Létrehozva: 2017.10.23.

Hogyan válasszunk autósiskolát?

Rengeteg az autósiskola, amelyek egymással versenyeznek, hogy minél több tanulójuk legyen. Sok azonban tisztességtelen közülük. De hogyan szûrhetjük ki ezeket? Mi alapján válasszuk ki a megfelelõt?

1. Nézzünk utána az iskolának!

A Nemzeti Közlekedési Hatóság vezet egy listát, ami az autósiskolák teljesítményét elemzi. Az NKH mutatószámai kiszűrik a tisztességtelenül működőket.

A mutatószámok a következők:

• Az ÁKÓ (Átlagos Képzési Óraszám) megmutatja, hogy az adott iskola átlagosan hány óra alatt készít fel egy tanulót a sikeres vizsgára.

• A VSM (Vizsga Sikerességi Mutató) jelöli, hogy az összes elméleti és gyakorlati vizsgából hány volt sikeres.

• A KK (Képzési Költség) azt jelenti, mennyibe kerül az adott iskolánál egy átlagos képzés.

Az ÁKÓ segítségével arról tájékozódhatunk, hogy a minimális, előírt óraszámhoz képest (29ó) hány óra alatt szereztek jogosítványt a tanulók, százalékban kifejezve. Minél közelebb van a 100-hoz, annál kevesebb pótórát kell venni az adott iskolában.

A VSM az egyik legfontosabb mutató, hiszen ebből derül ki, hogy az adott iskolánál mekkora az elsőre sikeresen vizsgázók aránya. Minél magasabb, annál jobb. Minden autósiskola köteles a honlapján feltüntetni ezt a számot, és háromhavonta aktualizálni.

A KK-t a tanulók által befizetett összegekből számolják ki. Nincs benne az orvosi alkalmassági díja, az elsősegélyképzés és a vizsgadíj, a pályaalkalmassági vizsga díja és a jogsi kiállításának költsége.

A kiszemelt iskolákat itt lehet leellenőrizni: www.nkh.gov.hu, képzőszervek névjegyzéke menüpont.

2. Ne ár alapján döntsünk!

Ne feltétlenül az ár alapján döntsünk az adott iskola mellett vagy ellen! Az NKH adatai alapján jelenleg átlagosan 150-170 ezer forintért lehet jogosítványt szerezni. Tehát ennyire minimum számítsunk, ne dőljünk be a hirdetéseknek, amelyben azt ígérik, jogosítványunk lehet 120 000 forintért.

Azt érdemes tudni, hogy az autósiskolák jó része az elméleti tanfolyamok árából él, a vezetési óradíjakat az oktatók kapják (többek között ebből tankolnak). Épp ezért sok iskola olcsó vezetésórákkal hirdet akciókat, a tanulók pedig csak a sikeres KRESZ-vizsga után szembesülnek azzal, hogy hónapokig nem lesz szabad oktatójuk. Persze, a jogsi 10 000 forinttal olcsóbb lesz, csak az nem biztos, hogy el tudják kezdeni a gyakorlatot a kötelező határidőn belül!

Ezek a csapdák:

• ha egy iskola a gyakorlati órák bizonyos részét ingyen kínálja, akkor a 30 órán felüli plusz órák valószínűleg nagyon drágák lesznek (és biztosan szükségesnek ítélik majd az oktatók),

• ha olcsó vagy kedvezményes tanfolyamra iratkozunk be, a szerződés aláírása előtt minden homályos pontra kérdezzünk rá, ugyanis a kedvezmények általában valamilyen (nehezen tartható) feltételhez kötöttek

• vannak olyan iskolák, ahol maga a jogosítvány valóban olcsóbb, mint máshol, viszont ha megbukunk, akkor nagyon sok pótórát kell majd vennünk, igen magas áron.

3. A gyakorlati órákat vegyük figyelembe!

A következő két kérdésre derítsük ki a választ, mielőtt beiratkozunk valahova: hol lesz helyileg az elméleti tanfolyam és hol lesz a gyakorlati oktatás (rutin, forgalom)?

Nem mindegy, ugyanis sokkal többet fogunk gyakorlatra járni, mint elméletre. Ezért hiába van közel a tanfolyam, ha a város másik végén tanítanak meg vezetni. Azt sem árt tudni, hogy a legtöbb autósiskola jellemzően ugyanazokon a budapesti tanpályákon tanítja a járműkezelést, a tanpályák környékén (a kijelölt vizsgaútvonalakon) pedig a forgalmi oktatást.

Ezeket tartsuk észben

• Fontos tisztáznunk beiratkozás előtt, hogy az adott iskola felszámol-e külön díjat azért, ha menet közben átmennénk egy másik iskolába (mert pl. kiderül, hogy hónapokig nincs szabad oktatójuk).

• Ragaszkodjunk az előírt képzési óraszámokhoz.

• Az oktató személye szabadon választható, és menet közben is lehet más oktatót kérni.

• Panasszal az oktatóhoz vagy az iskolavezetőhöz érdemes fordulni; ha ez nem hoz megoldást, akkor a helyi kormányhivatalhoz kell menni.

• A gyakorlati oktatás csak a közlekedési hatóságok által névre szólóan kiállított és hitelesített vezetési karton birtokában kezdhető meg, amit minden óra alkalmával (a vezetés megkezdése előtt és a befejezése után is) alá kell írnunk.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Russell Crowe Budapesten borotválkozott meg öt év után - fotó

origo.hu

Már szégyelli egymást Tóth Andi és Marics Peti?

hirtv.hu

Minősíthetetlen stílust engedett meg magának Gyurcsány embere, lebukott és hazudott is + videó

ripost.hu

Ez ám a nagy fordulat: Vitray Tamás nem azt a nőt vette el, aki legutóbb a barátnője volt

mandiner.hu

Orbánt gúnyoló festmények szériái, lelkes promók az Indexen, Munkácsy-díj a Fidesz-kormány alatt – nohát, tényleg fokozhatatlan az elnyomás Magyarországon

origo.hu

Újabb háború robbanhat ki Oroszország miatt

mindmegette.hu

Ez Rácz Jenő kedvenc süitje - nem hiszed el, milyen pofonegyszerű!

life.hu

Nem csak a tűrőképességeden múlik, hogyan éled meg a havivérzéssel és a PMS-sel járó fájdalmakat (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Szolnoki évértékelés: folyamatosan bővül a helikopterflotta

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

ripost.hu

SZJA 2024: így néz ki az idei adóbevallási menetrend!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Kezdődik az idei lomtalanítási szezon - íme a helyszínek, időpontok

MANI

SZJA 2024: így néz ki az idei adóbevallási menetrend!

MANI

Erre senki sem számított, elhagyja az országot a Pepco

MANI

Többféle otthonteremtési támogatás elérhető: Miben más a CSOK, mint a Babaváró?

MANI

Külföldről vársz pénzt? Van egy jó hírünk: másodpercek alatt meg fog érkezni!

MANI

Változás a nyugdíjaknál: erre a papírra is szükség lesz a megfelelő nyugdíjhoz!

MANI

A bankok után, ezúttal a Microsoft nevében próbálkoznak a csalók

MANI

Fontos üzenet a NAV-tól: tízezreket kaphatsz kézhez havonta, ha időben lépsz!