7 éve

Tudtad? Ha rossz autópálya matricát vettél, azt javíthatod!

A bliccelõket akarják kiszûrni a sztrádákon a nyári népvándorlás megkezdõdésével. Ha el akarjuk kerülni a büntetést, az utazás megkezdése elõtt vegyünk e-matricát és ellenõrizzük, hogy nem gépeltük-e el a rendszámot, valamint jó kategóriát választottunk-e?

Fokozott ellenőrzések várhatók a díjköteles autósztrádákon a nyaralási szezon kezdetével. A cél a bliccelők kiszűrése. A HU-GO rendszer bevezetése óta az ellenőrző kapukon és a mobil csoportok autóiban felszerelt kamerák monitorán azonnal megjelenik, hogy rendelkezik-e az autós érvényes matricával. Az ellenőrzések során a megállított jogsértő autósok a helyszínen készpénzben vagy bankkártyával is kifizethetik a büntetést.

Téves rendszám

A leggyakoribb hibák egyike, hogy a matrica megváltásakor az autós nem a saját rendszámát rögzíti. Szintén gyakori, hogy a mikrobuszosok nem a megfelelő díjkategóriát választják.

Az egy éve módosított tarifák között lényeges változás, hogy a D1 kategóriából kiválva bevezetésre került az új D2 kategória. A legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsik és annak vontatmányai maradtak a D1 kategóriában, tehát a személyautóval vontatott utánfutóra nem kell külön e-matricát váltani.

A D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi (7 főnél több utas szállítására alkalmas járművek), valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók a D2 díjkategóriába kerültek. A bizonytalan autósok a forgalmi engedélyben szereplő J és S.1. mezők alapján dönthetik el, hogy melyik kategóriába tartozik az autójuk. További támpont lehet a nemzetiutdij.hu oldalon található táblázat.

Korrigálni: utazás előtt

Fontos tudnivaló, hogy némi felárért a téves matricát korrigálni lehet, de ezt az utazás megkezdése előtt kell elvégezni, mert a pótdíj kiszabását követően a díjkategória helyesbítés már nem jelent kibúvót a kiszabott pótdíj alól.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Celeb skalpvadász lehet Szabi Zsófi új udvarlója

origo.hu

Celeb skalpvadász lehet Szabó Zsófi új udvarlója

borsonline.hu

Szandi boldogsága határtalan: babafotóval jelentette be a nagy hírt

ripost.hu

Kínos képpel kívánt boldog születésnapot Király Viktor

mandiner.hu

Hivatalos: lemondtak magyar állampolgárságukról a Liu testvérek

origo.hu

Váratlan fordulat: most dőlhet el az orosz-ukrán háború

travelo.hu

Virágba borult Budapest, ezeken a helyeken cseresznyevirág ünnepet is tartanak

ripost.hu

Nádai Anikó és Weisz Fanni közös exe Szabó Zsófinak udvarol?

mindmegette.hu

Egy igazi retró édesség: így készül a diótorta főzött krémmel.Receptvideó! (x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-