RETRO RÁDIÓ

Hamis, vagy igazi mézet eszel? Teszteld velünk!

M. Elek
Szerző
M. Elek
Létrehozva2015. 09. 28. 22:40

Pár éve hatalmas botrány volt a mézhamisításból, amikor is kiderült, hogy rengeteg pancsolt, hamis méz sorakozik a boltok és a nagy áruházláncok polcain. Nagyjából a kapható skála 70%-a hamis volt. Most biztos módszereket mutatunk, melyekkel te is megállapíthatod: eredeti mézet vettél-e vagy pancsoltat.

A botrány idején sok termelőt elmarasztaltak a kifogásolható termékek miatt, de a méhészek szerint különösebb következményei nem lettek a dolognak. Ezért még mindig rengeteg hamisítványba lehet belefutni!

A méhész szakma az utóbbi években igencsak felhígult, rengetegen kezdtek el méheket tartani minimális szakmai tudással, a gyors haszon reményében. Ez a piacra vitt mézek minőségében is megjelenik. A teljes körű, országos szintű mézvizsgálatra sajnos nincs, és nem is lesz lehetőség. A jelenlegi ellenőrzések csupán töredékét tudják vizsgálni a közel 20.000 méhésznek, és főként csak a boltokban, áruházláncokban megtalálható mézekre koncentrálnak.  

Hogyan hamisítják a mézet?

Többféle módja is ismert. Például egyszerűen összekeverik, hígítják a mézet olyan mesterséges cukorsziruppal, ami állagra, színre hasonló a mézhez, esetleg színezéket adnak hozzá. Ettől elveszti ízének és illatának jelentős részét, jellegtelen lesz. A másik mód, hogy a méhekkel cukorszirupot etetnek, így érve el átlag feletti mézhozamot. Az így keletkezett méz gyenge minőségű: a fogyasztók szinte nem is érzékelik a különbséget az eredetihez képest, de cukortartalma jóval magasabb. A harmadik trükk pedig, amikor a magyar mézhez Kínából vagy Dél-Amerikából származó, jóval olcsóbb, ócskább minőségű és kétes tartalmú mézeket kevernek, és adják el olyan cimkével, ami nem felel meg a tartalomnak. De ezeken kívül még számos más módon is hamisítják a mézet, például egyszerű vizes hígítással.

A tévhitek ellenére, a kristályosodó méz nem hamis. Minden méz egy bizonyos idő után kikristályosodik. Figyelem, az akácméz jóval később, mint a többi fajta. A hamis méz pedig megőrzi szirup jellegét!

Hogyan ismerhetjük fel a hamis mézet?

Forgatás-teszt: Akik erre a módszerre esküsznek, azok szerint a zárt üveget állítsuk a feje tetejére, és ha a benne lévő buborékok gyorsan haladnak felfelé, a méz túlságosan híg, sok vizet tartalmaz, valószínű, hogy hamisított. Ellenőrzéskor azonban figyelembe kell vennünk, hogy lehűtött mézben a buborékok mozgása lelassul, a nagy melegben pedig hígabbá válik és a buborék gyorsabban mozog benne. Vagyis ez a módszer leginkább szobahőmérsékleten működik. De ha a méz hidegben is folyós, akkor gyanakodhatunk vizezésre!



Szesz-teszt: A virágmézként árult “műméz” invertcukorból aromás anyagokból, némi valódi mézből, színezőanyagok hozzákeverésével készül. A hamisítást könnyen felismerhetjük, ha egy kávéskanálnyi mézet tiszta szeszben feloldunk. Amennyiben teljesen oldódik, úgy a méz tiszta. Ellenkező esetben homályos lesz és rövid idő múlva a belekevert anyag leülepedik.

Látvány-teszt: A méznek homogénnek kell lennie az üvegben! Nem jó, ha a teteje vizesebb, vagy esetleg más színű sáv alakul ki rajta. A méz a nagy fajsúlya miatt könnyen öntisztuló, az apró szennyeződések, esetleg idegen anyagok idővel felúsznak a tetejére. Így egy hígabb, vagy valamivel kevert méznél a tetején jelenik meg a víz, vagy a hozzákevert anyag.

Íz-teszt: A méznek nem lehet utóíze! Vannak elég erős, jellegzetes fajtamézek, mint a szelídgesztenye vagy a gyümölcsméz, melyek nem a szokásos, nagyon édes ízvilágúak, viszont kellemetlen, vagy csupán furcsa utóízük ezeknek sincs! Ha mégis furcsa, oda nem illő ízeket érzünk, kerüljük el a terméket! Azonban azok a vásárlók, akik hamis mézen nőttek fel, nehezen tudják megkülönböztetni az eredetit a hamistól, sőt egy felmérés alkalmával az alanyok fele a hamis mézről gondolta, hogy igazi, mert annak az íze közelebb állt ahhoz, amit fogyasztani szoktak.

Tapintás-teszt: Csak annyit kell tenni, hogy egy csepp mézet az ujjaink között el kell dolgozni, az igazi méz felszívódik, a hamis össze-vissza ragadni fog, de a bőrünk nem issza be. Ennek oka, hogy tele van cukorral, vagy egyéb édesítőszerrel.

Mikrós-teszt: Egy kiskanálnyi mézet melegítsünk fel a mikróban. Az igazi méz karamellizálódni kezd, a nem igazi habzós, buborékos egyveleggé változik.

Ha a méz illata, zamata, színe és állaga eltér az eredetitől, még inkább legyünk óvatosak, mert valószínű, hogy a mézet melasszal, glicerinnel és mesterséges zamatanyagokkal keverték. Az ilyen hamisítványnak már semmi köze a mézhez!

A legfontosabb: ha túlságosan is olcsó a méz, akkor ott bizony valami bűzlik!

Persze nem mindenki teheti meg, hogy a drágább kategóriákból válogasson. De ha az ember a pénzéért csak színezett cukorszirupot kap, akkor mégiscsak jobban jár, ha a drágábbat veszi! Érdemes tehát a drágább terméket venni, abból is a kisebb kiszerelést, ha kímélni akarod a pénztárcádat. Ha pedig garantáltan eredeti mézet szeretnél, akkor azt inkább a megbízható termelőktől vedd és ne a szupermarketben!

Ha sikerült letesztelned a spájzban tárolt mézedet, töltsd ki tesztünket is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.