Létrehozva: 2015.06.28.

Rosszul jártak a balatoni nyaralók a vasárnapi zárva tartással

A Balatonnál sem könnyû beszerezni a friss élelmiszereket vasárnap. Amelyik bolt pedig nyitva van, lehet, hogy árat emel a hét utolsó napján...

2015. március közepe óta csak néhány üzlet tarthat nyitva a hét utolsó napján. A kormány ezzel a családok pihenéséről szeretne gondoskodni, ám a nyári szezonban a nyaralóhelyeken ezzel inkább a családok pihenése bonyolódik.

Néhány kánikulai hétvégén túl már látszik, hogy a nyaralók körében is káoszt okoz a boltok nyitva illetve zárva tartása. Az éppen pihenő családoknak fel kell tölteniük a készleteiket a hétvégére: ettől a szupermarketekben szombaton hatalmas tömeg van, a kisebb üzletekből pedig délutánra egyszerűen elfogynak a húsáruk és a friss zöldségek. Õk ugyanis nem tudnak vagy mernek jóval nagyobb mennyiséget rendelni, hiszen ami a nyakukon marad, azt hétfőn már dobhatják ki.

Akik jól járnak

Néhány nyaraló arra is panaszkodott, hogy a nyitva tartó boltok a hét utolsó napjára árat emeltek – amit megtehetnek, főleg, hogy a nyári szezonban nem a vásárlók hűségét szeretnék elsősorban megnyerni.

 A vendéglősök és a kisebb üzletek persze örülnek a váltásnak, hiszen érezhetően nőtt a hétvégi forgalmuk, ugyanúgy, ahogy a termelői piacok és a vásárok résztvevői is. Olvasói információnk szerint a múlt hétvégi káptalantóti Liliom Piacon például a hideg, esős idő ellenére is teltház volt – a helyi termelők és termékeik megismerése pedig nyaralóprogramnak sem rossz.

A Balatoni Szövetség  azt próbálta elérni, hogy a szezon öt hónapjára tegyenek kivételt a balatoni települések üzleteivel, ám Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt válaszolta, hogy a törvény senkivel nem kivételez és a és legközelebb a szezon végén összesítik majd a vasárnapi zárva tartás turizmusra vonatkozó tapasztalatait.

Melyik üzlet tarthat nyitva?

Erről pontosan a 2014. évi CII.,  „a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról” szóló törvény rendelkezik.  Ez 2015. március 15-én lépett hatályba, ám azóta már kétszer módosították.

A mai állás szerint az az üzlet tarthat vasárnap is nyitva, melynek árusítótere 200 nm-nél kisebb. Vasárnap pedig az dolgozhat ezekben az üzletekben, aki a boltot működtető magánvállalkozó vagy annak közeli hozzátartozója, illetve a cég (legalább 1/5 részben) tulajdonosa vagy annak hozzátartozója, és rendelkezik érvényes egészségügyi kiskönyvvel.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

ripost.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

LEHÚZÁS

Így lehet megúszni az online piacteres csalásokat!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!

MANI

Gyanús e-mail jött? Így védekezz a netes csalók ellen!

MANI

Ezért locsolkodunk húsvéthétfőn?

MANI

Már csak három napod van, hogy pénzt spórolj a lakásbiztosításon, mutatjuk, hogyan