Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK
Létrehozva: 2015.07.06.

Saját blogján mondott le ma a pénzügyminiszter

A görögök hatalmas fiesztával ünnepelték az EU követeléseinek 61 százalékos elutasítását. A szavazók a kormány álláspontját erõsítik, de a görög pénzügyminiszter ma reggel bejelentette lemondását. A Grexit több száz milliárd eurós veszteséget jelentene az uniónak, amelybõl legnagyobb részt a német adózóknak kell majd lenyelniük.

Szerző Ripost

Blogjában jelentette be ma reggel Jannisz Varufakisz görög pénzügyminiszter, hogy távozik. Magyarázatként annyit közölt, hogy néhány euróövezeti pénzügyminiszter jelezte, a népszavazás megrendezésének bejelentése után, jobb lenne a görög miniszterelnöknek, ha ő már nem lenne pénzügyminiszter. 

Az, hogy Varufakisz eleget tett a kérésnek, arra utal, hogy a görög kormány folytatná a tárgyalásokat és valamifajta megegyezésben reménykedik.

Hétfő hajnali fieszta

Hatalmas fiesztával ünnepelték a görögök mára virradóra a népszavazás eredményét. Hatvan százalékot meghaladó arányban a „nem”-ek győztek. Ezzel lényegében elutasították az Európai Unió megszorítási javaslatait. Az eddig megismert brüsszeli nyilatkozatok szerint a hitelezők feltételeinek elutasítása azt jelenti, hogy nem kaphatnak több pénzt a görögök. Ha így lesz, akkor bekövetkezik a hetek óta lebegtetett Grexit, azaz Görögország kilép az eurozónából és visszaállítják a drahmát.

A németek veszíthetik a legtöbbet

Keddig azonban semmi sem biztos. Akkor az Eurocsoport, valamint az unió állam- és kormányfői is rendkívüli ülésen vitatják meg a görög krízis megoldásának lehetséges forgatókönyvét. A végleges szakítás az unió országainak iszonyatos veszteséget jelentene. Az egyik legnagyobb elemzőház a legszűkebben vett közvetlen veszteséget 227 milliárd euróra taksálja, de megjelentek már kétszer ekkora számok is. A legnagyobb vesztes minden valószínűséggel Németország lenne, és szorosan követi Franciaország.

Presztízsveszteség

A jövő hónap végéig 12 milliárd eurónyi hitele jár le a görögöknek, addig ezt vissza kellene fizetni és az ország lakosainak pénzigényét is finanszírozni kellene.

Az EU döntéshozóit a közvetlen pénzügyi veszteség elkerülése a megegyezés irányába kényszeríti, de azon felül, hogy hatalmas presztízsveszteség lenne, ha visszakoznának, más okok miatt is meg kell gondolniuk a továbbiakat. Ugyanis ha engednek a görögöknek, azzal precedenst teremtenének és bátorítanák a szintén nagymértékben eladósodott spanyolokat, portugálokat arra, hogy ne vegyék túl komolyan a rájuk háruló hiteltörlesztés terhét.

origo.hu

Repülővel vitte a magyar pólóst az olimpiára a büszke édesapa - képek

ripost.hu

Miért viselkedik így Milák Kristóf? Kitálalt a világbajnok legenda

life.hu

Hamis krumplisaláta: ha ezzel a zöldséggel helyettesíted a burgonyát, senki sem veszi észre a különbséget

magyarnemzet.hu

A világ a párizsi olimpia esti megnyitóját várja + videó

ripost.hu

Belép a Merkúr a Szűz jegyébe: ennek a 3 csillagjegynek segít rendbe hozni az életét

magyarnemzet.hu

„Milák minden lépését megtervezte ebben a háborúban”

ripost.hu

„Harcosként emelkedsz fel az angyalok közé” – összeomlott a gyásztól a magyar olimpikon

lakaskultura.hu

Hálószoba: Így lesz a nyári forróságban is tip-top a párna

ripost.hu

Akikért hiába teszel meg bármit: ez a 4 csillagjegy a leghálátlanabb mind közül

ripost.hu

Most már hivatalos Harry herceg hazatérése: de vajon hogy fogadja őt a királyi család?

ripost.hu

Ezek nem lehetnek majd a gyerekeknél szeptembertől az iskolában: itt a lista!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-