Krausz Gábor
"Rosszul lettem, amikor megláttam az étlapon a pitét" - Az életét féltette repülőútja során egy 28 éves nő
Előzetes egyeztetése ellenére a légitársaság figyelmen kívül hagyta kérését és betegségét.
Az életét féltette egy súlyos dióallergiával küzdő fiatal nő, aki hiába jelezte repülés előtt a légiutas-kísérőnek problémáját, megoldás nem történt. Josie North a Virgin Atlantic légitársasággal Los Angelesből Londonba tartott, amikor a 10 órás repülőút első órájában észrevette, hogy a desszertválasztékban pekándiós pite szerepel, ami miatt azonnal odahívta az egyik légiutas-kísérőt. Közölte vele, mindenféle diófélére allergiás, így ez életveszélyes számára. Már attól is meghalhat ugyanis, ha körülötte többen elkezdenek valamilyen diófélét tartalmazó ételt enni.

Rosszul lettem, amint megláttam a pekándiós desszertet. Megvolt az esélye annak, hogy meghalok, ha körülöttem ennyi ember egyszerre kezd diót enni. Mondtam a légiutas-kísérőnek, hogy semmiképpen sem lehet felszolgálni ezt a pekándiós pitét. Ez nagyon ijesztő helyzet volt számomra. Ha tudom, hogy diót szolgálnak fel, és mindenki diót eszik majd körülöttem, fel sem szállok a gépre
- közölte a nő, kiemelve, hogy még az indulás előtt jelezte gondját a légitársaságnak, akik közölték vele, figyelembe fogják venni allergiáját. Ez azonban nem így történt.
Az életét féltette súlyos betegsége, az allergia miatt
Nagyon határozottan jeleztem, hogy ez egy életveszélyes helyzet számomra, különösen, hogy ekkor már a levegőben voltunk
- emlékezett vissza Josie, akinek gondját végül a pilóta oldotta meg és az ő döntése alapján azonnal eltávolították a pitét a menüből, ami helyett Oreót és KikKatet kínáltak az utasoknak. Ez pedig azok után volt fontos határozathozatal, hogy Josie kérése ellenére a légiutas-kísérő csupán annyit jelentett be a hangosbemondón, hogy van egy földimogyoró-allergiás utas a gépen, pedig ő mindenféle diófélére allergiás.
Megértem, hogy nem mindig könnyű kizárni minden olyan ételt, ami esetleg dióval szennyezett gyárban készült. De aktívan diót tartalmazó ételt felszolgálni egy repülőgépen rendkívül veszélyes és teljesen felesleges. Az emberek napokig is kibírják dió nélkül a földön, akkor miért kell diót fogyasztani a levegőben, ahol nincs hozzáférés sürgősségi ellátáshoz? Biztos vagyok benne, hogy a legtöbben ugyanúgy örülnének egy csokoládés brownie-nak vagy almás morzsasüteménynek desszertként. Ráadásul akár gyerekek is lehetnek a fedélzeten, akik talán még nem is tudják, hogy allergiásak, akkor mi értelme egy ilyen gyakori allergént felszolgálni?
- tette fel a kérdést azok után, hogy a légitársaság közleményben kért tőle bocsánatot és közölték, ügyében vizsgálatot indítanak, írja a Mirror.






























