Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK
Létrehozva: 2017.12.22.

Vita a szülők és a pedagógusok között: Mobilozzon a gyerek az iskolában?

Franciaországban a következõ tanévtõl tilos lesz a diákoknak mobiltelefont használni az iskolákban; a nap elején le kell adni, és tanítás után kapják vissza. Utánajártunk, Magyarországon mi ezzel a helyzet.

A 2018 szeptemberétől bevezetésre kerülő francia szabályozás drasztikusnak számít Európában, ugyanis a gyerekek szünetekben sem használhatják majd a mobiltelefonokat. Sok pedagógus nem ért egyet vele, mert úgy gondolják, tiltás helyett inkább oktatási eszközként kellene használni a telefonokat, amik egyre fontosabb szerepet töltenek be a gyerekek életében.

Magyarországon nem egységes a szabályozás

2007-től kormányrendelet tiltotta az oktatási intézményekben a telefonhasználatot: tanárra és diákra egyaránt vonatkozott. Ezt 2014-ben eltörölték, így jelenleg az iskolák a házirendje szerint kell eljárni. Az minden iskolában egységes, hogy a mobilhasználat nem zavarhatja a tanórát – ezt leszámítva hatalmas az eltérés: van, ahol reggel összegyűjtik és elzárják a készülékeket, máshol ki kell kapcsolni őket a nap elején, a legtöbb helyen pedig csak a szünetekben használhatják a gyerekek.

Egy magyar kutatásból kiderült, hogy a családok 93 százaléka elengedhetetlennek tartja, hogy a gyerek és a szülő korlátok nélkül képes legyen tartani egymással a kapcsolatot, így a szülőket felháborítja, ha órák közötti szünetben nem érhetik el a gyerekeket.

A pedagógusok sem egyformán gondolkodnak

Általában elmondható, hogy azok a pedagógusok tiltakoznak a mobilhasználat ellen, akik számára a digitális korszak idegen, így nem követik a technológiai fejlődést sem. Azonban a tiltás mellett nem csak az szól, hogy fegyelmezetlenek vagy függők lesznek a gyerekek: egy pedagógiai szaklap kitért arra is, hogy az iskolai mobilhasználat árthat a gyerekek fejlődésének. Ugyanis ha bármikor hívhatja a szülőket, később alakul ki az önállósága, hiszen a helyzeteket egyedül kell megtanulnia feldolgozni és kezelni.

Egyelőre még megosztott a nemzetközi gyakorlat is: Bajorországban például teljesen megtiltották az iskolai használatot, mert egy razzia során a gyerekek mobiljain rengeteg felnőtt tartalmat találtak. Nagy-Britanniában az iskoláknak törvény biztosít jogot, hogy a nap elején begyűjtsék a gyerekek telefonjait. Oroszországban, Belgiumban, Németországban pedig hatósági ajánlás, hogy 18 év alattiak egyáltalán ne használjanak mobiltelefont. A franciákéhoz hasonló, szigorú szabályozás egyelőre Sri Lankán, Dél-Koreában és a Fülöp-szigeteken van érvényben.

origo.hu

Sokak bánatára nem lehet ott az olimpián a szuperszexi orosz úszónő - galéria

ripost.hu

Olimpiai megnyitó, fotókon a magyar csapat érkezése

borsonline.hu

Felfedte az univerzum: 3 csillagjegy a múltban rekedt, ez az ő átkuk

magyarnemzet.hu

„Milák minden lépését megtervezte ebben a háborúban”

ripost.hu

Összeroppant a gyásztól Katus Attila

vg.hu

Párizs 2024: példátlan, ami a kínai úszókkal történik – ez már Amerikának is sok

ripost.hu

Svéd uborkasaláta télire: ha így rakod el, friss és roppanós marad

mindmegette.hu

Ingyen jutott pisztáciához az Aldiban egy magyar vásárló, nem hiszed el, hogyan csinálta

ripost.hu

Pár nap, és milliárdok találnak rá az igaz szerelemre – ígéri a jós

ripost.hu

„Harcosként emelkedsz fel az angyalok közé” – összeomlott a gyásztól a magyar olimpikon

ripost.hu

Szándékosan fellibbent Tolvai Reni miniruhája - Forró fotó

ripost.hu

Miért viselkedik így Milák Kristóf? Kitálalt a világbajnok legenda

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-