kulcsár edina
Miért nem lehet a Balatonnál balatoni keszeget enni, miért nincs a Tiszánál tiszai pontyból készült halászlé? Honnan származnak a strandokon a tányérokra kerülõ halak? Utánajártunk.
A vízparton szívesen eszik halat, aki nem rajong a csalamádés hamburgerért, a palacsintáért vagy a lángosért.
A legtöbben a hekkre esküsznek, mert nincs halszaga és nem szálkás, de sokan keszeg, fogas vagy ponty pártiak. Azt viszont kevesen tudják, hogy honnan is származik pontosan az, amit megesznek.
Kézenfekvőnek tűnhet, hogy a gőzölgő ebéd a karnyújtásnyira lévő folyóból vagy tóból való, de a legtöbb esetben ez nem így van. A törvények ugyanis tiltják az ipari halászatot a hazai vizeken -például a Balatonban és a Tiszán is –, és csak a horgászatot engedélyezik. A horgászok viszont nem adhatják el azt, amit kifognak.
A Balatonban ponty, csuka, kárász, keszeg, fogas, garda, afrikai harcsa, busa, sügér és süllő is úszkál.
A Tiszában szintén élnek süllők, no meg persze kecsegék, sügérek, menyhalak, csukák, harcsák, amurok, domolykók, küszök, kárászok, márnák és pontyok is.
A Duna hazai szakaszán ki lehet fogni a kecsegén, pontyon és csukán kívül lesőharcsákat, rózsás márnákat, dévérkeszegeket, kárászokat, szivárványos ökléket, csapó sügéreket és fogasokat is.
A Velencei tóban élnek pontyok, harcsák, süllők, csukák, amúrok, busák, sügérek, angolnák, dévérkeszegek, bodorkák, ezüstkárászok és compók is.
A strandok büféiben, éttermekben jellemzően keszeggel, ponttyal, harcsával, fogassal, süllővel és sügérrel találkozhatunk sütve, rántva vagy leves formájában.
A jogszerűen működő éttermek és büfék kínálata halgazdaságból, vagy külföldről származik. A nagyon népszerű hekk például Argentínából vagy Kazahsztánból érkezik. A keszeget sok vendéglátós Romániából és Kazahsztánból veszi, ugyanis itthon szinte beszerezhetetlen, tenyészteni pedig nagyon nehéz, mert az ikráit megeszi a kárász. A fogas és süllő Ukrajnából jön, a ponty és a harcsa pedig a hal- és tógazdaságokból.
A legtöbb szupermarket árul magyarországi halat, de csak gazdaságból származót, fagyasztva. Jellemzően a Hortobágyi Halgazdaság termékei kaphatók, ami Európa legnagyobb édesvízi halgazdasága és amelyik bio minősítéssel is rendelkezik. De a mélyhűtőkben megtalálhatók még a Halker Kft. és a Győri Előre Halászati Termelőszövetkezetek termékei is.
A másik lehetőség, ha a piacokon vagy a halgazdaságokban saját boltjaiban vesszünk halat:
Ezeken a helyeken lehet magyar halat venni
Település
Bolt
Haltípus
Akasztó
Akasztói Horgászpark és Halászcsárda
akasztói szikiponty, lapátorrú tok, lénai tok, vágótok, amur, busa, csuka, süllő, szürkeharcsa, kárász, keszeg
Budaörs
Budaörsi halpiac - The Fishmonger
Budapest
Hortobágyi Halgazdaság (Vámház körút, Vásárcsarnok)
ponty, busa, keszeg, harcsa
Kalocsa
Gyuri Hal ABC
akasztói szikiponty, lapátorrú tok, lénai tok, vágótok, amur, busa, csuka, süllő, szürkeharcsa, kárász, keszeg
Kaposvár
Szentimrei Halgazdaság
ponty, amur, busa, süllő, fekete sügér, koi ponty, kárász, keszeg
Rétimajor
Aranyponty halászati Zrt
ponty, szürkeharcsa, amur, busa, kárász, afrikai harcsa
Siófok
Győri Előre Halászati Termelőszövetkezetek
ponty, busa, pisztráng, afrikai harcsa, szürke harcsa, süllő, csuka, kecsege, szibériai tok, vágótok, keszeg, ezüstkárász, amúr, norvég lazac
Mosonmagyaróvár
Székesfehérvár
Győr
Budapest
Szeged
Szegedfish Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Kft.
ponty, fehér busa, amur, csuka, harcsa, süllő
Tahitótfalu
Boldog pisztráng
füstötl pisztráng, pisztráng pástétom
Forrás: tudatosvasarlo.hu