7 éve

Negyedmilliárdos bírság a Telenornak

Jogsértõ volt a Telenor tavaly júliusban végrehajtott áremelése a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság határozata szerint. A telefontársaság fellebbez az elsõ fokú döntés ellen. A hivatal a vezérigazgatót is elmarasztalta.

Szerző Ripost

Egyoldalúan és jogsértő módon drágította szolgáltatásait a Telenor mobil telefontársaság – ezzel a megállapítással zárta a felügyeleti eljárást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Első fokon 250 millió forint bírságot szabott ki a hivatal. A társaság fellebbez.

Meglepő euróárfolyam

A szolgáltató tavaly júliusban egyoldalúan módosította az egyéni előfizetői szerződéseket, a díjemelést pedig utólag a körülményekben beállt változásokkal indokolta. A szolgáltató ezt egyrészt az ingatlanbérleti árak infláció miatti emelkedésével, másrészt az euró/forint árfolyamváltozás miatti költségnövekedéssel,

 

 

harmadrészt pedig az elektronikus hírközlésről szóló törvény és a végrehajtási rendeletek változásaival – mint pl. egyedi előfizetői szerződés felépítése, új kötbérlogika bevezetése, számhordozás átalakításának szükségessége – támasztotta alá.

Gyenge magyarázat

Az indoklás ingatagnak tűnik, hiszen tavaly sem az infláció, sem az ingatlanpiac árai nem mozdultak el látványosan a prognózisokhoz képest, így aligha nevezhető váratlannak.

Az euró árváltozására szintén nem szerencsés a „váratlan” jelző alkalmazása, mert azt már egy devizahitellel megperzselődött bölcsész doktor is megtanulta, hogy bizony, az árfolyamok változékonyak. Egy nemzetközi cégnél pedig kell, vagy kellene lennie olyan pénzügyi szakembernek, aki képes a „váratlan” árfolyammozgások kiegyensúlyozására.

A hatóság a bírság meghatározásakor figyelembe vette, hogy a Telenor 2010 óta több esetben módosította egyoldalúan a szerződési feltételeit, s ezek a vizsgálatok során rendre elbuktak.

 

Folyatás másodfokon

A Telenor álláspontja szerint mindenben a hatályos törvények megfelelően járt el, ezért a hatóság döntésével nem ért egyet, az ellen fellebbezni fog.

A cég nyilatkozata további okokat is felsorol az áremelés indokaiként. Ezek között az Európában egyedülálló mértékű beruházások éppúgy szerepelnek, mint az államnak fizetett adók.

 

„A Telenor árbevételeinek mintegy harmada kerül különböző közterhek formájában az államkasszába és a magyar távközlési különadó mértéke meghaladja például a tömény szesz és a dohánytermékek jövedéki adóját” – védekezik a szolgáltató.

A hwsv.hu szakportál kiemeli, hogy a most kiszabott negyed milliárdos bírság eddig példátlan a szektorban, noha az összeg eltörpül a Telenor 157 milliárdos tavalyi árbevétele mellett.

 

A versenytárs is fizetett

Az idén a legnagyobb versenytárs, a Telekom is kénytelen volt két ízben bírságot fizetni. A kiszabott 65, illetve 160 millió forint megközelíti a Telenorra rótt summát. Az elmarasztalt cégek vezérigazgatóinak szintén a pénztárhoz kell fáradni: 500 ezer, illetve 2 millió forintjuk bánja a szabálytalanságokat.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kim Dzsong Un rendkívüli bejelentést tett

origo.hu

Drasztikus változás jön az időjárásban

borsonline.hu

Tragikus hirtelenséggel meghalt a Doktor Balaton és az Argo színésze

hirtv.hu

Dráma: Meglazult a szúnyogháló, több métert zuhant a mélybe egy 7 éves gyermek

ripost.hu

Szerelem a láthatáron: erre a három csillagjegyre még a nyáron ráköszönt a boldogság

vg.hu

Újabb csapás érte Joe Bident

vg.hu

Péntektől váratlanul olcsóbb lesz az üzemanyag

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. július 8.: a Skorpió szinte átlát másokon, a Bak szembenéz a félelmeivel

ripost.hu

Komoly tervek: erre készül a pasijával Gáspár Virág

ripost.hu

Egy szál semmiben pózol az újdonsült szingli magyar énekesnő

ripost.hu

Ide költözött a börtönből szabadult Fekete Dávid

További cikkek

LEHÚZÁS

Budapesti betöréstérkép: ez a legveszélyesebb kerület

MANI

Melyik országba kell maszkot vinni magunkkal?

MANI

Te vitted el a 360 millió forintot? Megint volt ötös a lottón

MANI

Hőguta: innen tudod, hogy bajban van a kutyád!

MANI

Elkezdődött a meggyszezon, itt szedhetsz magadnak

MANI

Te vitted el az 1,7 milliárd forintot? Volt ötös a lottón

MANI

Ilyen egy jó lángos, és itt lehet megvenni

MANI

Ez alapján válassz dezodort!