, szürkeharcsa, kárász, keszeg

Budaörs

Budaörsi halpiac - The Fishmonger

Budapest

Hortobágyi Halgazdaság (Vámház körút, Vásárcsarnok)

ponty, busa, keszeg, harcsa

Kalocsa

Gyuri Hal ABC

akasztói szikiponty, lapátorrú tok, lénai tok, vágótok, amur, busa, csuka, süllő, szürkeharcsa, kárász, keszeg

Kaposvár

Szentimrei Halgazdaság

ponty, amur, busa, süllő, fekete sügér, koi ponty, kárász, keszeg

Rétimajor

Aranyponty halászati Zrt

ponty, szürkeharcsa, amur, busa, kárász, afrikai harcsa

Siófok

Győri Előre Halászati Termelőszövetkezetek

ponty, busa, pisztráng, afrikai harcsa, szürke harcsa, süllő, csuka, kecsege, szibériai tok, vágótok, keszeg, ezüstkárász, amúr, norvég lazac

Mosonmagyaróvár

Székesfehérvár

Győr

Budapest

Szeged

Szegedfish Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Kft.

ponty, fehér busa, amur, csuka, harcsa, süllő

Tahitótfalu

Boldog pisztráng

füstötl pisztráng, pisztráng pástétom

Forrás: tudatosvasarlo.hu

 

 

Tanácsok a halvásárláshoz

  • A friss halat először is az illatáról lehet felismerni. Az erős, kellemetlen szagú hal valószínűleg romlott. A friss hal szeme tiszta, domború és üveges, a kopoltyúja pedig élénkvörös vagy rózsaszín. Ha az úszói nedvesek a pikkelyei pedig szilárdan tapadnak a hal testéhez, az áru biztosan friss.
  • A hazai halak közül a busa, az amur és a kecsege húsának a legmagasabb a telítetlen zsírsav-tartalma.
  • Ha tengeri halak közül a higanyszennyezés miatt kerüljük a cápa, kardhal, tonhal, királymakréla, és cserepeshalak húsát.
  •  

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek