Szoboszlai Dominik
Két balatoni, egy érdi és egy székesfehérvári helyszínen lehet majd kapni az "isteni édességet".
"Halleluja" néven dobja piac első hivatalos fagylaltját a Vatikán, amit először március 23-án, a 2025-ös jubileumi szentév alkalmából lehet majd megkóstolni a pápai állam területén. Március 24-től pedig Európa több mint 250 városában, köztük magyarországi településeket is értékesíteni kezdik az édességet - írja az olasz sajtó.
A Halleluja fagylalt alapját a "gianduja" nevű krém, vagyis a pörkölt mogyoró és a csokoládé adja. Az édesség Vincenzo Squatrito szicíliai fagylaltmester kreációja, aki a különleges ízzel korábban elnyerte a rimini nemzetközi kézművesfagylalt-, cukrász- és pékipari kiállítás (Sigep) első díját kézműves fagylaltok kategóriában. A versenyen harminc mester mérte össze tudását egész Európából.
Vincenzo 1994 óta vezet ikertestvérével egy családi cukrászatot a Messina melletti 2000 lakosú Olivieri városban, ahol évente 54-féle fagylaltot kínálnak vendégeiknek.
A fagylalt Vatikánban debütál: március 23-tól, azaz e hét végétől a Szent Péter tér közelében lehet majd kapni először a világon. Várakozások szerint a Halleluja fagylalt miatt a tavaszi időszakban több turista érkezhet a Vatikánba.
A pápai állam hivatalos édességének forgalmazása március 24-én indul Európa több mint 250 városában, köztük Bécsben, Londonban, Milánóban. A világvárosok mellett összesen négy magyarországi (két balatoni, egy érdi és egy székesfehérvári) helyszín is szerepel a Vatikán hivatalos fagylalt-térképén.
A szentszék közlése szerint a kontinens különböző részein a fagylaltmesterek helyi termékekkel is gazdagíthatják a Hallelujah eredeti változatát.
– mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, hozzátéve, hogy a Halleluja fagylalt mindenhol hozzájárulhat a turisztikai szezon meghosszabbításához.