Létrehozva: 2015.05.30.

Ne edd meg a pizzás dobozt! Rákkeltő lehet!

Bár rosttartalma nagy a pizzás doboznak, ez nem része a diétás étrendnek. Ráadásul egy amerikai szervezet szerint a dobozgyártáshoz felhasznált anyag viszont rákkeltõ, terhes nõknél veszélyezteti a magzat fejlõdését és károsíthatja az agyat. Szóval véletlenül se egyél pizzás dobozt.

Szerző László Béla

A New York-i székhelyű környezetvédelmi szervezet még tavaly novemberben felszólította az illetékes amerikai hivatalt (FDA), hogy tiltson be több olyan vegyi anyagot, melyeket az élelmiszeripari termékek csomagolására is használnak.

Az FDA még nem lépett

A tudósokból és jogászokból álló csoport szerint fenn áll annak veszélye, hogy ez a pizzás dobozokban is előforduló szer veszélyezteti a magzat fejlődését, károsíthatja az agyat és rákot okozhat.

 

„Azt már tudjuk, hogy a perklorát toxikus és használata széles körben elterjedt az élelmiszeriparban, gyakorlatilag ott van minden amerikainál, hiszen mindenki fogyaszt csomagolt élelmiszert és ez különösen kockázatos” – mondta Erik D. Olson, Az NRDC vezető stratégiai igazgatója.

 

Európa is vizsgálódik

A problémával foglalkozott az EFSA, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság is. Különféle kockázatelemzéseket végeznek, hogy valóban kioldódhatnak-e a csomagolóanyagok vízhatlanítására használt anyagok, közölte az agrárszektor.hu-val a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az EFSA jelenleg felméri az élelmiszerekben fellelhető perfluor-alkilezett anyagok előfordulását és nyomon követését, a döntést pedig a tagállamok vizsgálati eredményei alapján hozza majd meg.

Jobban jársz tehát, ha nem rendeled, hanem otthon készíted a pizzát!

 

 


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-