2 éve

Buszokkal hozták a nőket Bujtorhoz: kolléganője mindenről kitálalt

Üldözték a nyugatnémet nők Bujtor Istvánt, tömött buszokban érkeztek a Pogány Madonna forgatására.

A pofonosztó Ötvös Csöpi és a kétballábas Kardos doktor kettősét a mai napig imádja a közönség, pedig eleinte nem sok sikert jósoltak a bunyós mozinak. Negyven éve készítették és 81-ben mutatták be a Bujtor István novellájából született akció-krimivígjátékot.

Fotó: FEM3

„Életem egyik legszebb nyara volt” – mondta a Bors érdeklődésére a film egyik kulcsszereplője, Gór Nagy Mária, aki így folytatta:

„Magánéleti válságban voltam, a gyerekeim apjával akkor töredezett az életünk. István írta, rendezte és játszotta a főszerepét a filmnek, volt elég dolga, mégis mindig maradt ideje, hogy ápolja a lelkem. Ha ő nincs, akkor nem is tudom, mi lesz velem. István el tudta feledtetni velem a problémái­mat. Kállai Feri, Kern András és István. Fantasztikus kollégák voltak. Emlékszem, az üdülőtelepen laktunk bungalókban, és esténként mentünk mulatni a Baricska csárdába. Andris, István és én, iszogattunk, beszélgettünk, nagyon jó volt. Ott volt a Bánhidi Laci bácsi is, ő játszotta Matuskát, aki szeretett pityókázni. István kérte, hogy ne adjanak neki inni. Az egyik jelenetben Laci bácsi feküdt a fűben, és nagyon csalafinta volt, mert ásott egy gödröt, be­ledugta a borosüveget, és szívószállal iszogatott. Sosem volt részeg, csak spicces. Mindenki na­gyon imádta!”

Mari pontosan emlékszik arra is, hogy Istvánba minden nő szerelmes volt. Ráadásul a koprodukcióban készült film, a Sándor Mátyás okán nem csak a magyar hölgyek ostromolták.

Nyugat-Németországból tömegével jöttek a rajongók miatta Füredre. Csillogó szemű nők szálltak le a buszokról, hogy István elé járuljanak, autogramot kérjenek tőle vagy valami mást is, de ő nem ért rá” – idézi fel kuncogva Mari.

„Minden nő szerelmes volt Istvánba. Persze én is, de addigra már túl voltam rajta. Főiskolás voltam, amikor a Csend és kiáltást játszottuk. Akkor olyan szerelmes voltam Istvánba, hogy nem láttam tőle. Reménytelenül, ügyet se vetett rám. Amikor a Haladékban házaspárt játszottunk, életre szóló barátság szövődött közöttünk. Fantasztikus ember volt. István nagyon szeretett tréfálkozni. Amikor a Madonnában le akarom lőni, ő lefegyverez, és odabilincsel a hajóhoz. Vége lett a felvételnek, és elmentek úgy, hogy engem ott hagytak a hajóhoz láncolva a tűző napon. Egyre messzebb mentek, hiába kiabáltam. Aztán persze visszajött értem” – emlékezett vissza Gór Nagy Mária.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!