RETRO RÁDIÓ

Ezeket az ételeket sose fagyasszuk le!

Ezeket az ételeket sose fagyasszuk le!
KF
Szerző
KF
Létrehozva2016. 10. 25. 21:34

A fagyasztó a modern ember nagy barátja, hiszen rengeteg élelmiszert hosszú ideig frissen tart, de van néhány étel, amit sose tegyünk a mélyhûtõbe, ha jót akarunk!

Tévhit, hogy a fagyasztó meghosszabbítja a belepakolt élelmiszerek szavatossági idejét, de az igaz, hogy egy-egy termék frissességét tovább megőrzi a fagyos körülmények között. Ez azonban nem mindenre kiterjedő megoldás, van néhány élelmiszer, amit elrontunk azzal, ha a fagyasztóba tesszük.

 

1. Tej

Jó ötletnek tűnhet egy doboz tej fagyasztóba pakolása, de valójában cseppet sem az – a tej ugyanis darabosan fog kiolvadni, és nem csak az ízélmény veszik el, de még undorítóvá is válik. Sütés-főzéshez ugyan használhatjuk, de azt is csak akkor, ha felolvadás után pár órára a hűtőbe tesszük.

Ugyanilyen elkeserítő eredményt produkál a tejföl vagy a joghurt is – ezeket csak a hűtődben tároljuk!

 

2. Saláta, paradicsom, uborka

Zöldségek-gyümölcsök esetében nagy általánosságban elmondható, hogy bírják a fagyasztást, de csak akkor érdemes őket idepakolni, ha utána nem nyersen szeretnénk fogyasztani őket, hanem sütéshez, főzéshez használnánk. Viszont a nagy nedvességtartalmú vagy leveles zöldségeket gyakorlatilag megöli a fagyasztó: elvesztik tartásukat, belsejük kásássá válik és ízük is elég furcsává válik.

 

3. Krumpli

A nyers krumplinak sem barátja a fagyasztó. Ilyen esetben hasonló folyamatok mennek végbe benne, mint a leveses zöldségek esetében: kiolvasztva megpuhul, vizes lesz, és kap egy édeskés mellékízt. A nyers krumplit felesleges is fagyasztani, hiszen hónapokig eláll száraz, hűvös helyen is.

 

4. Tojás

Egész, nyers tojást lefagyasztani a lehető legrosszabb ötlet – a hideg hatására ugyanis megnő a tojás térfogata, megrepeszti a héját, és kifolyik. Különválasztva azonban, egy kis sóval elkeverve a fehérjét és a sárgáját is lefagyaszthatjuk!

 

5. Panírozott ételek

Nagyon sok készétel van, amiből ha több adagot főzünk, nyugodtan elrakhatunk néhány porciót a fagyasztóba – az olajban sült, panírozott ételekre azonban ez nem igaz. Kiolvasztás után ugyanis a bunda vizessé válik, szétesik, és elég rondán is néz ki. Néhány esetben segíthet rajta egy pár percnyi forró olajos fürdő, de inkább ezeket az ételeket ne fagyasszuk le.

 

6. Majonéz

A majonéz számára is átok a mélyhűtő – a benne található olaj ugyanis a kiolvasztás során kicsapódik a szószból, és már nem lehet ugyanolyan krémesre visszakeverni. A majonézes ételek esetében is ugyanez a probléma.

 

7. Tészta és rizs

Ha marad kifőzött tészta vagy rizs, azt a hűtődbe tegyük, ne a fagyasztódba – és néhány napon belül együk meg. A fagyasztó ugyanis tönkreteszi mindkét köretet: a szemek vagy szálak szétesnek, elvesztik a tartásukat és ízük sem marad. Szárazon viszont sokáig eláll a tészta és a rizs is.

 

8. Kiolvasztott hús

A legtöbb nyers húsra igaz, hogy nyugodtan betehetjük őket a fagyasztóba, egy kis fagypont alatti hőmérséklet egyáltalán nem árt nekik. Viszont ha kiolvasztottuk a húst, de rájöttünk, hogy nincs mindre szükségünk, akkor se fagyasszuk vissza a karajt vagy a csirkemellet – ezzel ugyanis az egészségünket is kockáztatjuk.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.