2 hónapja

A Google térképére is felkerült a budapesti Michael Jackson-zarándokhely

Képek, üzenetek, emlékek garmadája borítja.

Szerző Ripost

Michael Jackson bel- és külföldi rajongóinak zarándokhelyévé vált a budapesti Erzsébet téren található emlékfa, mióta felkerült a Google térképére. Minden nap van ott turista, szelfiző rajongó, de mi köze ennek a helynek a Pop királyához? – ennek járt utána a Metropol.

Fotó: Metropol

1994-ben öt évvel voltunk túl a rendszerváltáson, az emberek ismerkedtek az új lehetőségekkel és a szabadságot ízlelgették. A vasfüggöny lebontásával Magyarország már a nemzetközi gigasztárok térképére is felkerült. Ekkor érkezett Michael Jackson magánrepülőgépével és három hónappal korábban elvett első feleségével, Lisa Marie Presleyvel először Budapestre. A világsztár HIStory című albuma promóciós klipjének forgatására érkezett a magyar fővárosba, amit azért választottak helyszínül, mert a dalhoz itt találták meg a legmegfelelőbb és legmonumentálisabb kulisszákat: a Lánchidat, a Hősök terét, a Várat és az Operaházat. A videoklip és a dal arról szólt, hogy Michael Jackson „megváltja Kelet-Európát”: kiűzi a szovjet csapatokat és a nép tiszteletére emlékművet emel. Az „emlékmű”, vagyis Jackson gigantikus szobra valóban ott állt a Hősök terén.

A pop királya a Hotel Kempinski elnöki lakosztályában szállt meg. A szálloda Erzsébet térre néző ablakai alatt, egy fa árnyékában táboroztak le a végsőkig elszánt rajongók, akik folyamatosan kedvencük nevét kántálták. Ő pedig állítólag többször is kiintegetett, mások azt is mesélik, hogy ajándéktárgyakat is kidobált. Michael Jackson fekete kalapban, meggypiros ingben, fekete nadrágban és cipőben egyszer mutatkozott, tört magyarsággal ennyit mondott: „Szeretlek titeket!” Kérdés persze, hogy őt látták-e, ugyanis a sztár nem csekély számú kíséretével tartott hivatalos dublőre is.

Amikor a világsztár két év múlva kétszer is újra Budapestre utazott, ismét ugyanott szállt meg. Ekkor zajlott a harmadik világkörüli turnéja, amely 82 koncertből állt és összesen 4,5 millióan látták. Először bejáráson volt későbbi fellépése helyszínén a Népstadionban, másodszor pedig már magára a koncertre érkezett, melyet 1996. szeptember 11-én rendeztek. Az Erzsébet téren ismét összegyűltek rajongók, hogy akár egyetlen másodpercre is láthassák a sztárt.

2009. június 25-én érkezett a tragikus hír: Michael Jackson váratlanul meghalt. A hírre gyászolók százai gyűltek össze újra az Erzsébet téri fa alatt. A közös virrasztás során gyertyákat gyújtottak, virágokat helyeztek el a fa tövében, amelynek törzsére a sztár több fotója is kikerült. A pesti legenda szerint ettől az évtől lett a fa Michael Jackson rajongóinak emlékhelye. 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!