tóth gabi
Kolbászkészítõ, szakács és paprikakutató tesztelte a magyar fûszerpaprikákat. Lesújtó végeredmény született: a szakértõk szerint kínos hungarikumnak nevezni az áruházakban kapható silány fûszerpaprikát.
Fűszerpaprikákat tesztelt a Magyar Gasztronómiai Szövetség, ezt legutóbb három évvel ezelőtt tette meg. A tesztcsapatban részt vettek fűszerpaprika-szakértők, paprikakutatók, egy kolbászkészítő, egy szakács illetve a neves gasztro-egyesület tagjai.
Az idei paprikateszt szomorú végeredménnyel zárult: régi nagy nevek csúsztak le a ranglistáról. Sok olyan termék akadt, amely díszcsomagolásban, nemzetiszín szalaggal, tanúsítványnak tűnő plecsnivel díszeleg az üzletek polcain - miközben minőségük gyalázatos, színük fakó, ízük rossz.
A 19 vizsgált tételből a kóstolók hatot találtak kiváló minőségűnek, négyet pedig még elfogadhatónak.
Molnár B. Tamás, az egyesület alapítója a híradó.hu-nak elmondta, hogy aki akar, talál magának jó őrölt fűszerpaprikát, de nem feltétlenül hipermarketekben. A szakember szerint, ha csak a nagyáruházak kínálatát teszik próbára, akkor a pirospaprikát tartó polcokat teljesen lesöpörhették volna. Egyetlen termék sem ment volna át a minőségi vizsgán!
Mindenképp érdemes tehát kistermelőktől, piacon megvásárolni a fűszerpaprikát!
Irányadó lehet az alábbi lista is.
Íme, a 2015-ös fűszerpaprikateszt végeredménye:
A mezőny gyengébb felében végzett (többek között)
A győztes paprika előállítója, a Rubin Szegedi Fűszerpaprika-feldolgozó Kft eddig szinte kizárólag nagy tételben, az élelmiszeripar számára illetve exportra értékesített. Idén azonban már kis kiszerelésben is forgalmaz. Érdemes kipróbálni, hogy tényleg finom legyen otthon paprikás krumpli és élénkpiros legyen a pörkölt szaftja!