Létrehozva: 2016.01.28.

Digitális lázmérőd van? Dobd el! Még mindig a higanyos a legjobb!

Ha valaki belázasodik, és meg szeretné mérni mennyire, akkor az lenne az alap, hogy a lázmérõ hiteles információt ad. Kiderült azonban, hogy manapság ez nem így van. Legalábbis mióta a higanyos lázmérõt 2009-ben az EU betiltotta!

A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség számos panasz nyomán a lázmérők tesztelésébe fogott. A digitális lázmérőket nézték meg: a patikákban és a drogériákban kapható márkák közül választottak ki nyolcféle terméket. Beszereztek hajlékony végűt, és 10 másodperces merést ígérőt is, valamint egy higanyos mérőre emlékeztető darabot is, amely galliummal mér, szintén a hőtágulás elve alapján.

A vizsgálat során a szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a lázmérők mérési eredményei mennyire térnek el egymástól, illetve a hagyományosnak tűnő fajtától.

A tesztalanyon összesen kilenc lázmérőt (7 digitális, és 2 hőtágulásos, higanyos és galliumos) próbáltak ki egymás után. A beteg ülő helyzetben, mozgás nélkül használta egymás után a hőmérőket 3-3 percig, ügyelve arra, hogy fizikai aktivitás ne befolyásolja az eredményeket. A nem digitális lázmérőket pedig lerázták 35,5 Celsius-fok alá.

"Az eredmény elkeserítő"– írta a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség. A mérések ugyanis megegyeztek a korábbi fogyasztói panaszokkal. Ugyanazon lázmérőt többször használva ritka volt, hogy a mért számok egymással megegyeztek. A gyorsmérési (10 mp-es) funkcióval rendelkező lázmérőknél a 10 másodpercnél mért érték sokkal elmaradt a hagyományos eszközzel mérttől.

Az eredmények végül rendkívül széles skálán szóródnak. A legmagasabb értéket a higanyos lázmérő adta, ismételt mérés esetében is (36,9 °C), legalacsonyabbat pedig a Juva Pharma (36,1 °C). Ez 0,8, vagyis majdnem 1 Celsius-fokos eltérést jelent.

A folyadékos hőtágulás elvén alapuló, a higanyos lázmérőre hasonlító galliumos mérőeszközön (Geratherm) mért szám (36,8 °C) esett a legközelebb a higanyos mérési eredményéhez, tehát a szakemberek inkább ennek a használatát javasolják a már nem kapható higanyos hőmérők helyett.

Ennek ellenére például a kórházakban is az olcsó, digitális hőmérőket használják, pedig még a nővérek és az orvosok is tudják, hogy nem megbízhatóak.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

hirtv.hu

Varga Judit megtöri a csendet - ma este a Frizbiben + videó

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Húsvéti hosszú hétvégi horoszkóp 2024. március 29-április 1: Csodaszép ünnepek

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-