A Nemzeti Összetartozás Napja: Ez ad erőt a magyarságnak!

POLITIK
2 éve

Egy lakás áráért vett orgonát az apja Balázs Fecónak

Egy ország gyászolja a koronavírus következtében elhunyt Balázs Fecót. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész élete regénybe illő. Összeállításunkban felidézzük a zenész legmeghatározóbb pillanatait.

Amikor 1967-ben az akkor tizenhat éves Balázs Fecó először belépett a Neoton együttes próbatermébe, hamar kiderült, hogy a zenei képzettsége messze meghaladja az átlagost. Mindössze arra volt szükség, hogy a komolyzenében megszerzett tudását átültesse a könnyűzenébe.

„Bejött a próbára egy sovány, kapafogú srác, aki egy kicsit hátrafelé tartotta a fejét, és nagy visszásságunkra csókolomot köszönt a dobosnak. Akkoriban még nem volt keyboard vagy szintetizátor, egy NDK gyártmányú Matador orgonával érkezett, ami tökéletesen megfelelt az elképzeléseimnek” – emlékezett az első találkozásra Pásztor László, a Neoton együttes alapítója az Új Évszakok című könyvben.

Budapest, 1970. május 29.
Az öttagú Neoton zenekar az Erzsébet híd elõtt pózol Budapesten, középen Balázs Ferenc énekes, zenész.
MTI Fotó: Kulcsár József

Fecót hamar bevették az együttesbe, a Közgázon saját klubjuk volt, ahol minden vasárnap délután öttől este kilencig játszottak. Akkori mértékkel számítva szép gázsit, fejenként százötven forintot kaptak a koncertekért, és hamar elhatározták, hogy beneveznek az 1968-as Ki mit tud?-ra. Fecó lett az együttes showmanje, a koncerteken elképesztő tűzbe tudta hozni a fiatalokat.

Sikert-sikerre halmoztak: nem csak belföldön, de külföldön is turnékra hívták őket. 1969-ben az első szovjetnunió-beli koncertjükön áttörő sikert értek el. A kijevi stadiont csaknem szétszedte a tomboló tömeg. 1971-es első nagylemezük megjelenése után már nem volt megállás: Táncdalfesztiválokon indultak, a budai Ifjúsági Parkban játszottak szombatonként, és járták az országot... Ők voltak az első magyar nagyzenekar, akik kijutottak Afrikába; Ghánában koncerteztek.

Budapest, 1971. január 21.
Balázs Fecó (j) szintetizátoros, Som Lajos (k) basszusgitáros, Galácz Lajos (b) gitáros a Neoton együttes afrikai turnéja elõtti utolsó koncertjén a Közgazdaságtudományi Egyetem aulájában.
MTI Fotó: Kulcsár József

Fecó szinte mindent megkapott a Neotontól, amire valaha vágyott. Siker, pénz és csillogás jutott neki osztályrészül, ennek ellenére a családja nem fogadta kitörő örömmel, hogy a fiú rockzenészi babérokra tört.

„Eleinte meglehetősen hűvösen fogadták a sikereimet. Apám azt szerette volna, ha jobban tanulok a gimiben. De a zenekar és a gimnázium egyre nehezebben volt összeegyeztethető. Sokat lógtam, és a vizsgákra is csak a legszükségesebb mértékben készültem fel. A zenekar fontosabb lett számomra mindennél. A Neotonnál töltött utolsó hónapokban már valahogy otthon is büszkék voltak rám„ – emlékezett a kezdetekről az Új Évszakok című könyvében Balázs Fecó.

Amikor azonban apja megbékélt a sikereivel, elképesztően nagylelkű, és akkori árfolyamban mérve igen drága ajándékot adott a fiának.

”Édesapám akkor már mindenben támogatott. Ő vette meg az első Hammond orgonámat, ami nélkül elképzelni sem tudtam volna a további pályámat. Tudni kell, hogy akkoriban egy Hammond 250 ezer forintba került. Nem is nagyon lehetett hozzájutni” – írta Fecó. A fiatalabb olvasóink kedvéért hozzátesszük, annyiból akkor egy kisebb lakást is lehetett venni...

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt az orosz bejelentés a háború végéről

origo.hu

Kibékülhetett L.L. Junior és Dárdai Blanka - fotó

borsonline.hu

„Elegem lett” – sértődésig fajult Tóth Andiék veszekedése

hirtv.hu

Nyolcezer szurkoló várta Szoboszlaiékat Lipcsében

ripost.hu

Nagy a baj, rossz hír érkezett a börtönbe zárt Galambos Lajcsiról

hirtv.hu

A Nemzet Zászlója és az összetartozás békeharangjai

origo.hu

Ez okozta a százak életét követelő indiai vonatkatasztrófát - Felkavaró képek!

astronet.hu

Heti horoszkóp 2023. június 5-11.: Ez az ellentétek hete

ripost.hu

Lélegzetelállító együttállást láthatunk éjjel az égen

ripost.hu

"Az egész életedet végighazudtad!" - nyilvánosságra hozták Gáspár Bea és Győző magánbeszélgetését

ripost.hu

Letaglózó hír jött, meghalt a magyar sportpályák és a művészvilág legendája

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

LELKIZŐ

Csepregi Éva várja a beígért szerelmet, amit tavaly jósoltak neki

LELKIZŐ

Hős vagy felelőtlen? Így reagáltak a sztárok Suhajda Szilárd halálára

LELKIZŐ

L. L. Junior pelenkázós videóval bizonyítja, hogy jó apa

LELKIZŐ

Titok a múltból: Szörényi Levente ezért adta fel egyik legnagyobb álmát

LELKIZŐ

Ajaj! Tóth Andi újra szakított? „Elegem lett. Egyikőnk sem engedett”

LELKIZŐ

Curtis fájó emléket osztott meg

LELKIZŐ

Singh Viki: A legnagyobb szerelmeim mérgező férfiak voltak

LELKIZŐ

Hoppá! Gáspár Virág elárulta, mikor jön a gyerek. Bea nincs elragadtatva