Létrehozva: 2022.10.04.
Módosítva: 2022.10.04.

Szakcsi Lakatos Róbert megtörten beszélt édesapja elvesztéséről

Tragikus hirtelenséggel hunyt el Szakcsi Lakatos Béla vasárnap hajnalban. A család teljesen összeomlott, nemcsak fiai és felesége, hanem az egész ország gyászolja a Kossuth-díjas művészt, akit a Fiumei úti temetőben helyeznek majd végső nyugalomra.

Szerző Ripost

Az egész országot megrázta vasárnap délelőtt a szomorú hír, 80. életévében elhunyt a legendás magyar zongoraművész és zeneszerző, Szakcsi Lakatos Béla. A Magyar Jazz Szövetség hivatalos Facebook-oldalán adott tájékoztatást a magyar dzsessz ikonikus alakjának halálhíréről.

SZAKCSI LAKATOS Béla
Fotó: Cseke Csilla / MTI

A család, felesége, két fia, ifj. Szakcsi Lakatos Béla és Szakcsi Lakatos Róbert is gyászolja a művészt, melyben osztozik az egész ország. Robi a Borsnak megrendülten nyilatkozott életük egyik legszörnyűbb napjáról, amikor édesapjuk tragikus hirtelenséggel örökre lehunyta a szemét.

„A szívével többször is volt problémája”

 

Borzasztó ez a veszteség számunkra. Hirtelen jött, de erre sosem lehet felkészülni. Nagyon megviseli az egész családot édesapám halála, de főleg édesanyámat, mert otthon történt a tragédia. Tudtuk, hogy nem volt teljesen egészséges, a szívével többször is volt problémája, műszívbillentyűvel élt, sajnos infarktusa is volt, ehhez jött még régóta a szívelégtelenség, ez vezetett a halálához 

 

– kezdte a lap érdeklődésére Róbert, aki azt is elárulta, a betegségek ellenére semmilyen előjele nem volt a tragédiának, hiszen pénteken a Pestújhelyi Közösségi Házban lépett fel Gerendás Péter oldalán.

Külföldön érte a szomorú hír

„Még dolgozott, minden egészségügyi problémájából fel tudott épülni. Én épp Dániában turnéztam, egy kompon ültem, úton a koncertsorozat következő helyszínére, amikor telefonon kaptam a szörnyű hírt, apukám elhunyt. Azonnal lemondtam minden fellépést erre a hétre, jövő héten pedig Törökországban egy-két koncertem lett volna, azt sem tudom vállalni. Vasárnap már vissza is jöttem a családomhoz, hogy támogatni tudjuk egymást” – mondta megtörve a zenész, aki azt is elárulta, testvérével együtt nagyon jó kapcsolatot ápoltak édesapjukkal, nagyon tisztelték őt, épp ezért különösen nehéz számukra feldolgozni a veszteséget.

„A temetés időpontját egyelőre még nem tudjuk, de az már biztos, hogy a Fiumei úti temetőben helyezzük végső nyugalomra. A kulturális minisztérium saját halottjának tekinti. Mivel nagyon sok tisztelője volt apukámnak, így mindenkinek lesz lehetősége tőle végső búcsút venni, és elkísérhetik az utolsó útjára” – mondta Róbert.

Felgyógyult a koronavírusból is

A legendás zenész nyár elején újra megküzdött a koronavírussal, de mint eddig oly sok mindent, ezt is le tudta győzni, akkor beszélt lapunkkal állapotáról, utoljára…

„Nem sokat segít szerintem az állapotomon, hogy komoly hörgőgyulladással is meg kell küzdenem emiatt. Antibiotikumokkal tömöm magam, és reménykedem abban, hogy minél hamarabb felépülök. Szerencsére én megúsztam láz nélkül. Szeretném azt hinni, hogy se perc alatt lábra fogunk állni” – nyilatkozta anno a Borsnak a nemzet művésze.

Búcsúznak a zenésztársak, a barátok

Bangó Margit

„Hatalmas veszteség ért minket, eltávozott közülünk a világ egyik legnagyobb zongoraművésze és zeneszerzője, Szakcsi Lakatos Béla. Nem találok szavakat, drága Bélám, egy legenda voltál, és az is maradsz örökre! A családodnak Isten adjon békességet, neked pedig örök életet! Minden közös fellépés egy áldás volt számomra! A jövő zenenemzedékének örök példa maradsz! Köszönöm, hogy ismerhettelek!”

