tóth gabi
Bár rosttartalma nagy a pizzás doboznak, ez nem része a diétás étrendnek. Ráadásul egy amerikai szervezet szerint a dobozgyártáshoz felhasznált anyag viszont rákkeltõ, terhes nõknél veszélyezteti a magzat fejlõdését és károsíthatja az agyat. Szóval véletlenül se egyél pizzás dobozt.
A New York-i székhelyű környezetvédelmi szervezet még tavaly novemberben felszólította az illetékes amerikai hivatalt (FDA), hogy tiltson be több olyan vegyi anyagot, melyeket az élelmiszeripari termékek csomagolására is használnak.
A tudósokból és jogászokból álló csoport szerint fenn áll annak veszélye, hogy ez a pizzás dobozokban is előforduló szer veszélyezteti a magzat fejlődését, károsíthatja az agyat és rákot okozhat.
„Azt már tudjuk, hogy a perklorát toxikus és használata széles körben elterjedt az élelmiszeriparban, gyakorlatilag ott van minden amerikainál, hiszen mindenki fogyaszt csomagolt élelmiszert és ez különösen kockázatos” – mondta Erik D. Olson, Az NRDC vezető stratégiai igazgatója.
A problémával foglalkozott az EFSA, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság is. Különféle kockázatelemzéseket végeznek, hogy valóban kioldódhatnak-e a csomagolóanyagok vízhatlanítására használt anyagok, közölte az agrárszektor.hu-val a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Az EFSA jelenleg felméri az élelmiszerekben fellelhető perfluor-alkilezett anyagok előfordulását és nyomon követését, a döntést pedig a tagállamok vizsgálati eredményei alapján hozza majd meg.
Jobban jársz tehát, ha nem rendeled, hanem otthon készíted a pizzát!