5 éve

A NAV nevében húzzák le a bankkártyánkat

Adófizetõk bankkártyáinak adataira vadásznak a csalók, a NAV nevében. Telefonon zaklatják a lakosságot. Az adóhivatal már megtette a feljelentést, azonban az ügyfeleket arra kérik, legyenek figyelmesebbek.

Magánszemélyeket hívnak fel az utóbbi időben egyre többször azzal a szöveggel, hogy a NAV-tól telefonálnak, és adó-visszatérítést kapna az ügyfél, csak adja meg a bankszámlaszámát és a kártyaadatait. Ne dőljünk be, mert ez nem más, mint egy ócska trükk – számolt be a Magyar Időknek Leopold Róbert, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője.  – Fontos tudnunk, hogy a NAV telefonon soha nem értesíti az ügyfeleit túlfizetésről.  Mint ahogy bizalmas információkat sem kér ilyen formában.

A NAV mindössze két módon tájékoztat: ügyfélkapun keresztül küld hivatalos értesítést, vagy postai úton juttatja el a címzettnek a folyószámla-kivonatot.

Senki ne adja meg semmiképpen az adatait a telefonálóknak. Vigyázni kell az adathalászokkal, ugyanis a NAV nevével nem először éltek már vissza. A hivatal azonban minden esetben feljelentést tesz.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának figyelmeztetéséből kiderült, hogy már ismert, tipikus módszereik vannak a bankkártya csalóknak.

Jellemző eset például az is, amikor az óvatlan áldozat figyelmének elterelésével ellopják a kártyatulajdonos táskáját. Amikor az áldozat észreveszi értékeinek eltűnését, a banda egyik tagja segítőkészen azt tanácsolja, hogy azonnal tiltsa le a bankkártyáját, és ehhez felajánlja saját mobiltelefonját. Azonban valójában a társát hívja fel, aki arra kéri az áldozatot, hogy a telefon gombjai segítségével adja meg a PIN-kódját. A kód beütését diktafonnal rögzítik, így a tolvajok nemcsak a kártyát, hanem annak kódját is megszerezték már. Ezután könnyedén „megkopasztják” a gyanútlan, zavarodott delikvenst.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!