Gerendás Péter

„Barátaim! 48 óra sem telt el azóta, hogy egy korszakos zsenivel játszhattam. Az otthonában próbáltunk, beszélgettünk. Aztán a színpadon muzsikáltunk a szó szoros értelmében. Megbeszéltük, hogy ezt megismételjük egy igazi Steinway zongorával. Sajnos ez már nem lesz, nem lehet. Tudjuk mindannyian, hogy egyszer vége lesz és meghalunk. De ezt most nem akarom megérteni, elfogadni. Isten Veled, drága Szakcsi Lakatos Béla!”

Nyári Károly

„Megrendülten és fájó szívvel fogadtam a hírt, hogy elhunyt drága barátom, egy fantasztikus ember, egy pótolhatatlan művész, Szakcsi Lakatos Béla. Isten nyugosztalja őt, legyen áldott az emléke! Szívünkben örökké őrizni fogjuk mindazt a szépet, amelyet tőle kaptunk! Őszinte részvétem az egész család számára.”

Orbán Viktor

„Amire csak a legnagyobbak képesek: szívből játszott – a lelkünkért. Isten nyugosztalja Szakcsi Lakatos Bélát!”

Szakcsi Lakatos Béla 1943-ban Budapesten született, a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban tanult, majd a hatvanas évek közepén már saját zenekaraival is bemutatkozott. A hetvenes évektől a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán tanított. Koncertjein a dzsessz és a kortárs improvizációt ötvözte. A klasszikus és kortárs zenére, a népzenére, valamint a dzsesszre egyaránt reagáló, progresszív elő­adásokat hozott  létre. Szakcsi Lakatos Béla művészete elismeréseként 1987-ben megkapta a Liszt Ferenc-díjat, 1994-ben a Szabó Gábor-életműdíjat. 2002-ben érdemes művész lett, és elnyerte a Budapestért Díjat. 2005-ben vehette át a Kossuth-díjat, 2006-ban Prima-díjas lett, 2010-ben elnyerte a Magyar Kultúra Követe címet és a Hazám-díjat. 2014-ben a Nemzet Művésze díjjal tüntették ki. 2018-ban Fonogram-díjat kapott. 2022 januárjában a Petőfi Zenei Díj átadóján életműdíjban részesült. 2022 szeptemberében jelent meg CD-n a bibliai képekre épülő, az emberi döntések felelősségét feszegető nagyszabású misztériumjátéka, A tudás fája (a szövegeket Bolyki György írta), amelyet élete fő művének tekintett. Nemzetközi szinten is óriási karriert futott be: zenészpartnerei közt találhatjuk többek közt Bob Mintzert, John Patituccit, Jack DeJohnette-et, Dave Wecklt és Frank Zappát. A Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti Szakcsi Lakatos Bélát.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újrajátszhatják a vasárnapi el Clásicót

origo.hu

Napokra van a teljes ukrán összeomlás

mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

magyarnemzet.hu

Kiderült a Hertha titka, fizetnének is az edzőért, akit Dárdai helyére akarnak

origo.hu

Elképesztő változás történt G.w.M exével - videó

ripost.hu

Anne Hathaway: Üzemanyagként tekintettem az alkoholra

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Fogadjunk, hogy rájuk sem ismersz! Így néznek ki a Farm, ahol élünk sztárjai ma – galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

LELKIZŐ

Itt a vége: Kilakoltatják a TV2 fiatal sztárját és teljes családját

LELKIZŐ

Kimondta a bíróság Bódi Guszti válását: "Most már valamennyivel könnyebb"

LELKIZŐ

"Jobb a kapcsolatunk, mint valaha" - Tápai Szabina újra összejön Kucsera Gáborral?

LELKIZŐ

Kőgazdag Metta kendőzetlenül vallott a testvéréről: Nagyon rossz kapcsolatunk van

LELKIZŐ

Nagy a baj: az életéért küzd a „The Voice” győztese

LELKIZŐ

Súlyos szívproblémával küzd a népszerű műsorvezető: „Vékony szálon csüng az élet”

LELKIZŐ

Gyászol Majka: feladta a harcot a legendás énekes

LELKIZŐ

Józan László: „Pszichoterapeutához jártam”