Nekimentek az árvízi töltésen Lehel-kürtjével sétálgató Magyar Péternek

POLITIK
LELKIZŐ

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.31.

Családja közölte: nagyon beteg volt, sikeres magyar művész hunyt el

Augusztus 28-án, hosszan tartó betegség után elhunyt Dobray György.

Nyolcvankét éves korában, hosszan tartó betegség után augusztus 28-án elhunyt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró. 

Dobray György 1942. március 8-án született. 1961-ben vették föl a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakára. Első filmjei rendezőként dokumentumfilmek voltak, majd irodalmi és dokumentumfilmet rendezett a Magyar Televízióban. Első játékfilmje 1979-ben Az áldozat volt.

Legismertebb filmes munkái a nyolcvanas években készültek: a Vérszerződés, a Szerelem első vérig című film, annak folytatása, a Szerelem második vérig. Ezekben a hazai színházi világ mellett amatőr színészek  játszották a főszerepeket.

A K és K2 című dokumentumfilmjei a pesti prostitúció világát mutatják be, és nagy visszhangot váltottak ki. A 2005-ös Gólyamese című dokumentumfilmje egy örökbefogadás történetét dolgozza fel - írja a papageno.hu.

2021-es, Kövek című dokumentumfilmje párhuzamosan örökíti meg, ahogy egy német művész magyar városokban helyez el botlatóköveket a holokauszt áldozatainak emlékére, emellett azt is bemutatta, hogy egy nemzetközi önkéntesekből álló csapat sírokat állít helyre hazai izraelita temetőkben. 2023-ban készítette el a Habiszti – Csak azért is! című dokumentumfilmet, amely a roma holokausztról szóló Habiszti – Csak azért is élünk és táncolunk! című táncprodukció próbafolyamatát mutatja be.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek