Létrehozva: 2017.11.12.

Így vágnak át minket a webáruházak: itt vannak a trükkjeik

Közeledik a fekete péntek, amikor a webáruházak hatalmas kedvezményekkel csábítanak. Több trükköt is bevetnek, hogy mindenképpen náluk költsük el a pénzünket. Leginkább az árösszehasonlító-oldalakkal manipulálnak.

A %Ripost% utána járt, mire kell odafigyelni!

A legtöbben vásárlás előtt összehasonlítjuk az árakat, megnézzük, melyik boltban olcsóbb egy-egy árucikk. Az interneten ez még egyszerű is, hiszen árösszehasonlító-oldalak állnak a szolgálatunkra. Azonban legyünk szemfülesek: az átverések már ezeken a honlapokon elkezdődnek!

Hogyan működnek ezek az árösszehasonlító oldalak?

Az árösszehasonlító-oldalak működése nagyon hasonlít a webáruházakéra, csak saját termékek helyett más üzletek kínálatát listázzák. Az ilyen összehasonlító oldalak arra törekednek, hogy minél több netes áruházzal együttműködjenek a nagyobb kínálat érdekében.

Ezzel azt érik el, hogy az egyes webshopok egymásra licitálnak azzal, hogy a lehető legolcsóbban kínálják ugyanazt a terméket. Elméletileg. Mostanra azonban rájöttek arra, hogy miként lehet kijátszani a rendszert, és hogyan lehet megnyerni az árverseny még akkor is, ha igazából a többieknél drágábban adják az adott terméket.

Ilyen trükkökkel találkozhatunk

  • Nem létező termékeket hirdetnek meg fiktív áron, a versenytársakénál több ezer forinttal is olcsóbban, és ezzel az árukeresők első helyére ugranak. A fogyasztók pedig ez alapján az „igen kedvező ár” alapján felkeresik az oldalt, és megrendelik, amit kinéztek. Ezt követően a csaló webshopok valamilyen indokra hivatkozva – elfogyott, vége az akciónak, nincs raktáron, készlethiány van stb. – visszamondják vagy nem teljesítik a megrendelést. Helyette vagy egy gyengébb minőségű terméket ajánlanak fel, vagy egy hasonlót, természetesen sokkal drágábban.
  • A másik trükk az ÁSZF (Általános Szerződési Feltételek) mögé bújás. Szépen beleírják például, hogy ha kapunk egy visszaigazolást arról, hogy rendeltünk valamit egy adott áron, az még nem minősül ajánlattételnek.
  • Olyan is előfordul, hogy rendszerhibára hivatkoznak. Az egyik nagy elektronikai cikkeket forgalmazó üzletlánc hatezer forintért hirdetett több százezres laptopokat és tévéket, majd közölték, hogy rendszerhiba miatt lettek extrém alacsonyak az árak. A hiba közel nyolcszáz megrendelőt érintett (akik közül sokan előre elutalták a vételárat), és miután törölték a megrendeléseket azzal védekeztek, hogy az oldalukon szereplő információk egyébként is csak tájékoztató jellegűek.
  • Éppen ezért érdemes fenntartásokkal kezelni a nagyon olcsó ajánlatokat! Ha valami hihetetlenül olcsó, az általában valóban csak egy trükk.

    Így védekezhetünk ellenük

  • Ha egy bolt a többihez képest 30-40 százalékkal olcsóbban hirdet egy terméket, akkor mindenképpen gondolkodjunk el, hogy nem átverésről van-e szó. Ha nincs utánvételi lehetőség és csak bankkártyával lehet fizetni, akkor semmiképpen se rendeljünk!
  • Ha úgy érezzük, átvertek az árakat illetően, a lehető legtöbb kézzel fogható bizonyítékkal együtt keressük fel a Békéltető Testületet a panaszunkkal.
  • Azt is érdemes tudni, hogy hiába írják bele az ÁSZF-be azt, hogy a visszaigazoló email nem ajánlattétel, a jog szerint az. Ugyanis az ajánlattételt annak tényleges tartalma és nem a megnevezése határozza meg.
  • Vásárlás előtt érdemes kihasználni az ár-összehasonlító oldalak másik nagy előnyét: a vásárlói véleményeket és értékeléseket. Olvassuk őket végig, és ne kövessük el azt a hibát, amit esetleg egy másik vásárló már elkövetett.
  • Megrendelés előtt nézünk utána a cégnek, ami a legalacsonyabb árával elnyerte a bizalmunkat. Például a jogsertowebaruhazak.kormany.hu-n az összes etikátlan webshop és azok bűne is bárki számára elérhető.
  • Tanácsos, hogy a megrendelés elküldése előtt a honlapon közzétett vásárlási feltételeket mindig mentsük le és nyomtassuk ki. Így a későbbiekben is bizonyíthatjuk, hogy a vásárlás időpontjában milyen tartalommal volt a tájékoztatás a honlapon hozzáférhető. 
  •  

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Felbukkant egy újabb halálos vírus

    origo.hu

    Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

    mindmegette.hu

    Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

    magyarnemzet.hu

    Vége a szappanoperának: ő lesz a Barcelona vezetőedzője a következő idényben

    ripost.hu

    Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

    magyarnemzet.hu

    Hosszú idő után először ültek tárgyalóasztalhoz az oroszok és ukránok

    origo.hu

    Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

    mindmegette.hu

    A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

    ripost.hu

    Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

    ripost.hu

    Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    MANI

    Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

    MANI

    Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

    MANI

    Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

    MANI

    Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

    MANI

    Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

    MANI

    1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

    MANI

    Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

    MANI

    Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!