5 éve

Ezektől a cuccoktól szabadulj meg tavasszal!

A lomtalanítás apropóján vagy a nyuszira fogva szánjunk egy napot arra, hogy kényelmesebbé és átláthatóbbá tegyük az életterünk!

Ebből a felsorolásból legalább egyet pipáljunk ki, de ha van időnk, akkor lehetőség szerint minél többet!

Nem hordott ruhák, cipők

Abban az esetben, ha legalább egy éve nem volt rajtunk egy ruhadarab, akkor nem is fog hiányozni, váljunk meg tőle! Ha a ruhásszekrény átnézése közben újra beleszeretnénk valamibe, legalább felfrissítjük a ruhatárunkat egy alig használt, régi-új darabbal.

Amit tudunk, adományozzunk el! Ami teljesen használhatatlan, azt állatmenhelyeknek adhatjuk, ami használható, azt tehetjük ruhagyűjtő konténerekbe, vagy felvehetjük a kapcsolatot a helyi családsegítő szolgálattal és felajánlhatjuk a rászorulóknak.

Aki pénzt csinálna a nagytakarításból (és persze ideje is van rá), tegye fel a jobb állapotú ruháit az apróhirdetési oldalak valamelyikére.

Ugyanez érvényes a cipőkre is, ha kifakult, vagy a használata közben kiderült, hogy kényelmetlen, esetleg sosem hordtuk, adományozzuk vagy adjuk el.

Elavult elektronikai berendezések

Nem a tartalék telefonról van szó, hanem a már nem használt, felesleges kütyükről. Ezeket az előírásoknak megfelelő helyre dobjuk ki! Felesleges, hogy a régi kalóz CD, vagy újraírható DVD-k foglalják a helyet. Biztos, hogy mindenkinek van otthon egy reklámzacskónyi kábelkötege, ami semmire sem jó.

Fölösleges könyvek

Amelyiket nem a gyermekünknek, unokánknak tartogatjuk és csak porfogónak vannak a polcon, azoktól váljunk meg! Adományozzuk a használhatóbbakat könyvtáraknak, iskoláknak vagy a strandokon egyre népszerűbb ingyenes kölcsönzőknek, könyvcsere programot szervezőknek.

A könyvespolc átnézése közben ne feledkezzünk meg arról, hogy a menet közben megtalált, kölcsön kapott könyveket visszajuttassuk a tulajdonosának!

Lejárt szavatosságú, tartós élelmiszerek

A kamrában, vagy az erre a célra elkülönített szekrényben nézzük át a tartós élelmiszerek lejárati dátumát és ami már használhatatlan, dobjuk ki! A konzervek, a liszt, tészta átnézése a molyok miatt is fontos. Ha pókhálószerű, sűrű hálót találunk az üvegek tetejének pereménél, a tésztában, vagy a pirospaprikában, azonnal dobjuk a szemétbe!

Régi papírok, újságok, magazinok, jegyek, bérletek

A háztartásban kallódó papírok rendszerezésével is időt és teret spórolhatunk magunknak. A már lejárt jótállási jegyek, blokkok, zárójelentések, bérletek, jegyzetek, újságok kavalkádját rendezzük mappá(k)ba, így hamar megtaláljuk majd, amire szükségünk van. A felesleges darabokat pedig dobjuk a szelektívbe.

Tollak

Ha már az íróasztal környékén járunk, gyorsan nézzük át a tollakat is, és amelyik nem fog és nem is emlék, ráadásul betétet sem tudunk bele venni, attól váljunk meg!

Kozmetikumok, gyógyszerek

Ha lejár a szavatosságuk, ártalmasak! Ezért a gyógyszert vigyük el egy patikába és adjuk le megsemmisítésre, a szemétbe ugyanis tilos kidobni őket.

A kozmetikumoktól a csomagoláson feltüntetett módon vegyünk búcsút!

Üres üvegek

A visszaválthatót vigyük el egy automatához, ami repedt vagy felesleges, az kuka. Az érdekesebb formájúakat újrahasznosíthatjuk.

Papírdobozok, ajándékzacskók

A felesleges cipősdobozok is sok helyet foglalnak, ahogy a sérült vagy gyűrött ajándékos zacskó sem jó túl sok mindenre. Vegyünk búcsút tőlük, és szabadítsunk fel egy kis helyet a hasznosabb holmiknak.

Bármitől is szabadulnánk meg, azt tegyük úgy, hogy ne szennyezzük vele a környezetet és ne kockáztassuk a környezetkárosításért kiszabható 48 000 Ft-os bírságot sem! 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Börtönben találtak rá az eltűnt színésznőre

origo.hu

Több ember fejét is le akarta vágni egy tatabányai férfi

borsonline.hu

Szlávik János bejelentette: új fertőzés terjed, súlyos megbetegedést okoz

vg.hu

Egyetlen HIMARS rakétakilövőt sem veszitett el Ukrajna

metropol.hu

Vajna Timi ismét gyászol, nagy veszteség érte

hirtv.hu

Magyar Nemzet: ellenzéki nagyhalakat sodorhat el a baloldali korrupciós botrány

borsonline.hu

Szívszaggató: Hat napot töltött halott babájával a fiatal édesanya

travelo.hu

Fotók: Ilyen lett a felújított székesfehérvári Szent István király székesegyház

ripost.hu

Egy időutazó megjósolta II. Erzsébet királynő halálát

ripost.hu

Letolta a bugyiját, less be alá: szeméremdobját mutatja a vadóc álomnő

ripost.hu

Se bugyi, se más, pucéran tárja szét combjait az almamellű bombanő

ripost.hu

3 csillagjegy, akik őrületesen jók az ágyban

További cikkek

MANI

Sokan eszik, pedig irtani kéne - tények és tévhitek a parlagfűről

MANI

Rezsicsökkentés: akár 60%-ot is spórolhatunk hőszivattyúval

MANI

Rezsicsökkentés: Így alakítható társasházzá a családi ház

MANI

Tényleg köteles vagyok eltartani a szüleimet?

MANI

Erre számíts szeptembertől, ha késel a törlesztővel

MANI

Iskolakezdés: hogyan válasszunk táskát egy elsősnek?

MANI

Miben más a diákhitel mint egy banki?

MANI

Ilyen ösztöndíjakra lehet idén pályázni