tóth gabi
Olcsó húsnak híg a leve! Ha gyanúsan jó árazták a sajtot vagy az olívaolajat, inkább hagyd ott: nem az, aminek látszik.
A hamisított, magyarnak árult olasz borokról mostanában sokat hallani, de a legtöbb drága élelmiszert megéri keverni valamivel. Az aluljárókban vagy csomagtartókból árult kávét, kakaót, fűszereket jobb kerülni, mert csak egy alapos laborvizsgálat után lehetne pontosan megmondani, mi minden van bennük. De persze a rendes boltokban is érdemes alaposan átböngészni a címkéket.
A leggyakrabban hamisított, pancsolt termékek:
- méz: nagyon gyakran keverik cukorral vagy szirupokkal. A hiedelemmel ellentétben viszont nem feltétlenül hamisított az a méz, ami kristályosodik: ez attól a virágportól függ, amiből készítették a méhek.
- kávé: főleg a darált kávéban mutattak ki gallyakat, mindenféle növényi törmeléket, másfajta gabonát, például kukoricát.
- sajtok: ha növényi eredetet is feltüntetnek rajta, az nem sajt! A parmezán pedig eredettvédett, csak Olaszország Emilia-Romagna tartományából származhat.
- darált dió: pörkölt napraforgóval vagy búzacsírával éri meg a legjobban összekeverni a drága dióbelet
- olívaolaj: sokszor nem olasz, noha azt írják rá, vagy nem extra szűz, amikor annak kéne lennie. Extrém esetben nem olivabogyóból préselték, hanem napraforgóból. A pomace felirat azt jelenti, hogy a már egyszer kipréselt pogácsát felmelegítve újra kipréselik, vagy rosszabb esetben vegyi anyagokkal választják ki belőle az utolsó csepp olajat is.
- darált hús: csak becsület kérdése, hogy abból a fajta húsból készült-e, amit ráírtak vagy hogy mennyi a víztartalma. Ez utóbbi általában csak főzés közben derül ki, amikor nekiáll sercegve köpködni a serpenyőben.
- pesto: az eredeti recept bazsalikom, fenyőmag és parmezán. Napraforgóolajnak vagy kesudiónak semmi keresnivalója benne: finomak, de nem ezt hívják pestónak.
- balzsamecet: az érleléstől sötét, tehát nem tartalmazhat semmilyen színezéket, tehát karamellt sem. Elég drága dolog és elég keveset kell belőle használni ahhoz, hogy megérje valódit választani.
Nem hamisítás, de nem túl gusztusos az sem, ahogy a levesporok és ételízesítők készülnek: ezeknek a nagyja gyakran só és ízfokozó, zöldségeket pedig csak nyomokban tartalmaznak.
A tenger gyümölcseivel is vigyázzunk: rák, kagyló és polip helyett főleg surimit találunk majd a zacskóban vagy a pizzán, ami a halfeldolgozás utáni izomhulladék összepréselve és színezve.
Jó étvágyat!
forrás: Világgazdaság