Létrehozva: 2017.07.22.

Régen értelmes dolog is volt a cigis dobozokban!

A dohányzás ugyanennyire káros volt, mint ma, de a dobozokba rejtett kártyákon hasznos praktikák voltak láthatók. Például hogyan kell pezsgõt hûteni, vagy törött üveget összeszedni.

A mostani cigarettásdobozokat már az egészség megőrzésének védelme, a dohányzástól való elrettentés és a szakszerű tájékoztatás uralja.

100 évvel ezelőtt a cigarettásdobozokban viszont valóban hasznos tanácsok voltak! Meg lehetett róluk tudni, hogy hogyan kell a tintafoltot eltávolítani a ruhából, vagy lehúzni az ujjunkra szorult gyűrűt.

A XX. század elején a cigarettagyártók kis kártyákat tettek a puha „cigis dobozokba”, hogy merevebbé tegyék őket. A Gallaher Cigarettagyár azonban tovább ment ennél, és egy plusz értéket adott az úgynevezett cigarettakártyáknak. A segítségükkel különböző praktikus tanácsokkal láttak el a dohányosokat.

Összesen százféle készült a „Hogyan csináljuk?" kártyákból, amiből most a Vintage News összegyűjtött néhányat.
 
Nagy szélben nem egyszerű meggyújtani a gyufát, viszont ha bevagdossa az ember a feje alatt, nehezebben fújja el a szél. A láng így újabb és újabb, könnyen felemészthető farészhez jut.

Egy folyadékkal teli kancsót könnyebb eljuttatni a konyhából az étkezőbe, ha az ábrán látható módon fogjuk meg, és beletesszük a hüvelykujjunkat.


Az önmetsző csavarok előtt a legtöbbször szöggel rögzítették egymáshoz a dolgokat (vagy csapolással), amiket időnként ki is kellet húzni. Az ábrán ennek egy hatékony módszerét láthatjuk, ami még ma is megállja a helyét. A másik kártyán az elrepedt tojás főzésének praktikája látható! Ha a vízbe rakunk egy kis ecetet, akkor anélkül fő meg, hogy kibuggyanna a repedésen a nagy része!



Ennek a négy kártyának a segítségével a gyors, üveges folyadék lehűtését (tekerjük be az üveget vizes ronggyal és úgy tegyük a hűtőbe, vagy folyóvíz alá, így gyorsabban lehűl) , a kedvenc vázánk megóvását (öntsünk bele homokot, így nem borul fel olyan könnyen), a cipőn kicsapódott só eltávolítását ( forró tej és mosószóda keverékével könnyen le jön), és a vágott virág forró vízzel való újjáélesztését lehetett elsajátítani.



 A friss kenyér kevésbé morzsálódik és vékonyabbat is lehet belőle szelni, ha forró vízbe mártjuk előtte a kenyérvágó kést, a törött üveget pedig kidobásra ítélt, nedves ruhával szedhetjük fel, sérülések nélkül.



 A kártyák arra is kínáltak megoldást, hogy hogyan tisztítható ki a legkönnyebben egy üveg belseje (öntsünk bele homokot és egy kis vizet, majd rázzuk össze) vagy egy cipő (be kell kenni egy kis citromlével, így később könnyebb lesz kitisztítani).

Nem valószínű, hogy 2017-ben sokan járnának úgy, hogy út közben megbokrosodott a lovuk, az 1900-as években ez viszont sokszor előfordult. Ha valaki mégis ilyen helyzetbe kerülne, akkor soha ne álljon a ló elé, hanem fusson a ló mellett, és még csak véletlenül se kapálózzon vagy kiabáljon, mert az megijeszti az állatot.



Az ujjunkra szorult gyűrűt a cigarettakártya tanulsága szerint szappannal szedhetjük le a legkönnyebben, a ruhából a tinta pedig tejbe áztatással jön ki a leghamarabb.

Fotók: thevintagenews.com

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

ripost.hu

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

mandiner.hu

Putyin elmondta, hogy megtámadná-e Európát

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Sosem látott akciót jelentett be a Lidl

MANI

Felújítanád a lakást, de nincs sok pénzed rá? Hallottál már az Újrahasználati Központról? Megmutatjuk neked a kincseit

MANI

SZÉP kártya tulajdonosok, figyelem: eddig költhető el adómentesen a tavalyi juttatás

MANI

Erre figyeljünk a lakásbiztosítás váltásakor