RETRO RÁDIÓ

Itt az igazság az öt másodperces szabályról: megeheted még a leesett csokit?

Itt az igazság az öt másodperces szabályról: megeheted még a leesett csokit?
KF
Szerző
KF
Létrehozva2016. 11. 03. 15:02

Az öt másodperces szabály szerint a földre esett ételt még megehetjük, ha öt másodperc alatt felszedjük a padlóról. Legenda vagy valóság? Utánajártunk!

Vajas felére pottyant kenyérszelet, egy kocka csoki, pár szem chips – biztos mindenkivel előfordult már, hogy pár falat a padlón kötött ki. Ezt követően azonban egyénenként változó, hogy mi a megoldás:

- fogjuk, és kidobjuk a kukába a leesett ételt;

- a padlón töltött időtől függetlenül felkapjuk és megesszük a csellengő falatot;

- öt másodperc alatt felszedjük a csokit a földről, és megnyugszunk: megmentettük a baktériumoktól, nyugodtan megehetjük.

 

Egyik vélemény: a padlóról semmit!

Az öt, mások szerint három másodperces szabály a tudósokat is megosztja, sok szakértő és tanulmány szerint ugyanis teljesen mindegy, hogy három vagy öt másodperc alatt kapjuk fel az ételt a földről, a baktériumok már akár egy másodperc alatt is képesek ellepni a falatot! Ráadásul nem is lehet minden élethelyzetben ugyanúgy alkalmazni a „szabályt”, hiszen a levegő páratartalma és a padló szennyezettségének mértéke is befolyásolja a baktérium mennyiségét és terjedését. Emellett a nedvesebb ételeket jobban szeretik, ezeken sokkal hamarabb telepednek meg.

Az ezt az elvet valló szakértők szerint az emberek saját magukat csapják be ezzel a szabállyal, hiszen azt gondolják, a baktériumoknak is kell némi idő, míg beszennyezik az ételünket. Tény, hogy a szőnyegeken például sokkal kevesebb baktériumot találtak a tudósok, mint a csempén vagy a rozsdamentes acélon, de a végeredményen szerintük ez olyan sokat nem változtat – mindenképpen az egészségünkkel játszunk, ha a földről felszedett ételt megesszük!

 

Másik vélemény: egy kis kosz sose rossz!

Egy friss tanulmány szerint azonban olyan sokat nem kockáztatunk, ha a földre ejtett ételt is megesszük – mert az előtte már sokkal több baktériumot gyűjthetett össze! A tanulmány szerzői szerint ugyanis a padlónál sokkal koszosabb felületek is vannak a konyhában, amellyel érintkezhet az ételünk: ilyen például a konyhapult, de a hűtőajtó és a mosogató is egy komplett baktériumtelep, amelyről átvihetjük a szennyezést az ételre.

A tudósok elismerik, hogy a baktériumok gyorsan elérik az ételt, de naponta annyi szennyeződéssel találkozunk, hogy az a kicsi már nem árthat, és tovább edzheti az immunrendszerünket, hogy ellenállóvá váljon az ilyen baktériumokkal szemben.

Ha tehát leejtünk egy kocka csokit a tiszta padlóra, gyorsan kapjuk fel, és együk meg!

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.