10 hónapja

„Minden elsötétült” – Összeesett otthonában Torgyán özvegye

Torgyánné Cseh Mária nemrég kórházba került, miután saját otthonának nappalijában egyik pillanatról a másikra elveszítette az eszméletét.

Torgyán József özvegye otthonában fogadta a Bors munkatársát néhány nappal ezelőtt. Cseh Mária vidámnak, energikusnak tűnt, de a beszélgetés során elárulta, alig néhány napja engedték csak haza a kórházból, ahol ismét betegeskedő szívével kezelték.

Fotó: Bors

„Arra eszméltem, hogy fekszem a földön”

„Nemrég kórházban voltam, mert a semmiből jött egy ájulás. Valahogy éreztem, hogy nincs minden rendben velem. Már napok óta ingadozott a vérnyomásom. Aznap kicsit jobban éreztem magam, ráadásul a nap is kisütött, ezért úgy döntöttem, hogy kiülök kicsit a teraszra. Nyilván felment a vérnyomásom, amíg ott sütkéreztem, és amikor bejöttem a hűvösebb házba, egyszerűen elájultam. Tulajdonképpen arra eszméltem, hogy a földön fekszem, minden elsötétült egy pillanat alatt” – mesélte a Borsnak Torgyán József özvegye, aki ugyan nem volt egyedül a házban, de a sógornője mégsem figyelt fel arra, hogy vendéglátója ájultan fekszik a nappaliban.

„Éppen itt volt az egyik rokonom Kanadából, de éppen aludt, ezért ő az egészből nem vett észre semmit. Mire bejött, én már valahogy feltápászkodtam a földről, és úgy-ahogy össze is szedtem magam, de nagyon megijedtem” – magyarázta Cseh Mária, aki férje halála óta gyakran szorul orvosi segítségre beteg szíve miatt.

„Természetesen rögtön értesítettem a kezelőorvosomat, aki azonnali kivizsgálást javasolt, ezért be is fektetett az osztályra néhány napra. Ahogy mindig, most is nagyon alaposak voltak és mindent leellenőriztek, illetve újra beállították a gyógyszereket, mielőtt hazajöhettem” – tette hozzá Torgyán József özvegye, aki férje halála óta sajnos gyakori vendége a szívklinikának, ahol korábban az életét mentették meg.

Fotó: Bors

„Két szívizmom is elhalt”

„Sajnos sokszor kell mennem a szívsebészetre, ahol pár évvel ezelőtt dr. Merkely Béla kardiológus megmentette az életemet egy rutinvizsgálat után. A férjem halálát követően mentem el egy vizsgálatra, ahol kiderült, hogy nagy baj van a szívemmel. Már haza sem engedtek, és szinte azonnal meg is műtöttek. Egy stentet, vagyis egy hálót helyeztek be az egyik főérbe, és az is kiderült, hogy feltehetően az engem ért tragédiát követően lábon hordtam ki két infarktust, aminek következtében két szívizmom is elhalt. Az volt a szerencse, hogy elsőfali infarktusok voltak ezek, mert a hátsófalit nem éltem volna túl” – magyarázta az egykori operettprimadonna, aki nagyon nehezen viseli az időjárási frontokat, amióta idén év elején abba kellett hagynia annak a kísérleti szívgyógyszernek a szedését, amitől sokkal jobban érezte magát.

Már nem szedi a kísérleti szívgyógyszerét

Cseh Mária korábban egy kísérleti szívgyógyszert kapott, aminek hatására sokkal jobban érezte magát. Legnagyobb sajnálatára azonban az év elején közölték vele, nem szedheti tovább a készítményt.

„Félek kissé, mert éppen abba kellett hagynom a kísérleti gyógyszer szedését, és egy hónapig semmilyen gyógyszert nem kapok a szívelégtelenségre. Erre azért van szükség, hogy ez a gyógyszer kiürüljön a szervezetemből. Hamarosan vissza kell mennem az orvoshoz, akkor felírnak egy teljesen újat. Nem tagadom, érzem a különbséget. Amióta nem szedem az előzőt, jóval fáradékonyabb vagyok” – mondta Cseh Mária.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!