Létrehozva: 2022.11.22.

Pogány Judit vallomása: Mindig fiú akartam lenni

Kevesen tudják Pogány Juditról, hogy pályája kezdetén annyira zavarta őt jellegzetes hangja, hogy kis híján felhagyott a színészettel. Erről is mesélt a színművész a Mi lenne, ha... című podcastban

Szerző Ripost

Kevesen tudják Pogány Juditról, hogy pályája kezdetén annyira zavarta őt jellegzetes hangja, hogy kis híján felhagyott a színészettel. Erről is mesélt a színművész a Mi lenne, ha... című podcastban, de betekintést engedett kissé a gyermekkorába is, amely – az ő szavaival élve – egyszerre volt elképesztően boldog és fájdalommal teli. Azt is elárulta, miért akart egész életében fiú lenni, és hogyan élte meg kisgyerekes anyukaként, amikor először kellett hiányos öltözetben mutatkoznia a színpadon.

Pogány Judit
Fotó: Metropol

A Mi lenne, ha ... című podcastban a műsorvezető Seres Gerda olyan kérdésekkel fogadja a színház, a kultúra irányából érkező vendégeit, amelyek időnként meghökkentőek, vagy annyira kézenfekvőek, hogy éppen ezért senkinek nem jutott még eszébe megkérdezni az interjúalanytól. A sorozat legújabb epizódjának vendége Pogány Judit, akit sokan a Kaposvári Színházból ismernek, a kisebbeknek ő maga egy személyben Bogyó és Babóca, de számos filmszerep is fűződik a nevéhez, és oszlopos tagja az Örkény Színháznak.

Kemény gyermekkor

A színművész elárulta, gyerekkora nagyon szélsőséges volt, amelyben egyszerre volt jelen az euforikus boldogság és a fájdalom is.

„Elképesztően boldog éveim is voltak gyerekkoromban, és nagyon kemények is. 

De nem bánom, hogy ez így történt – árulta el. – Az embernek nem esik jól elveszíteni egyik szülőjét sem, de ha már így történt, és úgysem csinálhatom vissza, akkor örülök annak, hogy annyira szélsőséges és túl gazdag érzelmeket élhettem át, mert abból épülünk és azt hiszem, az egész életemet a gyerekkori emlékekhez képest éltem végig, és játszani is abból játszom.” - magyarázta a színésznő.

„Jól vagyok”

Pogány Juditnak egy fiútestvére volt, neki köszönhetően nagyon keveset babázott, inkább fiús játékokkal töltötte az idejét.

„Az isten a bátyám volt az életemben, mindig fiú szerettem volna lenni. Az egész életemet féltékenyen töltöttem, hogy én miért lány vagyok. Nem csak gyerekként éreztem ezt, hanem később is, hogy miért lánynak születtem.” – mesélte a Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színésznő, aki nyolc évesen vesztette el édesapját, majd édesanyját is, testvérével együtt nevelőszülőknél nőtt fel. Élete első vesztesége a család papagája volt, ami nagyon megviselte, de éppen ezért hatévesen el tudta magyarázni, mit jelent, ha meghal valaki. 

Engem gyámszülők neveltek fel, akik nagyon szerettek, de akit a saját szülei nevelnek fel, annak természetes, hogy mindennel ellátják.

 Nekem nem volt az, pontosan tudtam, hogy minden szelet vajas kenyér ajándék, mindent ajándékba kapok. Azért, hogy biztosítsam a környezetemet azzal kapcsolatban, hogy köszönöm, nagyon jól vagyok, egy felhang kialakult, egy plusz csicsergés, hogy állandóan jelezzem: annyira boldog vagyok, és annyira köszönöm.”

Pogány Judit
Fotó: TV2

Otthagyni a pályát

Később éppen ez a felhang volt az, amiért a színművész kis híján elhagyta a világot jelentő deszkákat.

„Az ember a saját hangját megszokja, és nekem fogalmam sem volt, hogy ez milyen szörnyű. Nem tudtam elképzelni, hogy ezt milyen hallgatni és soha senki nem szólt rám. Kezdetben egyébként olyan szerepeket kaptam, amiben ezt a hangot használták a rendezők. Aztán egyszer, a pályám kezdetén Zsámbéki Gábor rám osztotta Shakespeare Ahogy tetszikében Rosalindát, és én – talán azért, hogy a kontrollom pontosodjon - felvettem egy próbát. És akkor abba akartam hagyni a pályát... Azt gondoltam, hogy ez alkalmatlan arra, hogy egy ekkora főszerepet a néző két-három órán keresztül ezt hallgassa, ezt nem lehet, ez kibírhatatlan... Zsámbéki azt mondta, ne hülyéskedjek.” – mesélte Pogány Judit, aki nagyon sokszor játszott olyan szerepet, amelyben ez a hang használható volt, mára pedig sokat alakult és meg is barátkozott ezzel az adottsággal.

A színművész beszélt arról is, hogyan él mostanában, miért nincs berendezve a háza és ott miért nem fogad vendégeket, miért vágta le fiatalon egy pengével a haját, miért szerette egész életében a sérült meseszereplőket, és hogyan tudta leküzdeni a színpadon hihetetlen szemérmességét, hogyan vállalt először olyan jelenetet, amelyben hiányos öltözetben kellett színpadra állnia a hetvenes években.

Metropol

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes tragédia: hihetetlen körülmények között szörnyethalt a sportoló

origo.hu

Kiderült, mi okozza a magas üzemanyagárakat

borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

mandiner.hu

Lengyel tábornok: Ha odáig jutunk, simán fel fognak minket áldozni az amerikai biztonság oltárán

metropol.hu

Heti top – erre voltak kíváncsiak az olvasók

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

origo.hu

A NATO őrült terve elpusztíthatja ezt az európai országot

mindmegette.hu

Aldi, Lidl, Penny: ezekben az üzletekben olcsóbb lett a bevásárlás

ripost.hu

Rémisztő, mit talált a térképet böngészve: videón a felfedezés

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegy, akiknek most nagyon kerülniük kell a konfliktusokat

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

LELKIZŐ

Itt a vége: Kilakoltatják a TV2 fiatal sztárját és teljes családját

LELKIZŐ

Kimondta a bíróság Bódi Guszti válását: "Most már valamennyivel könnyebb"

LELKIZŐ

"Jobb a kapcsolatunk, mint valaha" - Tápai Szabina újra összejön Kucsera Gáborral?

LELKIZŐ

Kőgazdag Metta kendőzetlenül vallott a testvéréről: Nagyon rossz kapcsolatunk van

LELKIZŐ

Súlyos szívproblémával küzd a népszerű műsorvezető: „Vékony szálon csüng az élet”

LELKIZŐ

Gyászol Majka: feladta a harcot a legendás énekes

LELKIZŐ

Józan László: „Pszichoterapeutához jártam”

LELKIZŐ

Micsoda fotók! Így köszöntötte Köllő Babett 14 éves lányát