Létrehozva: 2017.12.22.

Vita a szülők és a pedagógusok között: Mobilozzon a gyerek az iskolában?

Franciaországban a következõ tanévtõl tilos lesz a diákoknak mobiltelefont használni az iskolákban; a nap elején le kell adni, és tanítás után kapják vissza. Utánajártunk, Magyarországon mi ezzel a helyzet.

A 2018 szeptemberétől bevezetésre kerülő francia szabályozás drasztikusnak számít Európában, ugyanis a gyerekek szünetekben sem használhatják majd a mobiltelefonokat. Sok pedagógus nem ért egyet vele, mert úgy gondolják, tiltás helyett inkább oktatási eszközként kellene használni a telefonokat, amik egyre fontosabb szerepet töltenek be a gyerekek életében.

Magyarországon nem egységes a szabályozás

2007-től kormányrendelet tiltotta az oktatási intézményekben a telefonhasználatot: tanárra és diákra egyaránt vonatkozott. Ezt 2014-ben eltörölték, így jelenleg az iskolák a házirendje szerint kell eljárni. Az minden iskolában egységes, hogy a mobilhasználat nem zavarhatja a tanórát – ezt leszámítva hatalmas az eltérés: van, ahol reggel összegyűjtik és elzárják a készülékeket, máshol ki kell kapcsolni őket a nap elején, a legtöbb helyen pedig csak a szünetekben használhatják a gyerekek.

Egy magyar kutatásból kiderült, hogy a családok 93 százaléka elengedhetetlennek tartja, hogy a gyerek és a szülő korlátok nélkül képes legyen tartani egymással a kapcsolatot, így a szülőket felháborítja, ha órák közötti szünetben nem érhetik el a gyerekeket.

A pedagógusok sem egyformán gondolkodnak

Általában elmondható, hogy azok a pedagógusok tiltakoznak a mobilhasználat ellen, akik számára a digitális korszak idegen, így nem követik a technológiai fejlődést sem. Azonban a tiltás mellett nem csak az szól, hogy fegyelmezetlenek vagy függők lesznek a gyerekek: egy pedagógiai szaklap kitért arra is, hogy az iskolai mobilhasználat árthat a gyerekek fejlődésének. Ugyanis ha bármikor hívhatja a szülőket, később alakul ki az önállósága, hiszen a helyzeteket egyedül kell megtanulnia feldolgozni és kezelni.

Egyelőre még megosztott a nemzetközi gyakorlat is: Bajorországban például teljesen megtiltották az iskolai használatot, mert egy razzia során a gyerekek mobiljain rengeteg felnőtt tartalmat találtak. Nagy-Britanniában az iskoláknak törvény biztosít jogot, hogy a nap elején begyűjtsék a gyerekek telefonjait. Oroszországban, Belgiumban, Németországban pedig hatósági ajánlás, hogy 18 év alattiak egyáltalán ne használjanak mobiltelefont. A franciákéhoz hasonló, szigorú szabályozás egyelőre Sri Lankán, Dél-Koreában és a Fülöp-szigeteken van érvényben.

origo.hu

Kiderült, ott lehet-e Messi a párizsi olimpián

ripost.hu

Ezek a csillagjegyek született mázlisták, idén nyáron nagy szerencse éri őket

borsonline.hu

Lehetetlen retró kvíz: fogadjunk, hogy nem ismered fel a következő tárgyakat

vg.hu

Csökkenhetnek a dugók az Adrián - átadták Horvátország legdrágább útját

life.hu

Mila Kunis és Ashton Kutcher gyerekei: fotón a 10 éves Wyatt és a 8 éves Dimitri

hirtv.hu

Nógrádi György szerint akik az eszkaláció mellett kötelezték el magukat, nem ismerik az erőviszonyokat + videó

ripost.hu

Most jött: robbanás történt Magyarországon, nagy a baj

astronet.hu

Ez az 5 oka lehet annak, hogy csökken az energiaszinted

ripost.hu

Ők azok a szerencsés csillagjegyek - nekik hozza el a szerelmet az idei nyár, a főboszorkány szerint

ripost.hu

Ezzel vége? A legrosszabbat jósolta az időutazó, nincs sok hátra

ripost.hu

Most jött a hír: tömegkarambol történt, ezekben a percekben is mentenek

ripost.hu

Tömegbaleset történt, áll a forgalom Budapestről kifelé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-