tóth gabi
Nem csak drágítja a tojást a madárinfluenza, de országosan csökkent a termelés is. Egyre kisebb a kínálat a piacon. Azonban nem kell kétségbe esni, a tojás helyettesíthetõ a konyhában. A Ripost segít, mit használjunk helyette.
A tojás rengeteg étel alapanyaga a hazai konyhákban. Elsősorban kötőanyagként illetve élesztőként szolgál a főzés és sütés során. A rántotta és az omlett mellett a rántott hús, tészták és sütemények elkészítése is szinte elképzelhetetlen nélküle. Azonban ma már több összetevő is jó és számos praktikus megoldással szolgál a tojás helyettesítésére.
Nagy Zita és a Zizi kalandjai blog segítségével nézzük meg, mivel tudjuk bármikor helyettesíteni a tojást:
1 evőkanál chia mag + 3 evőkanál víz = 1 tojás
Egy tálkában keverjük össze a chia magot a vízzel és hagyjuk állni legalább 10 percig. Teljesen zselés állagú lesz. Ezután hozzá is adhatjuk az ételhez. Többnyire sütemények készítésekor lehet használni, de összeragaszthatunk vele fasírtot is.
1 evőkanál lenmag + 3 evőkanál víz = 1 tojás
Egy tojást megközelítőleg egy evőkanálnyi, vízbe áztatott és aztán összeturmixolt lenmaggal helyettesíthetünk. Ennél egyszerűbb megoldás a lenmagpehely, amit közvetlenül a hozzávalókhoz adhatunk. Nagyjából ugyanúgy működik, mint a chia mag. Összekeverjük a lenmagot a vízzel és megvárjuk, amíg zselés állagú lesz.
1 banán vagy avokádó = 1 tojás
A banánt hámozzuk meg és törjük villával pépesre, így adjuk a süteményhez. Egyes helyeken csak fél banánt használnak egy tojás helyettesítésére. Nagyon jó kötőanyagként szolgál és nedvesen tartja a sütemény tésztáját.
kb. 1/4 bögre almaszósz = 1 tojás
Készíthetünk saját magunk cukormentes almaszószt, de gyorsabb megoldást ígér, ha veszünk bolti baba almapürét, almaszószt. A reszelőn lereszelt alma is tökéletes ahhoz, hogy pürés állaga legyen, és tökéletesen funkcionál a tojásmentes süteményekhez.
1 evőkanál agar-agar + 1 evőkanál víz = 1 tojás
Tojás vagy zselatin helyettesítésére lehet ideális cserealapanyag, például kocsonyánál vagy panna cottánál.
3 evőkanál földimogyoróvaj = 1 tojás
A földimogyoróvaj jól ragaszt, mint ahogyan a mandulavaj is.
Elsőre elképzelhetetlennek tűnik piskótát készíteni tojás nélkül, ám egy kis konyhai trükkel ez sem lehetetlen. Ha a szokásos tésztánkhoz tojás helyett szódabikarbónát, citromlevet vagy ecetet használunk, akkor hasonlóan magas, laza, buborékokkal teli piskótatésztát kaphatunk.
1 evőkanál kukoricakeményítő + 1-2evőkanál víz = 1 tojás
Kekszekben, piskótákban a legjobb.
1 teáskanál útifűmaghéj + 1/4 bögre víz = 1 tojás
Legalább 5 percig vízbe kell áztatni, míg magába szívja a vizet. Nyálkás állagú lesz, de tökéletesen helyettesíti a tojást, akár még panírozni is lehet vele.
A tofut lereszeljük vagy villával összetörjük. A hagymát pici olajon átfuttatjuk, hozzáadunk fűszerpaprikát, paradicsompürét, kurkumát, csipet sót, zúzott fokhagymát. Erre szórjuk rá a reszelt tofut, összekeverjük, majd fedő alatt kb. 5 percig pároljuk. Friss salátával és rozskenyérrel kínáljuk.