RETRO RÁDIÓ

Így helyettesíthetjük a tojást

Így helyettesíthetjük a tojást
R.A.
Szerző
R.A.
Létrehozva2017. 01. 16. 15:44

Nem csak drágítja a tojást a madárinfluenza, de országosan csökkent a termelés is. Egyre kisebb a kínálat a piacon. Azonban nem kell kétségbe esni, a tojás helyettesíthetõ a konyhában. A Ripost segít, mit használjunk helyette.

A tojás rengeteg étel alapanyaga a hazai konyhákban. Elsősorban kötőanyagként illetve élesztőként szolgál a főzés és sütés során. A rántotta és az omlett mellett a rántott hús, tészták és sütemények elkészítése is szinte elképzelhetetlen nélküle. Azonban ma már több összetevő is jó és számos praktikus megoldással szolgál a tojás helyettesítésére.

Nagy Zita és a Zizi kalandjai blog segítségével nézzük meg, mivel tudjuk bármikor helyettesíteni a tojást:

1. Chia mag

1 evőkanál chia mag + 3 evőkanál víz = 1 tojás

Egy tálkában keverjük össze a chia magot a vízzel és hagyjuk állni legalább 10 percig. Teljesen zselés állagú lesz. Ezután hozzá is adhatjuk az ételhez. Többnyire sütemények készítésekor lehet használni, de összeragaszthatunk vele fasírtot is.

2. Darált lenmag

1 evőkanál lenmag + 3 evőkanál víz = 1 tojás

Egy tojást megközelítőleg egy evőkanálnyi, vízbe áztatott és aztán összeturmixolt lenmaggal helyettesíthetünk. Ennél egyszerűbb megoldás a lenmagpehely, amit közvetlenül a hozzávalókhoz adhatunk. Nagyjából ugyanúgy működik, mint a chia mag. Összekeverjük a lenmagot a vízzel és megvárjuk, amíg zselés állagú lesz.

3. Érett banán vagy avokádó

1 banán vagy avokádó = 1 tojás

A banánt hámozzuk meg és törjük villával pépesre, így adjuk a süteményhez. Egyes helyeken csak fél banánt használnak egy tojás helyettesítésére. Nagyon jó kötőanyagként szolgál és nedvesen tartja a sütemény tésztáját.

4. Almaszósz

kb. 1/4 bögre almaszósz = 1 tojás

Készíthetünk saját magunk cukormentes almaszószt, de gyorsabb megoldást ígér, ha veszünk bolti baba almapürét, almaszószt. A reszelőn lereszelt alma is tökéletes ahhoz, hogy pürés állaga legyen, és tökéletesen funkcionál a tojásmentes süteményekhez.

5. Agar-agar

1 evőkanál agar-agar + 1 evőkanál víz = 1 tojás

Tojás vagy zselatin helyettesítésére lehet ideális cserealapanyag, például kocsonyánál vagy panna cottánál.

6. Földimogyoróvaj, mandulavaj

 3 evőkanál földimogyoróvaj = 1 tojás

A földimogyoróvaj jól ragaszt, mint ahogyan a mandulavaj is.

7. Piskóta tojás nélkül

Elsőre elképzelhetetlennek tűnik piskótát készíteni tojás nélkül, ám egy kis konyhai trükkel ez sem lehetetlen. Ha a szokásos tésztánkhoz tojás helyett szódabikarbónát, citromlevet vagy ecetet használunk, akkor hasonlóan magas, laza, buborékokkal teli piskótatésztát kaphatunk.

8. Kukoricakeményítő, vagy bármilyen más keményítő

1 evőkanál kukoricakeményítő + 1-2evőkanál víz = 1 tojás

Kekszekben, piskótákban a legjobb.

9. Útifűmaghéj

1 teáskanál útifűmaghéj + 1/4 bögre víz = 1 tojás

Legalább 5 percig vízbe kell áztatni, míg magába szívja a vizet. Nyálkás állagú lesz, de tökéletesen helyettesíti a tojást, akár még panírozni is lehet vele.

10. Rántotta tofuból

A tofut lereszeljük vagy villával összetörjük. A hagymát pici olajon átfuttatjuk, hozzáadunk fűszerpaprikát, paradicsompürét, kurkumát, csipet sót, zúzott fokhagymát. Erre szórjuk rá a reszelt tofut, összekeverjük, majd fedő alatt kb. 5 percig pároljuk. Friss salátával és rozskenyérrel kínáljuk.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.