
Rekord: 10 ezer napig érleltek egy parmezánsajtot Olaszországban
A következő cél a 11 ezer napos sajt!
Csaknem tízezer napig érleltek egy parmezán sajtkorongot egy Emilia-Romagna tartományban található sajtüzemben, a "parmigiano reggiano" nevű sajtkülönlegesség hazájában - jelentette a Gezzetta di Modena olasz hírportál. A lap beszámolója szerint a hétfőn megbontott sajttal érlelési világrekordot állított fel az üzem a parmezánok között.

A rekorder sajtkorongot Romano Camorani sajtkészító mester állította elő 1998-ban, a Villa Minozzo városban található "Santa Lucia di Poviglio" nevű tejüzemben. A sajtot 27 évi és három hónapi érlelés után, hétfőn vágták fel.
„Ez a legrégebbi parmigiano reggiano, amelyet valaha felvágtak. Ez egy rendkívüli pillanat, amely megmutatja, hogyan lehet ezt a tejből és oltóanyagból, tartósítószerek nélkül készült terméket hosszú időn keresztül megőrizni”
– hangsúlyozta közleményében Nicola Bertinelli, a parmezántermelők konzorciumának elnöke.
A tízezer napos parmezán sajt becsült értéke több mint 20 ezer euró (8 millió forint). Az összes sajttípust tekintve a rekordot 28 évvel egy amerikai cheddar sajt tartja, amelyet 12 éve vágtak fel Wisconsin államban.
Az olasz gyártó célja, hogy megdöntse ezt a rekordot, s ehhez már rendelkezik egy 30 éves érlelési időre tervezett sajttal, melyet egy szigorúan titkos raktárban tárolnak.
A magyarul parmezánnak nevezett "parmigiano reggiano" a világ egyik legkeményebb sajtja, nevét az Emilia Romagna régióban található Parma városáról kapta. Ez az egyik legrégebbi európai sajt, történelmi dokumentumok bizonyítják, hogy a 13-14. században már a maihoz hasonló formában készítették.
A 40 kilogrammos parmezánkorongok érlelése átlagosan több mint két évig tart a hét-nyolc méter magas állványokon. A parmezán eredete oltalom alatt áll, a sajtnak Modena, Bologna és Mantova környékéről kell származnia.







