Létrehozva: 2022.09.15.
Módosítva: 2022.09.15.

8 órát állt sorba Judit, hogy láthassa a királynő koporsóját

A múlt héten meghalt néhai brit uralkodó koporsóját szerda este ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében. Emberek tízezrei róják azóta is kegyeletüket. A tiszteletadásról a Ripost egyik londoni olvasója is beszámolt.

II. Erzsébet hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. Koporsóját szerda délután, kétnapos esőzést követő fátyolos napsütésben vitték a Buckingham-palotából lovak vontatta ágyútalpon a parlamenthez, az 1097-ben emelt Westminster Hallba. A koporsót, melyet a brit monarchia és az uralkodóház lobogója, a Royal Standard borít, a brit hadsereg gránátos őrezredének nyolc katonája vitte be a vállán a hatalmas, ősi parlamenti épületbe, és helyezte el a ravatalhoz kialakított emelvényen.

Lying-in-State Of Her Majesty Queen Elizabeth II At Westminster Hall
Fotó: Getty Images

A ravatalozóhelyiség hétfő reggel 6.30-ig lesz nyitva, az addig tartó időszakban minden egyes nap 24 órán át - esetenként egy-egy órás takarítási szünetekkel, amikor is lecserélik a koporsó körül a gyertyákat is - nyitva lesz a lakosság előtt.

A londoni hatóságok előzetes várakozása szerint a négy nap alatt legalább 400 ezren keresik fel majd fel a ravatalt. 

Már az első éjszaka hatalmas sorok alakulnak ki a Temze partján, miközben az emberek arra várnak, hogy leróhassák tiszteletüket a királynő előtt.

 mesélte a különleges, megható, történelmi pillanatokról a Ripostnak egy Londonban élő magyar nő, Judit, aki szerda este, 11 órakor állt a sor végére.

Hivatalos karszalagot kapnak a gyászolók Fotó: olvasói

Jelenleg is majdnem öt kilométer hosszú a sor, és a vége a London Bridge közelében áll. Már tegnap estétől elindult a várakozás és az éjszaka sem tántorított el sokakat a sorban állástól. Minden nagyon szervezetten zajlik, fegyelmezett tiszteletadással. Néhány óra sorbaállás után, mindenki egy karszalagot kap a bejutáshoz, ezt kell viselnie. A Temze hidjai csodás lila megvilágítást kaptak, ami már a várakozás során is beég ez emberek lelkébe. Így, mire megpillantottam a koporsóra helyezett királyi jelképeket, köztük a lilában csillogó koronát, szinte le sem tudtam venni róla a meghatottságtól a tekintetem.

Lila fénybe borultak a londoni hidak Fotó: olvasói

Judit 8 órát várakozott megannyi emberrel a Temze partján, de egy pillanatra sem érezte az éjszaka során fáradtnak magát. A gyászolók, halkan beszélgetve egymással, rótták a kilométereket, hogy búcsút vehessenek imádott uralkodójuktól.

A szervezők és a rendőrök, nagyon kedvesen, szinte suttogva, irányítják a tömeget és még arra is van gondjuk, hogy az átvilágítás során elvett, bontatlan ital- és élelmiszer csomagokat hátravigyék a kilométerekkel arrébb álló várakozóknak. Ez szerintem egy nagyon kedves gesztus, mert a várakozás hatodik órájában már jól esik egy falat étel, egy korty ital.

A hosszú várakozás után is fegyelmezetten várják az emberek a biztonsági átvilágítást Fotó: olvasói

Judit elmondta, a végén körülbelül három percet tölthetett a királynő koporsójának termében, ahol természetesen tilos volt fényképet készíteni, de élete egy legmeghatóbb, legszebb pillanataként fog majd visszaemlékezni rá.

A búcsúszertartás szeptember 19-én, jövő hétfőn lesz a közeli Westminster apátságban, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomában.

A királynőt ugyanaznap a királyi család legnagyobb és legősibb angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében meghalt férje, Fülöp edinburgh-i herceg is nyugszik.



 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Háborús bejelentést tett az Egyesült Államok

origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

vg.hu

Soron kívüli üzemanyagár-csökkenésről döntöttek Magyarországon – hétfőtől megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Elképesztő titkokat osztott meg Szabó Zsófi

travelo.hu

Ismét jelentkezni lehet a világutazós álommunkára

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

hirtv.hu

Íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

LELKIZŐ

Itt a vége: Kilakoltatják a TV2 fiatal sztárját és teljes családját

LELKIZŐ

Kimondta a bíróság Bódi Guszti válását: "Most már valamennyivel könnyebb"

LELKIZŐ

"Jobb a kapcsolatunk, mint valaha" - Tápai Szabina újra összejön Kucsera Gáborral?

LELKIZŐ

Kőgazdag Metta kendőzetlenül vallott a testvéréről: Nagyon rossz kapcsolatunk van

LELKIZŐ

Eldőlt: Kulka Jánost választották a Nemzet Színészének

LELKIZŐ

„Régebben énekelt egy lány...” Elöntötte a nosztalgia Tóth Verát

LELKIZŐ

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

LELKIZŐ

Vasvári Vivien szívfacsaró üzenettel vallott szerelmet a férjének