1 éve

Szívszorító történet került elő Sas Józsefről

Nem véletlenül nem festették le az évtizedek alatt egykori lakhelye oszlopát, hiszen egy olyan történelmi időszakot idéz, amelyet soha nem szabad elfelejtenünk…

Ma vesznek végső búcsút a legendás humoristától, aki koronavírus következtében hunyt el múlt hétvégén. Sas József élete utolsó percéig büszke volt zsidó származására, ami már gyermekkorában meghatározta életét, hiszen szembe kellett néznie az üldöztetéssel. Ennek szörnyű emlékét máig őrzi egy gyermeki kéznyom Budapest egykori zsidónegyedének bérházában. Sas József az elmúlt 77 évben gyakran visszajárt a Klauzál utca 35. szám alatt álló házhoz. Mindannyiszor elmondott egy imát, köszönetképpen, amiért túlélte a rémálomba illő napot, amikor a nyilasok megrohanták az épületet és elhurcolták a zsidókat, köztük az édesapját, aki Auschwitzban lelte halálát.

Fotó: ATV

Sas József időnként egy-egy barátjával tért vissza gyermekkora színhelyére, hogy elmesélje nekik élete legszörnyűbb napjának történetét. A Ripost-nak Beregi Péter idézte fel az egyik ilyen alkalmat.

„Évekkel ezelőtt a legendás, Klauzál téri Kádár étteremben ültem, amikor megérkezett Józsi a feleségével. Megebédeltünk, majd karon fogott és elvitt az egyik szomszédos házba, ahol megmutatta a kéznyomot, amit ő maga hagyott ott 1944-ben” – kezdte a színész, akit még ma is megráz a történet, amit akkor és ott hallott barátjától.

Fotó: ATV

„Józsi úgy mesélte, hogy aznap az édesanyja leküldte őt és az öccsét a pincébe, hogy az akkorra már teljesen kifosztott kisbolt raktárában keressenek konzerveket, hiszen csak ők fértek be a rácson. Miközben ott kutakodtak, Józsi véletlenül belenyúlt egy festékes dobozba… Ekkor törtek be a házba a nyilasok és rontottak rá lakókra... Sas és a testvére annyira megijedtek, hogy elbújtak a lépcsőforduló oszlopa mögé, amit szorosan öleltek, miközben potyogtak a könnyeik a félelemtől. Ekkor maradt ott az a kéznyom, ami ma is mementóként emlékeztet a rémálomra, ami végigsöpört Európán a náci uralom alatt” – nyilatkozta Beregi.

Sas József egész életében úgy gondolta, hogy 77 évvel ezelőtt az a bizonyos oszlop mentette meg az ő és öccse életét. Ezért élete minden fordulópontján elidőzött a bérház kapujában, hogy ezzel is emlékeztesse magát az élet szépségére és egyben mulandóságára. Egyik ilyen útjára elkísérte őt a barátja is.

„Az egyik törzshegyem teraszán kávézgattam, amikor hirtelen fék csikorogva megállt mellettem egy vadiúj Merci és Józsi kiabált ki belőle. – Azonnal szállj be! – kiabálta, én pedig azt hittem, valami baj van, így csapot, papot hátrahagyva beültem mellé. Elhajtottunk a Klauzál utca 35 elé, ahol megállt és miután elmondott egy imát, bemutatta az új autóját a háznak” – emlékezett Beregi Péter.

 

Kordonnal védik Sas József családját A Kozma utcai izraelita temető arra kéri Sas József tisztelőit és rajongóit, hogy lehetőség szerint ne a temetés napján róják le kegyeletüket a január 16-án elhunyt legenda előtt. Az érvényben lévő szabályozások értelmében ugyanis 50 főnél többen nem vehetnek részt a szertartáson. A családot és a közvetlen barátokat kordonnal fogják védeni az illetéktelenektől és persze a koronavírustól is.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!