Létrehozva: 2020.02.27.

Milyen játéktól lesz agresszív egy gyerek?

Nem csoda, ha a szülők aggódnak, hiszen a tévéből, internetről egyre több erőszak zúdul a gyerekekre. Pedagógusok és gyerekpszichológusok sem értenek egyet a kérdésben, vajon tiltani kell-e a játékfegyvereket.

Egyre több az élethű játékfegyver, és a fiúgyerekek imádnak játszani velük. De vajon káros a kisfiúk fejlődésére, ha játékpuskákkal, vagy kardokkal játszanak? Sok anyuka aggódik, hogy a csemetéje agresszív lesz tőlük, míg mások szerint segítik az egészséges fejlődést.

Minden játékfegyver tilos!

Nagyon sok szülő még a vízipisztolyokat is tiltja; éppen elég, hogy a gyerekek a barátaiknál, vagy az iskolában hozzáférnek. Attól félnek, hogy a gyermekek számára természetes lesz, hogy célkeresztbe vesznek valakit, és lelövik – anélkül, hogy felfognák, hogy azzal az életét vehetik el, vagy fájdalmat okozhatnak. A gyerekek ugyanis tapasztalás útján tanulnak – megégeti a kezét, tudja, mit jelent az, ha valami forró. De a játékpisztolyokat használva nem fogja fel, valójában micsoda pusztítást képes végezni egy fegyver.

A tiltott gyümölcs varázsa

Akik engedik a játékpisztolyokat, kardokat a gyerekeiknek, úgy gondolják, hogy a tiltással csak felcsigázzák a gyerek érdeklődését; ha valamit nem szabad, minden gyerek azért is csinálni akarja. A másik érvük a tiltást ellenzőknek, hogy a gyerek a kardos, pisztolyos játékok során megéli az agresszióját. A játék erre biztonságos tér, hiszen nincs akkora tétje az indulatoknak, mint a valóságban, és bármikor ki lehet lépni belőle – mindenki hallotta már gyerektől, hogy „Nem játszok tovább!” Az a gyerek, aki ezt soha nem tapasztalja meg, később rosszul fogja kezelni a konfliktushelyzeteket, és felnőttként nem tud majd uralkodni magán.

Mit mondanak a szakemberek?

A gyermekpszichológusok szerint a tinikori és a felnőttkori agressziót nem a játékfegyverek okozzák, hanem az, hogy mennyire képes valaki kordában tartani az indulatait. Ezt a képességet gyerekkorban lehet elsajátítani, később már csak terápiával korrigálható – és ezt a gyerekek főleg játék során sajátítják el. Azonban ez nem azt jelenti, hogy hagyjuk a gyereket úgy játszani, ahogy akar, hiszen a túl agresszív játékkal kárt is tehet a másikban, és azt tanulja meg, hogy következmények nélkül okozhat fájdalmat másoknak. Figyelni kell a gyerekek játékát, beavatkozni, ha túl agresszívak, beszélgetni velük − és ha a szülő úgy látja, a gyerek túl agresszívan viselkedik, érdemes szakember segítségét kérni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hadüzenetet küldhetett Putyinnak ez az ország

origo.hu

Kétszáz hajót süllyesztettek el az óceáni szörnyhullámok

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

mandiner.hu

Hont András: Ha más nem is, de legalább Rogán megbukott. Vagy várjunk csak…

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

mandiner.hu

Akkorát vitázott Puzsér Róbert és Magyar Péter, hogy a végén majdnem mindenben egyetértettek

origo.hu

Újabb balos celeb Magyar Péter mögött

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-