6 éve

Ezzel gyújtod fel idén a temetőt!

Megnéztük, milyen mécsesekkel emlékezhetünk meg idén a halottak napján szeretteinkrõl - és nem találtuk mindet túl biztonságosnak!

A hosszú hétvégén óriási tömegek keresik fel a temetőket, hogy egy-egy koszorúval és gyertyával megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. A boltokban hatalmas a mécses-választék, mindenki kedvére választhat kisebb vagy nagyobb, visszafogottabb vagy díszesebb, néhány óráig vagy akár napokig égő gyertyákat. Fontos azonban, hogy ezek biztonságosak legyenek – mert ugyan csak rövidebb időt töltünk megemlékezéssel a temetőben, nem hátrány, ha távozásunk után nem gyullad ki a sírkert!

A gyertyagyújtás pillanatai

Összesen nyolc, különböző típusú mécsest teszteltünk, ebből ötöt a Tescóban, hármat pedig a CBA-ban vásároltunk. Azt tapasztaltuk, hogy az árak többségében egységesek, az ugyanannyi égési időre jósolt gyertyák között csak pár száz forint az eltérés.

Egyetlen olyan mécsesünk volt (CBA 30 g), amit már a gyújtás előtt lepontoztunk: a gyertya ugyanis érintésre morzsolódott, mindent beborított a fehér, pergő viasz.

Gyújtásnál egy másik mécses okozott nekünk fájó pillanatokat (CBA 25 g): a gyertya ugyanis olyan mélyen helyezkedik el a tokban, hogy csak balesetveszélyesen tudtuk meggyújtani a kanócot.

Ég a gyertya, ég

Mivel a mécseseket zárt térben teszteltük, azt nem tudtuk megállapítani, hogy a temetőben mennyire állnak ellen a szélnek, esőnek. Egy kivétellel minden mécsesünknek volt fedele, ami levezeti a földre az esőcseppeket, így a víz nem olthatja el a lángot – persze ha nem özönvízről van szó. A legtöbb mécsesünk úgy volt kialakítva, hogy egy erős, üreges talprészt is kapott, ez pedig a széllel szemben teszi ellenállóbbá a gyertyáinkat. Ettől függetlenül érdemes úgy elhelyezni a sírokon a mécseseket, hogy azok szélvédett helyen, vagy résekbe ékelve égjenek.

A szétmálló gyertyánk újabb mínuszpontokat kapott, hiszen a fedele már a meggyújtás utáni percben elkezdett kormosodni, felhólyagosodni, és a festék foltokban lepergett. Bár tartottunk tőle, hogy a fedél végül egyszerűen leolvad vagy meggyullad, erre nem került sor, stabilan tartotta magát a kanóc végéig.

 

Az egyik nagyméretű mécsesünkkel (Tesco, 130 g, lefelé szűkülő) azonban majdnem tüzet gyújtottunk – ezekben ugyanis a gyertya egy műanyag csőben kap helyet, és így kerül az üvegbe. Nos, ez a műanyag már a gyújtás után olvadni kezdett, majd közel 12 órával később fekete füst szállt fel az üvegnől. A műanyag végül teljesen elolvadt, belecsúszott a lángba, de azt nem fojtotta el, ehelyett az is lángra kapott. Nekünk szerencsénk volt, hiszen végig figyelemmel kísértük a tesztet, így gyorsan eloltottuk a kisebb tüzet – ám a temetőt ezzel akár fel is gyújthattuk volna, hiszen ekkor már a közelében sem lettünk volna a sírnak!

 

Meddig ég?

Bár azt feltételeztük, hogy a legtöbb gyertyánk nem ég a becsült időtartamig – belefullad a kanóc a viaszba vagy más probléma lép fel –, meglepő módon csak az egyik mécsesünk égett rövidebb ideig (Tesco 50 g). Az viszont rögtön két és fél órát lespórolt a becsült időből, pedig a kanóc végigégett.

Ezzel szemben a gyertyáink többsége sokkal tovább égett, mint ahogy azt a leírás jósolta – nem egy hat órával tovább világított, mint ahogy azt a gyártó ígérte, de a két-három óra plusz sem volt meglepő.

Természetesen a mi kísérleti gyertyáink előnyösebb helyzetből indultak, mint a temetőbe kihelyezett mécsesek, mert nem zavarta őket sem a szél, sem az eső, a tapasztalatok alapján zord időjárás mellett is jó eredményeket produkálhatnak!

 

Fontos!

 • Ha gyufával gyújtjuk meg a gyertyát, ügyeljünk arra, hogy azt eloltva dobjuk ki a szemetesbe – egy parázsló gyufa könnyen felgyújthatja a koszorúkat vagy az aljnövényzetet!
 • Takarítsuk le a sírról és a környékéről a megszáradt leveleket, az elhervadt csokrokat – ezek ugyanis könnyen lángra kaphatnak, ha felborul a mécsesünk!
 • A mécseseket mindig próbáljuk a lehető legbiztonságosabb, legstabilabb helyre helyezni, ne lógjon rá semmilyen szalag, növény – így elkerülhetjük a temetői tüzet.
 • A hulladékot mindig a kijelölt szemetesekbe dobjuk, ne kaparjuk el még az elhamvadt gyufaszálat sem a meglazult talajba – nem is illik, és baleset veszélyes is.
 • Ez is érdekelhet

  origo.hu

  Hat évig reménykedve várták haza Zoltánt, most a temetését szervezik

  origo.hu

  Ijesztő dolgokat állít egy ismert UFO-kutató

  metropol.hu

  Kitálalt a volt csapattárs, így alázta meg Ronaldo

  mandiner.hu

  Biden utasítására kilőtték a kínai kémléggömböt

  ripost.hu

  Orvosnál járt: szomorú diagnózist kapott Vajna Tímea - Fotó

  hirtv.hu

  Tállai András: a héten dupla nyugdíjat utal a kormány

  borsonline.hu

  Még előtte állt az élet: képzőművész karrier várta a Dunába fulladt 18 éves Teréziát

  astronet.hu

  Heti szerelmi horoszkóp 2023. február 4-10.: őrizzük meg a békét

  ripost.hu

  Rengetegen lettek milliomosok, mutatjuk a lottószámokat

  ripost.hu

  Heti top: elhunyt a legendás olimpikon, Schumacher nagy lehetőséget kapott

  ripost.hu

  Meghalt a buszon felejtett óvodás, a sofőr mégsem kér bocsánatot

  ripost.hu

  Van rajta bugyi? Felcsúszott a szoknyája a népszerű popsicsodának

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

  További cikkek

  MANI

  Milyen régóta kell nyugdíjasnak lenni ahhoz, hogy járjon a 13. havi? - jó hírünk van

  MANI

  Január 31-ig kell, hogy megérkezzen: ezreket spórolhatsz, ha átnézed

  MANI

  Európa-bajnok lett Magyarország: itt a legjobb nyugdíjba menni

  MANI

  Vigyázz, ezekkel a reklámokkal nagyon megjárhatod

  MANI

  Rengetegen lettek milliomosok, mutatjuk a lottószámokat

  MANI

  Mi az a balázsolás és mi köze Szent Balázshoz?

  MANI

  Harmadával csökkenhet az alap bankszámlák havidíja

  MANI

  Megduplázzák a munkába járás költségtérítését: ki jogosult a támogatásra?