
Megrohadt zöldségek, penészes sonka, megromlott tej. Valószínûleg te is találtál már ilyen ételeket a hûtõdben. De vajon mi lehet a gond? Mutatjuk!
Milyen hőmérsékletnek kell lenni a hűtőben?
A hűtőben nem állandó a hőmérséklet, de a szakértők szerint a 0-4 Celsius-fok közötti hőmérséklet az ideális. Ezen a hőfokon ugyanis még nem terjednek a baktériumok. De nem szabad nulla fok alá esni, mert akkor megfagy az élelmiszerekben lévő víz, amiatt pedig megromlik az étel.
Honnan tudjuk, hogy túl meleg van a hűtőben?
Azon felül, hogy hamar megromlik az étel, más jelei is vannak annak, hogy túlságosan meleg van a hűtőben. Az újabb készülékekben már van beépített hőmérő, így pofonegyszerű lelesni, milyen hőmérséklet van odabenn, sőt, vannak olyan készülékek is, amelyek riasztanak, ha 4 fok felé vagy 0 fok alá esik a hőmérséklet.
![]()
Ha azonban régebbi hűtőnk van, akkor is egyszerűen kideríthetjük: a hűtő falán ugyanis víz csapódik ki. Ha pedig túl alacsony a hőmérséklet, akkor megfagy a hűtő hátsó oldala.
Venni kellene hőmérőt?
A szakértők szerint nem árt, ha akkor is veszünk egy hőmérőt, ha van beépítve a hűtőbe. Így ugyanis meg tudjuk azt is nézni, mekkora különbség van a hűtők polcai között. Pár száz forintért már lehet venni olyat, amit mágnessel rögzíthetünk a hűtő falára.
Mi van, ha teletömtük a hűtőt?
Ha telezsúfoltuk a hűtőnk, azzal tönkre tehetjük az ételeket. Minél több dolog van benne, annál nehezebb lesz lehűteni.
Viszont arra is ügyelni kell, hogy üresen csak energiapazarlás járatni a hűtőt, valamint ekkor túlságosan is lehűl. Éppen ezért ha kevés dolog van a hűtődben, mindenképp tegyünk be egy-két palack vizet.
![]()
Miért van, hogy néhány élelmiszer megfagy a hűtőben?
Vásárláskor érdemes megnézni, mi az ajánlott tárolási hőmérséklete egy-egy ételnek. Ez általában 3-5 fok között van. Egyes élelmiszerek, mint például a kemény sajtok vagy a csomagolt saláta ennél magasabb hőmérsékletet igényelnek, ezért ezek gyakran megfagynak a hűtőben.
Az egészségre így sem ártalmasak, csak az ízük és az állaguk változik meg. Egy trutyis salátát pedig keveseknek van kedve megenni…
Mit NE tegyünk a hűtőbe?
Összehasonlítva a mai helyzetet a 3-4 évtizeddel ezelőtti állapotokkal, azt kell mondani, hogy megrögzött hűtőhasználók lettünk. Pedig a mindennapos élelmiszerek nagy része nem is igényel hűtést.
A banán például bebarnul a hűtőben, de a kenyeret se szabad betenni, mert a keményítő kicsapódik. De ne rakjuk be az őszibarackot, a szilvát, a bogyós gyümölcsöket és a burgonyát se.
![]()
És mi van a maradékokkal?
Ha nem ettük meg az ebédet, nyugodtan be lehet tenni a hűtőbe – jól záró dobozokban és csak azután, hogy szobahőmérsékletűre hűtöttük. De az a legjobb, ha hideg vízbe állítjuk a dobozokat, hogy hamarabb hűljenek, így ugyanis lassabban terjednek a baktériumok.
És a nyitott konzervekkel mi van?
Bár azt gondolnánk, teljesen rendben van, hogy egy félig megevett babkonzervet tárolunk a hűtőben, inkább ne tegyük. Legalábbis ne a konzervdobozban. A fémdoboz ugyanis reakcióba lép az étellel és olyan vegyi anyagok oldódhatnak ki belőle, amelyek károsak az egészségre.
De a ketchupot, mustárt és mártásokat mindenképpen tegyük hűtőbe felbontás után!
![]()
Mit és hova tegyünk a hűtőben?
Kezdjük lentről felfelé…
Rekeszek: zöldségek és a gyümölcsök
SOHA ne mossuk meg ezeket, mielőtt hűtőbe tesszük, mert csak bepenészedik.
Alsó polc: nyers hús, a baromfi, a hal és a tejtermékek
Ez a hűtő leghidegebb pontja, így itt maradnak legtovább frissek az élelmiszerek. A tejet toljuk hátra a falhoz, ekkor marad a legtovább fogyasztható.
Azonban arra ügyeljünk, hogy a húsokat mindig tányéron vagy egy dobozban tartsuk, mert így megelőzhetjük a szalmonella-fertőzést.
Középső polcok: tojás és csemege termékek
A tojásnak nem csak azért jó a középső rész, mert érzékeny a hőmérsékletváltozásra és itt a leginkább kiegyenlített a hőmérséklet. Hanem azért is, mert a tojás képes megkötni a szagokat, amelyek a hűtőben terjengenek.
Felső polc: bor és maradékok
Tévhit, hogy a hűtő ajtajában kellene tartani a bort. A felső polc a legideálisabb neki, ahol átlag 3 fok körül van a hőmérséklet.
Az ajtó alsó része: narancslé, öntet, mártás
Ezekben már általában van annyi tartósítószer, hogy magasabb hőmérsékleten is tovább maradnak jók.
Az ajtó felső része: vaj, sajt
Ez a hűtő legmelegebb része, így ide érdemes olyan élelmiszert tenni, amely nem igényel jéghideget. Így legalább a vaj is kenhető marad…

