Létrehozva: 2016.11.03.

Itt az igazság az öt másodperces szabályról: megeheted még a leesett csokit?

Az öt másodperces szabály szerint a földre esett ételt még megehetjük, ha öt másodperc alatt felszedjük a padlóról. Legenda vagy valóság? Utánajártunk!

Vajas felére pottyant kenyérszelet, egy kocka csoki, pár szem chips – biztos mindenkivel előfordult már, hogy pár falat a padlón kötött ki. Ezt követően azonban egyénenként változó, hogy mi a megoldás:

- fogjuk, és kidobjuk a kukába a leesett ételt;

- a padlón töltött időtől függetlenül felkapjuk és megesszük a csellengő falatot;

- öt másodperc alatt felszedjük a csokit a földről, és megnyugszunk: megmentettük a baktériumoktól, nyugodtan megehetjük.

 

Egyik vélemény: a padlóról semmit!

Az öt, mások szerint három másodperces szabály a tudósokat is megosztja, sok szakértő és tanulmány szerint ugyanis teljesen mindegy, hogy három vagy öt másodperc alatt kapjuk fel az ételt a földről, a baktériumok már akár egy másodperc alatt is képesek ellepni a falatot! Ráadásul nem is lehet minden élethelyzetben ugyanúgy alkalmazni a „szabályt”, hiszen a levegő páratartalma és a padló szennyezettségének mértéke is befolyásolja a baktérium mennyiségét és terjedését. Emellett a nedvesebb ételeket jobban szeretik, ezeken sokkal hamarabb telepednek meg.

Az ezt az elvet valló szakértők szerint az emberek saját magukat csapják be ezzel a szabállyal, hiszen azt gondolják, a baktériumoknak is kell némi idő, míg beszennyezik az ételünket. Tény, hogy a szőnyegeken például sokkal kevesebb baktériumot találtak a tudósok, mint a csempén vagy a rozsdamentes acélon, de a végeredményen szerintük ez olyan sokat nem változtat – mindenképpen az egészségünkkel játszunk, ha a földről felszedett ételt megesszük!

 

Másik vélemény: egy kis kosz sose rossz!

Egy friss tanulmány szerint azonban olyan sokat nem kockáztatunk, ha a földre ejtett ételt is megesszük – mert az előtte már sokkal több baktériumot gyűjthetett össze! A tanulmány szerzői szerint ugyanis a padlónál sokkal koszosabb felületek is vannak a konyhában, amellyel érintkezhet az ételünk: ilyen például a konyhapult, de a hűtőajtó és a mosogató is egy komplett baktériumtelep, amelyről átvihetjük a szennyezést az ételre.

A tudósok elismerik, hogy a baktériumok gyorsan elérik az ételt, de naponta annyi szennyeződéssel találkozunk, hogy az a kicsi már nem árthat, és tovább edzheti az immunrendszerünket, hogy ellenállóvá váljon az ilyen baktériumokkal szemben.

Ha tehát leejtünk egy kocka csokit a tiszta padlóra, gyorsan kapjuk fel, és együk meg!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek