
Flamingóinvázió miatt veszélyben az olasz rizstermesztés
Az egymást követő árvizek és aszályok mellett a gazdáknak most egy új ellenséggel is szembe kell nézniük.
A Pó folyó torkolatánál elterülő síkságon olyannyira elszaporodtak a flamingók, hogy az már a teljes olaszországi rizstermesztést is veszélyezteti. Noha a védett madarak nem rizzsel táplálkoznak, élélelemszerzés közben egyre többször feltúrják a rizsföldeket, tönkretéve ezzel a friss hajtásokat, ami a növény pusztulásához vezet. A helyi gazdák a kormány és a hatóságok bevakozását kérik, elmondásuk szerint ugyanis ha ők csődbe mennek, az olasz gasztronómia egyik alapköve is veszélybe kerül - írja az Ansa olasz hírügynökség.

A flamingók elsősorban az Emilia-Romagna régió keleti részén található Ferrara megyében okoznak károkat a gazdáknak. Szakértők szerint a védett madarak populációja elérte a csúcspontját a Pó-delta Nemzeti Parkban, ezért az állatok egyre gyakrabban rajzanak ki onnan, és veszik célba a környező rizsföldeket.
„Elveszítettük a termés 80 százalékát! A kihalás fenyeget minket! Minket, akik évszázadok óta védjük ezt a növényt..."
– nyilatkozta az Il Resto del Carlino című olasz napilapnak Giampaolo Cenacchi, a Riso del Delta del Po termelői szövetkezet alelnöke. Elmondása szerint a flamingók elriasztása érdekében már éjjel-nappali őrjáratokat szerveznek a rizsföldeken.
„Már éjszaka és kora reggel is járőrözünk, ötkor kelünk és megyünk. A cél az, hogy a lehető legnagyobb zajt csapjuk, hogy felszálljanak és elmenjenek. A májusi hónap a legkényesebb a rizs fejlődése szempontjából. A flamingók pedig csak jönnek és jönnek, hogy eltöröljék a jövőt és a jövedelmet”
- fogalmazott Cenacchi, kiemelve, hogy nem akarják bántani a madarakat, de a kialakult helyzetre megoldást kell találni, mivel a régió biztosítja Olaszország híres "rizottó rizs" termésének durván felét. "Ha ennek a mennyiségnek a fele kiesik, a gasztronómiánk veszélybe kerül" - tette hozzá.
A flamingók ugyanakkor turisztikai vonzerőt is jelentenek: évente több ezer látogatót csábítanak a térségbe. Cenacchi szerint azonban a mezőgazdaság és a turizmus érdekei között egyensúlyt kell teremteni. Ennek részeként kárpótlást kér az Emilia- Romagna régió hatóságaitól a gazdálkodók számára.
A rizottó rizs, azaz más néven Arborio rizs egy rövid szemű, hófehér, gömbölyded rizs. a magas keményítőtartalmának köszönhetően nehezen fő szét, és főzés közben krémes, folyós állagot ad – ez teszi tökéletes alapanyaggá a klasszikus olasz rizottóhoz, de ugyanúgy kiváló rizspudinghoz vagy édes rizses desszertekhez is. Napjainkban ez a rizsfajta hazánkban is egyre népszerűbb, és elengedhetetlen a valódi olasz konyha szerelmeseinek.







