Létrehozva: 2016.10.28.

Ezzel gyújtod fel idén a temetőt!

Megnéztük, milyen mécsesekkel emlékezhetünk meg idén a halottak napján szeretteinkrõl - és nem találtuk mindet túl biztonságosnak!

A hosszú hétvégén óriási tömegek keresik fel a temetőket, hogy egy-egy koszorúval és gyertyával megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. A boltokban hatalmas a mécses-választék, mindenki kedvére választhat kisebb vagy nagyobb, visszafogottabb vagy díszesebb, néhány óráig vagy akár napokig égő gyertyákat. Fontos azonban, hogy ezek biztonságosak legyenek – mert ugyan csak rövidebb időt töltünk megemlékezéssel a temetőben, nem hátrány, ha távozásunk után nem gyullad ki a sírkert!

A gyertyagyújtás pillanatai

Összesen nyolc, különböző típusú mécsest teszteltünk, ebből ötöt a Tescóban, hármat pedig a CBA-ban vásároltunk. Azt tapasztaltuk, hogy az árak többségében egységesek, az ugyanannyi égési időre jósolt gyertyák között csak pár száz forint az eltérés.

Egyetlen olyan mécsesünk volt (CBA 30 g), amit már a gyújtás előtt lepontoztunk: a gyertya ugyanis érintésre morzsolódott, mindent beborított a fehér, pergő viasz.

Gyújtásnál egy másik mécses okozott nekünk fájó pillanatokat (CBA 25 g): a gyertya ugyanis olyan mélyen helyezkedik el a tokban, hogy csak balesetveszélyesen tudtuk meggyújtani a kanócot.

Ég a gyertya, ég

Mivel a mécseseket zárt térben teszteltük, azt nem tudtuk megállapítani, hogy a temetőben mennyire állnak ellen a szélnek, esőnek. Egy kivétellel minden mécsesünknek volt fedele, ami levezeti a földre az esőcseppeket, így a víz nem olthatja el a lángot – persze ha nem özönvízről van szó. A legtöbb mécsesünk úgy volt kialakítva, hogy egy erős, üreges talprészt is kapott, ez pedig a széllel szemben teszi ellenállóbbá a gyertyáinkat. Ettől függetlenül érdemes úgy elhelyezni a sírokon a mécseseket, hogy azok szélvédett helyen, vagy résekbe ékelve égjenek.

A szétmálló gyertyánk újabb mínuszpontokat kapott, hiszen a fedele már a meggyújtás utáni percben elkezdett kormosodni, felhólyagosodni, és a festék foltokban lepergett. Bár tartottunk tőle, hogy a fedél végül egyszerűen leolvad vagy meggyullad, erre nem került sor, stabilan tartotta magát a kanóc végéig.

 

Az egyik nagyméretű mécsesünkkel (Tesco, 130 g, lefelé szűkülő) azonban majdnem tüzet gyújtottunk – ezekben ugyanis a gyertya egy műanyag csőben kap helyet, és így kerül az üvegbe. Nos, ez a műanyag már a gyújtás után olvadni kezdett, majd közel 12 órával később fekete füst szállt fel az üvegnől. A műanyag végül teljesen elolvadt, belecsúszott a lángba, de azt nem fojtotta el, ehelyett az is lángra kapott. Nekünk szerencsénk volt, hiszen végig figyelemmel kísértük a tesztet, így gyorsan eloltottuk a kisebb tüzet – ám a temetőt ezzel akár fel is gyújthattuk volna, hiszen ekkor már a közelében sem lettünk volna a sírnak!

 

Meddig ég?

Bár azt feltételeztük, hogy a legtöbb gyertyánk nem ég a becsült időtartamig – belefullad a kanóc a viaszba vagy más probléma lép fel –, meglepő módon csak az egyik mécsesünk égett rövidebb ideig (Tesco 50 g). Az viszont rögtön két és fél órát lespórolt a becsült időből, pedig a kanóc végigégett.

Ezzel szemben a gyertyáink többsége sokkal tovább égett, mint ahogy azt a leírás jósolta – nem egy hat órával tovább világított, mint ahogy azt a gyártó ígérte, de a két-három óra plusz sem volt meglepő.

Természetesen a mi kísérleti gyertyáink előnyösebb helyzetből indultak, mint a temetőbe kihelyezett mécsesek, mert nem zavarta őket sem a szél, sem az eső, a tapasztalatok alapján zord időjárás mellett is jó eredményeket produkálhatnak!

 

Fontos!

  • Ha gyufával gyújtjuk meg a gyertyát, ügyeljünk arra, hogy azt eloltva dobjuk ki a szemetesbe – egy parázsló gyufa könnyen felgyújthatja a koszorúkat vagy az aljnövényzetet!
  • Takarítsuk le a sírról és a környékéről a megszáradt leveleket, az elhervadt csokrokat – ezek ugyanis könnyen lángra kaphatnak, ha felborul a mécsesünk!
  • A mécseseket mindig próbáljuk a lehető legbiztonságosabb, legstabilabb helyre helyezni, ne lógjon rá semmilyen szalag, növény – így elkerülhetjük a temetői tüzet.
  • A hulladékot mindig a kijelölt szemetesekbe dobjuk, ne kaparjuk el még az elhamvadt gyufaszálat sem a meglazult talajba – nem is illik, és baleset veszélyes is.
  • Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Elítélték a mozdonyvezetőt, aki kisiklatta a vonatot Tatabányánál

    origo.hu

    Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

    borsonline.hu

    „Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

    vg.hu

    Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

    metropol.hu

    Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

    mandiner.hu

    „Magyarország az utolsó hely Európában, ahol a konzervatívok összegyűlhetnek” – nyílt levél a NatCon-botrány után

    origo.hu

    Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

    mindmegette.hu

    Hétvégi ebédötletek sertéscombból: íme a 12 legszaftosabb étel a család asztalára

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

    ripost.hu

    Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    MANI

    Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

    MANI

    Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

    MANI

    Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

    MANI

    Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

    MANI

    Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

    MANI

    1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

    MANI

    Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

    MANI

    Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!